Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că angajaţii din sectorul bugetar vor avea două zile libere în plus de sărbători, în 24 şi 31 decembrie.
ZILE LIBERE 2018. Bugetarii vor face „punte” între weekend-uri și zilele libere legale de Crăciun și de Revelion și vor beneficia de două minivacanțe, fiecare de câte cinci zile astfel:
– de pe 22 până pe 26 decembrie
– de pe 29 decembrie până pe 2 ianuarie
Zile libere 2019. Cinci dintre sărbătorile legale din 2019 vor pica în timpul weekend-ului, adică o treime dintre zilele nelucrătoare acordate de stat.
Anul 2019 începe cu două zile libere, urmate de încă o zi nelucrătoare, pe 24 ianuarie.
Până la finalul lunii aprilie, când au loc sărbătorile pascale, nu mai este nicio zi liberă.
În 2019, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României pică sâmbătă și duminică, astfel încât cei din sectorul bugetar nu vor mai avea parte de minivacanță la începutul iernii.
1 ianuarie (marți) Anul Nou
2 ianuarie (miercuri)
24 ianuarie (joi) Ziua Unirii Principatelor României
26 aprilie (vineri) Vinerea Mare
28 aprilie (duminică) Paște ortodox
29 aprilie (luni) Paște ortodox
1 mai (miercuri) Ziua Muncii
1 iunie (sâmbătă) Ziua Copilului
16 iunie (duminică) Rusalii
17 iunie (luni) A doua zi de Rusalii
15 august (joi) Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (sâmbătă) Sfantul Andrei
1 decembrie (duminică) Ziua Marii Uniri
25 decembrie (miercuri) Crăciun
26 decembrie (joi) Crăciun
Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.