Sri Lanka a suspendat vânzarea de combustibili către populație, în contextul în care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii zeci de ani, informează BBC.
Statul insular poartă discuții pentru un pachet de ajutor economic pentru că nu mai poate plăti nici măcar importurile de bază, precum alimente sau combustibili.
Luni, guvernul a anunțat că cetățenii nu vor mai avea dreptul să cumpere carburanți până pe 10 iulie. Bandula Gunewardena, purtător de cuvânt al cabinetului, a spus că Sri Lanka „nu s-a mai confruntat niciodată în istoria sa cu o criză economică atât de gravă”.
Statul asiatic încearcă acum să obțină petrol mai ieftin de la producătorii mari de energie, precum Rusia sau Qatar.
Economia sri-lankeză a fost afectată grav de pandemia de coronavirus, de prețurile mari la energie și reducerile de taxe și impozite decise de guvern.
Fără a dispune de suficientă valută pentru a plăti importurile bunurilor esențiale, pe plan intern s-a creat o criză de alimente, medicamente și combustibli, iar costul vieții a crescut la un nivel record.
Sri Lanka se străduieşte să găsească valută străină pentru a plăti importurile de combustibil de care are nevoie cu disperare, iar stocul existent de benzină şi motorină se estimează că se va epuiza în câteva zile.
Specialiştii spun că o combinaţie între proasta guvernare şi pandemia COVID-19 a împins această ţară de 22 de milioane de locuitori în cea mai gravă criză economică de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, în 1948.
„Luând în considerare limitele severe ale aprovizionării cu combustibil, sistemul slab de transport public şi dificultatea de a utiliza vehicule private, această circulară permite personalului să se prezinte la serviciu începând de luni”, a declarat vineri Ministerul Administraţiei Publice şi Internelor.
Din cei aproximativ un milion de angajaţi guvernamentali, salariaţii care furnizează servicii esenţiale, cum ar fi asistenţa medicală, vor continua să se prezinte la serviciu, se arată în circulară.
La începutul acestei săptămâni, guvernul a aprobat, de asemenea, săptămâna de lucru de patru zile pentru angajaţii din sectorul public pentru a-i ajuta să facă faţă unei penurii cronice de combustibil şi pentru a-i încuraja să cultive alimente.
Cozi uriaşe de vehicule care se întind pe mai mulţi kilometri s-au format la multe benzinării din întreaga ţară în această săptămână, iar oamenii au aşteptat mai mult de 10 ore pentru combustibil.
Ţara se află în discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un pachet de salvare, iar o delegaţie este aşteptată luni la Colombo.
Organizaţia Naţiunilor Unite a prezentat un plan de strângere a 47 de milioane de dolari pentru a oferi asistenţă celor 1,7 milioane de srilankezi cei mai afectaţi de criză în următoarele patru luni.
Până la 5 milioane de srilankezi ar putea fi afectaţi în mod direct de penuria de alimente în următoarele luni, a anunţat vineri biroul premierului Ranil Wickremesinghe.