Zile libere 2024. Printr-o lege oficializată chiar luni, s-a stabilit mărirea, încă o dată, a numărului liberelor legale de care beneficiază salariații din țara noastră. Mai exact, s-a stabilit ca 6 ianuarie, în care, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie – Sfântul Ioan – să fie zile în care salariații beneficiază de timp liber. Măsura intră în vigoare în această săptămână, dar primul an în care se vor da aceste libere va fi 2024.
Zile libere pentru salariații români. Angajatorii nu au voie să incalce aceste reguli
Astfel, Legea 52/2023, ce se va aplica de joi, stabilește că alte două zile sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce va duce numărul total al acestora la 17.
Concret, actualei liste a zilelor libere, ce e stabilită de Codul muncii, se vor alătura de joi, potrivit noii legi, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.
În motivarea introducerii a două noi zile libere în Codul muncii era subliniat faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.
Când are loc următoarea minivacanţă pentru bugetari. Vor avea patru zile libere
Acum, dintre cele 15 libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase. Calendarul sărbătorilor nelucrătoare pentru salariați din acest an poate fi găsit aici.
Codul muncii stabilește în prezent următoarele 15 zile libere legale:
1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
prima și a doua zi de Paști;
1 mai (Ziua Muncii);
1 iunie (Ziua Copilului);
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august (Adormirea Maicii Domnului);
30 noiembrie (Sfântul Andrei);
1 decembrie (Ziua Națională a României);
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).
–