ZILE LIBERE în plus pentru români. Două zile fără job pentru angajaţi, stat şi privat, pentru depistarea precoce a bolilor grave

Apropierea alegerilor parlamentare scoate de la sertar proiectele de lege populare pentru români, iar cele care se referă la zile libere sau bani în plus sunt întotdeauna în top
Filip Stan
14 oct. 2024, 19:08
ZILE LIBERE în plus pentru români. Două zile fără job pentru angajaţi, stat şi privat, pentru depistarea precoce a bolilor grave

Zile libere pentru controale medicale preventive. Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect iniţiat de parlamentari PNL, susţinut de PSD, UDMR, minorităţi şi parlamentari neafiliaţi, ce are ca obiect stabilirea unor măsuri pentru promovarea screening-ului, în sensul acordării a două zile libere de către angajatorii din sistemul public şi privat, de către unităţile de învăţământ preuniversitar, de către instituţiile de învăţământ superior, precum şi de către unităţile militare pentru efectuarea de verificări în scopul depistării precoce a bolilor.

Un amendament admis la proiect prevede că cele două zile libere acordate de angajatori pentru efectuarea screening-ului nu se includ în durata concediului de odihnă şi sunt oferite la cererea angajaţilor din sistemul public şi privat. De asemenea, nu se includ în durata concediului de odihnă cele două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului acordate şi plătite de structurile MAPN, MAI, SRI, SIE, STS şi ale SPP, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor şi a gradaţilor profesionişti.

Alte două zile libere pentru bugetari în 2025. Angajaţii la stat vor reveni la muncă după Revelion tocmai pe 8 IANUARIE

Potrivit altei modificări la proiectul de act normativ, titularii drepturilor menţionate „au obligaţia de a depune cererea cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de prima opţiune de programare a screening-ului”, iar angajatorul „are obligaţia de a aproba cererea pentru acea opţiune de programare care nu îi afectează activitatea în mod semnificativ”.

Dovada screening-ului se face cu adeverinţa eliberată de medicul de familie, care trebuie depusă în termen de 10 zile lucrătoare de la data efectuării, iar nerespectarea de către angajatori a obligaţiilor ce le revin în acest sens se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei, conform modificărilor aduse proiectului de act normativ.

Vacanţe şcolare 2024-2025. 18 zile fără şcoală de Crăciun şi Revelion. Când intră elevii în primele „libere” din noul an şcolar

Fundamentarea acestei propuneri legislative a vizat în principal costurile tratamentelor efectuate în stadiile precoce ale bolii, care sunt mai ieftine şi mai eficace; lipsa de informare privind bolile oncologice şi lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului; accesarea serviciilor de screening, potrivit expunerii de motive.

Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz. Românii au zi liberă şi tichete de masă şi dacă sunt donatori de sânge, dar mai au şi alte libere prevăzute în Codul Muncii de care nu ştiu.

ZILE LIBERE. Liberele speciale pentru evenimente familiale: căsătorie, deces, nașterea unui copil. Ce prevede Codul Muncii

ZILE LIBERE 2024. Potrivit  legislației în vigoare atât în Codul Muncii, cât și contractul colectiv de muncă aplicabil  prevăd o serie de zile libere legale. Conform art. 139 din Codul Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează includ o serie de date importante în România, cum ar fi 1 și 2 ianuarie pentru Anul Nou, 1 mai pentru Ziua Muncii, 1 decembrie pentru Ziua Națională și altele.

Față de aceste zile libere prevăzute de Codul Muncii, contractul colectiv de muncă poate stabili și alte zile libere. Angajații pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente speciale în familie sau alte situații prevăzute de lege prin regulamentul intern al companiei.

În cazul unor evenimente familiale precum căsătoria se oferă 5 zile libere, pentru căsătoria unui copil al salariatului se oferă 2 zile libere, iar pentru nașterea unui copil 5 zile, la care se mai adaugă 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură.

Există și situații mai puțin fericite în care angajații pot beneficia de zile libere plătite conform contractului colectiv. Decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile, decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi.

Pentru schimbarea locului de muncă cu mutarea domiciliului în altă localitate se oferă 5 zile libere.

Zile libere oficiale în 2025

  • 1 ianuarie – Anul Nou – miercuri
  • 2 ianuarie – A doua zi de Anul Nou -joi
  • 6 ianuarie – Bobotează -luni
  • 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul -marti
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – vineri
  • 18 aprilie – Vinerea Mare a Paștelui -Vineri
  • 20 aprilie – Paștele – duminica
  • 21 aprilie – A doua zi de Paște -luni
  • 1 mai – Ziua Muncii – joi
  • 1 iunie – Ziua Copilului -duminică
  • 8 iunie – Rusalii – duminică
  • 9 iunie – A doua zi de Rusalii – luni
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului – vineri
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei -duminică
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României – luni
  • 25 decembrie – prima zi de Crăciun -Joi
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun – vineri

DailyBusiness
Deschiderea oficială a segmentului Joseni-Ditrău din Autostrada Unirii A8!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Fanatik.ro
Ce a găsit un cuplu de americani în grădina casei. Obiectul a fost scos la suprafață de uraganul Milton
Capital.ro
Asasinat prin otrăvire. S-a aflat adevărul despre PUTIN: Îi plăcea să...
Playtech.ro
Ce a făcut o femeie după ce McDonald`s a construit un restaurant lângă casa ei
DailyBusiness
Schimbare MAJORĂ în legislația auto. ITP-ul devine istorie pentru mașinile noi, începând cu 1 ianuarie 2025!
Adevarul
Fiica lui Navalnîi lucrează la sediul de campanie al Kamalei Harris
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Greșeala care transformă varza murată în eșec. Câteva trucuri simple de respectat
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
„A venit direct unul prin spate şi mi-a dat cu ciocanul în cap” El este Valentin, tânărul bătut și lăsat inconștient de un grup de opt individizi într-un cartier din București. De la ce ar fi pornit conflictul
Cancan.ro
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în urmă cu 2 luni. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. Se impune o nouă majorare: În mod cert, e loc de creştere
StirileBZI
Președintele Casei de Pensii îi liniștește pe seniori: „Banii se dau retroactiv, iar toate deciziile se trimit până la finalul lunii”
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Știrea momentului în România! E GRATIS!
substantial.ro
Avertismente din Germania privind potențialul conflict Rusia-NATO
MediaFlux
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Betonul vrajbei noastre: scandalul planșeului de la Piața Unirii face deja victime