Zilele libere cu ocazia sărbătorii Paştelui catolic au fost 2 aprilie (Vinerea Mare), 4 şi 5 aprilie (prima şi a doua zi de Paşte), în timp ce sărbătorile legale aferente Paştelui ortodox sunt 30 aprilie (Vinerea Mare), 2 şi 3 mai (prima şi a doua zi de Paşte). Astfel, salariaţii care vor primi zile libere atât pentru Paştele catolic, cât şi pentru cel ortodox vor trebui să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator.
În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.
ZILE LIBERE PAŞTE 2021. Deşi Codul muncii prevede faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, sunt unii angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi în Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşte. Mai exact, este vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă timp liber în sărbătorile legale sau care nu recompensează munca în aceste zile riscă amenzi de mii de lei de la inspectorii muncii.
Zile libere 2021. Românii au şi în acest an parte de minivacanţă de Paşte. Ce avantaje are această categoria de angajaţi în primăvara aceasta!
ZILE LIBERE PAŞTE 2021. Vinerea Mare va fi în 30 aprilie, iar 2021 este din nou un an în care Paștele Ortodox se suprapune cu ziua de 1 Mai. Astfel Ziua Muncii e sărbătorită într-o zi de sâmbătă și urmată de prima zi a Paștelui Ortodox, duminică, 2 mai. A doua zi de Paște, luni, 3 mai, este și aceasta liberă.
Luna iunie 2021 vine cu 3 zile libere dintre care doar două în timpul săptămânii. Ziua Copilului, marți, 1 iunie, va fi una liberă. Rusaliile sunt în 20 iunie, duminică. Angajații au liber și în a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care adună mii de credincioși din toată țara în pelerinaj la Mănăstirea Nicula, din Cluj, are loc în data de 15 august, o zi de duminică.
Iar următoarea sărbătoare religioasă importantă este în 30 noiembrie, Sfântul Andrei, care este într-o marți.
Și ajungem astfel la finalul anului 2021. 1 decembrie, Ziua Națională, este liberă (cade miercuri).
Iar prima și a doua zi de Crăciun în 2021 vor fi sâmbătă, respectiv duminică.
Sunt în total 15 zile libere, dintre care 8 în timpul weekendului.
Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele care aparţin altor culte religioase legale au dreptul la două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.
Calendarul zilelor rămase libere din 2021
30 aprilie – Vinerea Mare
1 mai – Ziua Muncii
2 mai – Prima zi de Paște (ortodox)
3 mai – A doua zi de Paște
1 iunie – Ziua Copilului
20 iunie – Rusaliile
21 iunie – A doua zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Națională a României
25 decembrie – Prima zi de Crăciun
26 decembrie – A doua zi de Crăciun