ZILE LIBERE pentru cine se vaccinează. Se aplică de joi, pot beneficia şi părinţii copiilor mai mici de 18 ani

Angajații care se vaccinează împotriva Covid-19 primesc o zi liberă. Elevii și studenții vor beneficia, de asemenea, de câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin primită. Legea intră în vigoare din 29 iulie 2021.
Filip Stan
28 iul. 2021, 16:58
ZILE LIBERE pentru cine se vaccinează. Se aplică de joi, pot beneficia şi părinţii copiilor mai mici de 18 ani

ZILE LIBERE pentru cine se vaccinează. Angajații, elevii, studenții și cadrele militare care se vaccinează vor beneficia de câte o zi liberă pentru fiecare doză primită. Legea va intra în vigoare din 29 iulie 2021.

Legea se aplică atât în cazul angajaţilor din sistemul public, cât şi privat, potrivit Legii 221 publicată în Monitorul Oficial luni, 26.07.2021.

Ziua liberă se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare, iar dacă ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, ai obligația să depui adeverința de vaccinare în prima zi lucrătoare după ce ai primit serul.

De ziua liberă poate beneficia și unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului.

Prevederile nu se aplică pentru salariaţii şi cadrele militare în situaţia în care sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă: Infectările cu varianta Delta au o tendință de creștere. Sunt 15 județe afectate, cele mai multe cazuri în București
Salariaţii sunt obligați să informeze angajatorul cu privire la opţiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia.

1. Toți salariații au dreptul la ziua liberă pentru vaccinare?

De principiu, toți salariații care se vaccinează din 29 iulie încolo au dreptul la liberul pentru ziua vaccinării. E vorba și de angajații de la stat, și de cei din privat.

Nu absolut toți salariații au dreptul la ziua liberă, deoarece nu primesc zile libere în contul vaccinării cei care s-au vaccinat deja, până la 29 iulie, cu toate dozele – pentru că legea NU retroactivează și nicio prevedere din cuprinsul său nu le oferă dreptul la zile libere celor care s-au vaccinat deja.

De asemenea, nu se aplică celor care se vaccinează la locul de muncă prin grija angajatorului – de pildă, angajații dintr-un spital.

ZILE LIBERE pentru angajaţii care se vaccinează. Legea a fost promulgată de Iohannis
2. Ziua liberă pentru vaccinare afectează zilele de concediu?

Nu, acest lucru e foarte clar specificat în Legea nr. 221/2021 – „zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă”. Desigur, asta presupune că angajatul cu pricina are contractul de muncă activ, nu suspendat, neputând fi, de pildă, în șomaj tehnic și să ceară ziua liberă pentru vaccinare.

Atenție! La fel de clar e specificat și că ziua liberă să dă pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

3. Ziua liberă și ziua vaccinării trebuie să coincidă?

Nu neapărat, putând să fie și altă zi, de pildă a doua zi după vaccinare. În lege este menționat „În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării”, or asta ne duce cu gândul la faptul că poate fi vorba și de altă zi.

4. Ce document trebuie să aducă angajatul pentru a-și motiva liberul și până când?

Adeverința de vaccinare e singurul document cerut în lege. Dacă ziua liberă și ziua vaccinării coincid, atunci adeverința trebuie depusă la angajator în prima zi lucrătoare de la vaccinare. Dacă liberul e luat ulterior, atunci adeverința va trebui, per a contrario, să fie adusă înainte angajatorului – adeverința e eliberată în format fizic la momentul vaccinării pacientului.

Nu se precizează nimic despre necesitatea de a o aduce în format electronic sau fizic, dar cel vaccinat o poate obține și în forma electronic oricând.

5. Trebuie anunțat angajatorul dinainte despre ziua liberă dorită?

Da, angajații sunt obligați să informeze dinainte angajatorii cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite. Legea nu impune însă un minim de zile, acest lucru nefiind oricum posibil să fie stabilit din start astfel încât să fie general aplicabil. Dacă nu anunță dinainte angajatorii, salariaților le-ar putea fi refuzată acordarea liberului atunci când doresc.

6. Salariații părinți cum pot cere zi liberă pentru vaccinarea copiilor minori?

Pentru copiii până la 18 ani și în cazul celor cu dizabilități de până la 26 de ani, unul dintre părinți poate cere zi liberă însă numai în ziua vaccinării copilului.

Și aici, părintele aduce angajatorului adeverința de vaccinare a copilului, dar și o declarație pe propria răspundere de la celălalt părinte potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului respectiv, scrie avocatnet.ro.

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei (necăsătorit/ă, văduv/ă ș.a.m.d.).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Ești obligat sau nu să oprești la trecerea de pietoni dacă persoana care traversează se află pe sensul opus? Ce spune Codul Rutier, de fapt, inclusiv când există și o linie de tramvai
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
Playtech.ro
Distanța de la care încep să măsoare viteza noile radare pe trepied. Frânarea bruscă nu mai funcționează
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Încă un cod galben de la ANM. Situația se complică, furtunile lovesc în forță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Un bebeluș de doar 3 luni a murit la Spitalul de Urgență din Craiova. Familia reclamă erori medicale grave
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit interzis! Anunțul făcut de Rusia: Cine a condamnat România pentru asta?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Avertisment oficial: De ce nu este sigur să consumi ouă de la găinile crescute în gospodărie
MediaFlux
Trump, acord cu Putin! Răsturnare privind războiul din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”