Zile libere pentru controale medicale preventive. Proiect de lege iniţiat de senatoarea care a învins cancerul

Bolile depistate târziu ne scurtează viața. Nicoleta Pauliuc, senatoarea-supraviețuitoare de cancer, propune acordarea de zile libere pentru analize.
Filip Stan
28 mai 2024, 18:18
Zile libere pentru controale medicale preventive. Proiect de lege iniţiat de senatoarea care a învins cancerul

Zile libere de la stat, pentru controale medicale, noul proiect al senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc. Apărătoarea drepturilor pacienților oncologici, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, încă o lege pentru sănătatea românilor. „Prevenția este cheia pentru sănătate pentru toți”, spune Pauliuc.

„Eu sunt norocoasă să spun: sunt supraviețuitoare. Ăsta e diagnosticul meu. Și este un diagnostic pe care îl împărțim cu toții. Suntem 20 de milioane de supraviețuitori și aparținători. Vi se pare exagerat? Gândiți-vă că în România sunt peste 140 de mii de diagnosticați DOAR cu cancer. Asta înseamnă 140 de mii de familii care trec prin suferință.

Sute de mii de vieți bulversate. DOAR de boli oncologice. Cred că este momentul să insistăm în România pe prevenție.  Prevenția este cheia unei sănătăți mai bune și a unui sistem de sănătate mai eficient.

Zile libere iunie 2024. Câte zile nelucrătoare plătite de stat au românii în prima lună de vară. Minivacanţă de Rusalii

Știți câți români ajung la controale preventive? – Din cei, și așa puțini, care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20 la sută au aflat de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening.

Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic.

Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. Așa că astăzi, să facem încă un pas înainte: propun acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli.

Este o inițiativă simplă, dar cu un impact imens.  Prin această lege, să oferim tuturor cetățenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu.

Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor.

Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenție propriei sănătăți. Această inițiativă nu este doar despre prevenția bolilor oncologice, ci și despre prevenția unei game largi de afecțiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

Vreau să subliniez că această lege nu va aduce doar beneficii individuale, ci și economice.  Costurile tratamentelor pentru bolile avansate sunt uriașe și pun o presiune imensă pe sistemul nostru de sănătate.

Zile libere 2024. Veste bună pentru bugetari, stau mai mult acasă! Când poate fi recuperat concediul de odihnă neefectuat

Prin încurajarea screening-ului regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri, economisind resurse valoroase care pot fi redirecționate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate.

o   Anul acesta este a treia ediţie a Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer – un reper în calendarul instituţiilor statului care au atribuții să-i sprijine pe bolnavii din România.

o   Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc lansează în dezbatere un nou proiect – Două zile libere pe an pentru angajați pentru screening de diverse boli –  screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenție propriei sănătăți.

o   Această inițiativă nu este doar despre prevenția bolilor oncologice, ci și despre prevenția unei game largi de afecțiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

o   Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a inițiat mai multe proiecte de lege în sprijinul pacienților oncologici și ale familiilor lor: Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, Legea dreptului la uitare, Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, Legea privind sprijinul psihologic pentru bolnavi şi aparţinători, Legea privind medicina personalizată.

o   Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer își propune să aducă împreună instituțiile, organizațiile și companiile din România care își doresc să ajute bolnavii de cancer, supraviețuitorii și aparținătorii.

 

Acesti salariati se vor bucura de mai multe zile libere. Modificari legislative importante, adoptate de Camera Deputatilor
Anumiti salariați se vor bucura de mai multe zile de concediu

Un proiect de lege privind aprobarea OUG nr. 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, a fost adoptat marţi de deputaţi, cu majoritate de voturi.

Potrivit noului act normativ, concediul paternal se va acorda tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr. 117/2022, prin care se prevede transpunerea unor dispoziţii din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului.

Principalele măsuri adoptate se referă la acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii, şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, precum şi la introducerea unei prevederi prin care se asimilează salariaţilor şi următoarele categorii de persoane: cele care au încheiate contracte de activitate sportivă, convenţii de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, cele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cele care au contracte de management şi de administrare, încheiate conform Legii nr. 95/2006.

Măsurile adoptate se mai referă la extinderea duratei actuale a concediului paternal, de la cinci zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare, la completarea reglementărilor actuale privind interdicţia de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal şi la introducerea de reglementări privind sancţiunile în cazul nerespectării prevederilor legislaţiei naţionale care transpun prevederile directivei.

Indemnizaţia pentru concediul paternal este egală cu salariul corespunzător perioadei respective şi se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii sau, după caz, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sectorul de Apărare, Ordine şi Siguranţă naţională, prevede un amendament.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în septembrie 2022, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Pentru restul populației, numărul de zile libere 2024 rămâne neschimbat, după cum urmează:

1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusalii (duminică)
24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?