Zile libere plătite pentru părinţi pe durata suspendării cursurilor. Condiţii speciale pentru angajaţii MapN, MAI şi din Sănătate

Părinţii care trebuie să rămână acasă cu copiii în perioada cursurilor online pot beneficia de zile libere plătite. Măsura nu se aplică, însă, şi pe durata vacanţelor şcolare.
Oana Anghel
25 oct. 2021, 14:05
Zile libere plătite pentru părinţi pe durata suspendării cursurilor. Condiţii speciale pentru angajaţii MapN, MAI şi din Sănătate

Zile libere plătite pentru părinţi. Prin Ordonanţa 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul şcolar în curs se acordă acelaşi tip de sprijin pentru părinţi cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei.

În ce condiţii beneficiază părinţii de zile libere

Angajatorul este obligat să acorde zile libere pe durata desfăşurării online a cursurilor doar unuia dintre părinţi. Măsura se aplică doar în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani înscrişi într-o unitate de învăţământ sau într-o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară. Însă, pentru a putea fi acordate zilele libere, locul de muncă unde-şi desfăşoară activitatea părintele trebuie să nu permită munca la domiciliu, scrie adevarul.ro

Totodată, beneficiază de zile libere şi părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neşcolarizat şi părintele care are în îngrijire un adult cu grad de handicap grav care beneficiază de servicii de zi, a căror activitate a fost limitată sau suspendată din cauza pandemiei.

Citeste si Sorin Cîmpeanu: Învăţământul online nu este o soluţie. Facem tot posibilul să păstram școala deschisă

Pe de altă parte, nu are dreptul la zile libere părintele care se află în situaţiile următoare: este în concediu pentru creşterea copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere, este în concediu fără plată sau de odihnă, are contractul de muncă suspendat ca urmare a întreruperii temporare a activităţii angajatorului şi nu realizează venituri impozabile.

Documente necesare acordării de zile libere

Zilele libere se acordă de la data depunerii cererii de către părinte la angajator, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activităţilor didactice.

Alături de cerere, angajatul trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, o copie a certificatului de naştere al copilului sau a documentului care atestă calitatea de părinte şi, dacă e cazul, o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului/adultului în vârstă de până la 26 de ani.

Neacordarea de zile libere de către angajator constituie contravenţie, amenda fiind cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care se refuză acordarea zilelor libere, fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 lei.

Câţi bani primesc părinţii care rămân acasă cu copiii în perioada cursurilor online

Cuantumul indemnizaţiei pentru zilele libere este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Citeste si Managerul spitalului Grigore Alexandrescu: „Închiderea școlilor nu e o soluție. Problema sunt părinții nevaccinați”

Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă.

Persoanele fizice care beneficiază de indemnizaţia aferentă zilelor libere conform Ordonanţei 110/2021 nu pot dispune de suma de până la 3,5% din impozitul pe venit aferent indemnizaţiilor, pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.

Condiţii speciale pentru angajaţii din MapN, MAI şi Sănătate

Persoanele angajate în sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi personalul din unităţile sanitare publice beneficiază de zilele libere numai cu aprobarea angajatorului. În situaţia în care angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere, părintele are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din salariul mediu brut.

Acest drept este condiţionat de respectarea de către celălalt părinte a prevederilor privind  telemunca sau dacă nu beneficiază deja de zile libere. În cazul în care ambii părinţi sunt angajaţi în domeniile menţionate mai sus, doar unul dintre ei poate beneficia de majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!