Zile libere plătite pentru părinţi. Prin Ordonanţa 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul şcolar în curs se acordă acelaşi tip de sprijin pentru părinţi cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei.
Angajatorul este obligat să acorde zile libere pe durata desfăşurării online a cursurilor doar unuia dintre părinţi. Măsura se aplică doar în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani înscrişi într-o unitate de învăţământ sau într-o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară. Însă, pentru a putea fi acordate zilele libere, locul de muncă unde-şi desfăşoară activitatea părintele trebuie să nu permită munca la domiciliu, scrie adevarul.ro
Totodată, beneficiază de zile libere şi părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neşcolarizat şi părintele care are în îngrijire un adult cu grad de handicap grav care beneficiază de servicii de zi, a căror activitate a fost limitată sau suspendată din cauza pandemiei.
Pe de altă parte, nu are dreptul la zile libere părintele care se află în situaţiile următoare: este în concediu pentru creşterea copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere, este în concediu fără plată sau de odihnă, are contractul de muncă suspendat ca urmare a întreruperii temporare a activităţii angajatorului şi nu realizează venituri impozabile.
Zilele libere se acordă de la data depunerii cererii de către părinte la angajator, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activităţilor didactice.
Alături de cerere, angajatul trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, o copie a certificatului de naştere al copilului sau a documentului care atestă calitatea de părinte şi, dacă e cazul, o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului/adultului în vârstă de până la 26 de ani.
Neacordarea de zile libere de către angajator constituie contravenţie, amenda fiind cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care se refuză acordarea zilelor libere, fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 lei.
Cuantumul indemnizaţiei pentru zilele libere este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă.
Persoanele fizice care beneficiază de indemnizaţia aferentă zilelor libere conform Ordonanţei 110/2021 nu pot dispune de suma de până la 3,5% din impozitul pe venit aferent indemnizaţiilor, pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.
Persoanele angajate în sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi personalul din unităţile sanitare publice beneficiază de zilele libere numai cu aprobarea angajatorului. În situaţia în care angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere, părintele are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din salariul mediu brut.
Acest drept este condiţionat de respectarea de către celălalt părinte a prevederilor privind telemunca sau dacă nu beneficiază deja de zile libere. În cazul în care ambii părinţi sunt angajaţi în domeniile menţionate mai sus, doar unul dintre ei poate beneficia de majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite.