Între 18-20 septembrie, vor avea loc concerte de muzică alternativă, folk, electronică, muzica simfonică, târguri tematice, unul dintre cele mai impresionante spectacole de video-mapping din lume (iMapp Bucharest), instalații interactive, animații proiectate, jocuri de laser și sunet, instrumente muzical-vizuale și tehnologii de ultima.
Chiar de Ziua Bucureștiului (20 septembrie), Primăria Municipiului București îi premiază pe cei care dau suflet orașului și schimba lucrurile în bine. Sunt nominalizate, la Gală BucureștiTu — Premiile orașului București, 36 dintre personalitățile și proiectele cele mai importante din muzica, teatru, ecologie, turism, sport și jurnalism.
Câștigătorii Galei BucureștiTu sunt aleși prin vot public, iar bucureștenii sunt așteptați pe site-ul www.bucurestitu.ro să-și aleagă proiectul preferat din cele 12 domenii de activitate.
Vezi: PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Meteorologii anunţă 37 DE GRADE la mijlocul lui septembrie
Sâmbăta, 19 septembrie, în Piața Constituției, Primăria Municipiului București, prin creart, organizează iMapp Bucharest 2015.
Șase echipe de artiști au fost desemnate câștigătoare în urma Open Call-ului destinat comunității internaționale de artiști video: AVA (Mexic), Dirty Monitor (Belgia), Urbanscreen (Germania), RadugaDesign (Rusia), Light Event Consulting (Franța) și Mindscape (România). Acestea vor realiza show-uri a câte 4 minute și 30 de secunde pe fațada Palatului Parlamentului. Publicul își poate vota și în această ediție preferatul prin sms la un număr de telefon pus la dispoziție de organizatori în seara evenimentului.
Seara va începe cu un concert susținut de Argatu’ & Friends, urmat de Șuie Paparude ce va cânta în deschiderea formației de electro-swing PAROV STELAR.
De asemenea, trupă de dansatori Ledlight Dance Group va aduce pe scenă o coregrafie luminoasă interactivă, cu ajutorul unor costume spectaculoase.
Ajunsă la cea de-a cincea ediție, Noaptea Albă a Bucureștiului populează străzile cu animații proiectate, display-uri luminoase, jocuri de laser și sunet, concert de muzică și pictura live, instrumente muzical-vizuale și tehnologii de ultima generație ale unor artiști internaționali și romani.
De pe 19 spre 20 septembrie, 14 instalații vor împânzi Centrul Vechi al Bucureștiului, printre care zmeiele maiestuoase Les Lumineoles care vor fi înălțate la 30 de metri deasupra solului, pereții care vor putea fi ‘pictați” cu imagini video despre istoria Bucureștiului, cuburile muzical-vizuale ce invita participanții să creeze și să se exprime împreună, instalațiile interactive de lumini și sunete Lights Contacts și boxele Street Sound ce generează un soundscape din sample-uri muzicale declanșate de prezența și mișcările trecătorilor.
În cadrul evenimentului din 19 septembrie se va lansa aplicația mobilă Arcub, disponibilă în iOS și Android, care îi va ține la curent pe bucureșteni cu ultimele noutăți din teatru, film, muzică, expoziții și evenimente marca ArCuB.
Primul festival de muzică alternativă 100% românească, Sound & Vision, care reunește pasiunea pentru beat-urile indie rock, synth-uri electro și freestyle rap cu ultimele trenduri în arta vizuală, se va desfășura de pe 18 pe 20 septembrie.
În perioada 18-20 septembrie, Parcul Cișmigiu se va transforma într-un spațiu de aventură și distracție pentru copii.
În cele trei zile de sărbătoare, bucureștenii și turiștii sunt invitați să participe la reconstituirea atmosferei Bucureștiului de odinioară, printr-o serie de manifestări, precum Târgul Bucureștiului, zona culinară, concerte, parada costumelor de epoca, „Bătaia cu flori”, statui vivante, piese de teatru și spectacole de acrobație și echilibristică.
* Între 18 și 20 septembrie publicul este invitat la prima ediție a Festivalului de Film Etno Culese din Balkani. Vor avea loc proiecții de film documentar românesc de seamă și dezbateri pe măsură, la Cinema Muzeul Țăranului, potrivit unui comunicat al organizatorilor. Intrarea este liberă.
Festivalul are în program peste 10 filme documentare românești, dintre care 2 premiere (Printre oameni și fiare, regia Hanno Hoefer și Paștele blajinilor, regia Claudiu Mitcu) și o proiecție care va putea fi vizionată pentru prima dată de către publicul bucureștean (Nicolae al lui Ion, regia Francisc Mraz).
Filmele documentare vor fi urmate de sesiuni de răspunsuri și întrebări — pe de o parte, între publicul prezent în sală și realizatorii filmelor și, pe de altă parte, între publicul spectator și specialiști din domeniul etnologiei și ai antropologiei.
Pentru ediția de anul acesta au fost alese trei teme: „Meșteșugurile, pe cale de dispariție”, „Obiceiurile la români” și „Țăranul român contemporan”.
Festivalul de film ETNO Culese din Balkani este organizat de Cooperativa Tradițională și DocuArt, împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român.
În vederea desfăşurării unui concert în Piaţa Constituţiei, în cadrul manifestărilor „Zilele Bucurestiului”, în perioada 19.09.2015 ora 12:00 – 20.09.2015 ora 06:00, se restricţionează total traficul rutier pe Bd. Unirii între Bd. I.C. Brătianu şi Bd. Libertăţii şi pe Bd. Libertăţii între Calea 13 Septembrie şi Bd. Naţiunile Unite.
Din această cauză, Regia Autonomă de Transport București va lua următoarele măsuri:
Linia 136 va funcţiona pe traseul de bază între terminalul „C.E.T. Vest Militari” şi ,,Piaţa Arsenalului” (intersecţia Calea 13 Septembrie/Str. Izvor), apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri pe Str. Izvor, Bd. B. P. Haşdeu, Splaiul Independenţei, cu întoarcere la Podul Izvor prin Splaiul Independenţei, Pod Haşdeu, Bd. B.P. Haşdeu, Str. Izvor, Calea 13 Septembrie, Şos. Panduri, apoi traseul inițial.
Linia de noapte N121 va funcţiona pe traseul de baza între terminalul ,,Zeţari” şi Piaţa Arsenalului (intersecţia Calea 13 Septembrie/Str. Izvor), apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri pe Str. Izvor, Bd. B.P. Haşdeu, Splaiul Independenţei, Piaţa Unirii.
Linia turistică va funcţiona pe traseul de bază între terminalul ,,Piaţa Presei” şi intersecţia Calea Victoriei/Splaiul Independenţei/Bd. Naţiunile Unite, apoi pe un traseu modificat pe Splaiul Independenţei, Piaţa Unirii, apoi traseul de bază.