„Pentru zilele stabilite ca libere, instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal în zilele de 13 aprilie 2013, respectiv 20 aprilie 2013, sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la 30 aprilie 2013, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii nu conferă acordarea de timp liber corespunzător”, este decizia Guvernului, potrivit Mediafax.
Zilele de 2 şi 3 mai nu vor fi însă libere şi pentru magistraţi şi alte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în acele zile şi nici „participanţilor” în aceste procese, se arată în actul normativ. De zile libere nu vor beneficia nici angajaţii Trezoreriei.
Săptămâna trecută, Guvernul a decis ca zilele de 2 şi 3 mai 2013 să fie declarate drept zile libere pentru salariaţii din sectorul public. Prevederea este valabilă şi pentru angajaţii din sectorul privat, în măsura în care patronatele stabilesc astfel.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a cerut Guvernului să declare 2 şi 3 mai drept zile libere, pentru ca ziua liberă 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paşte, din 5 mai.
Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, a declarat însă că zilele libere acordate de stat pe 2 şi 3 mai nu îi vor determina pe români să stea în staţiunile din ţară 5-6 zile, astfel că nu se va înregistra nicio creştere a turismului intern.