Din cauza faptului că aproape jumătate din populația țării se confruntă cu riscul de foame acută, statul Zimbabwe a luat decizia sacrificării a 200 de elefanți.
Ministrul Mediului a declarat miercuri, în parlament, că Zimbabwe are „mai mulți elefanți decât avea nevoie”, adăugând că guvernul a instruit Zimbabwe Parks and Wildlife Authority să înceapă procesul de sacrificare a acestora, citează The Guardian.
Citește și : P. Diddy a fost arestat. Oamenii legii l-au săltat direct din hotelul unde era cazat, din Manhattan
Această mișcare vine în urma deciziei din Namibia de a sacrifica elefanți și alte animale sălbatice, pentru a reduce insecuritatea alimentară, alimentată de o secetă prelungită. Este important de menționat că uciderile au atras critici din partea activiștilor pentru mediu.
Sithembiso Nyoni, Ministrul Mediului din Zimbabwe, își justifică acțiunile prin faptul că „Zimbabwe are mai mulți elefanți decât avem nevoie și mai mulți elefanți decât pot găzdui pădurile noastre”. Aceasta a adăugat că suprapopularea de elefanți „provoacă lipsa resurselor” necesare întreținerii acestora,
Zimbabwe găzduiește aproximativ 100.000 de elefanți, a doua cea mai mare populație din lume, după Botswana. Orașul Hwange, din Botswana, găzduiește peste 65.000 de animale, de peste patru ori capacitatea sa, potrivit ZimParks.
Citește și : Germania face excepție de la Schengen și impune controale la toate frontierele sare terestre
Ministrul Mediului a declarat pentru Vocea Americii următoarele: „Avem o discuție cu ZimParks și cu unele comunități pentru a face așa cum a făcut Namibia, astfel încât să putem sacrifica elefanții și să mobilizăm femeile să usuce carnea, să o ambalăm și să ne asigurăm că ajunge la unele comunități care au nevoie de proteine.
Mișcarea de a vâna elefanți a fost criticată de activiștii de mediu deoarece aceștia reprezintă un element important pentru care turiștii decid să viziteze Zimbabwe.
„Guvernul trebuie să aibă metode mai durabile și ecologice pentru a face față secetei fără a afecta turismul”, a spus Farai Maguwu, directorul Centrului nonprofit pentru Guvernarea Resurselor Naturale într-o postare pe platforma X, citat de CNN.
Zimbabwe și Namibia sunt două dintre numeroasele țări din Africa de Sud care sunt lovite de secetă din cauza fenomenului natural El Niño.
El Niño generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale, ceea ce generează fie secetă extremă, fie furtuni sau inundații.