Zimbrii se întorc în sălbăticie: Cinci exemplare vor fi eliberate în România, pentru prima oară

După ce zimbrul a devenit o specie dispărută în ţara noastră la sfârşitul secolului al XVIII-lea, animalul se întoarce, în sfârşit, în pădurile româneşti. Cinci zimbri vor fi eliberaţi săptămâna această în sălbăticie, în pădurile din judeţul Neamţ.
Cristina Dinu
19 mart. 2012, 17:21
Zimbrii se întorc în sălbăticie: Cinci exemplare vor fi eliberate în România, pentru prima oară

Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Vânători-Neamţ, care se ocupă de conservarea şi de reintroducerea speciei în sălbăticie, a declarat pentru RTV.net că joi, 22 martie, la ora 12, vor fi eliberate cinci exemplare, din care trei masculi şi două femele şi că speră să se înmulţească şi în afara parcului. Animalele vor fi puse în libertate într-o zonă izolată din comuna Crăcăoani,  aflată în raza Parcului.

În urma studiilor efectuate de specialiştii parcului, a fost aleasă această zonă cu păduri de foioase şi amestec, cu o altitudine cuprinsă între 800 şi 1.000 de metri, optimă din punctul de vedere al existenţei zimbrului în condiţii de libertate.

„Zimbrii vor fi echipaţi cu radio-colare emiţătoare şi îi vom monitoriza prin intermediul radio-telemetriei”, a mai spus Sebastian Cătănoiu pentru RTV.net. Astfel, experţii vor obţine date cu privire la modul de utilizare a habitatelor, a deplasării în teritoriu, a preferinţelor pentru refugii.

Următoarea etapă a programului-pilot va fi cea de monitorizare a exemplarelor eliberate şi de evaluare a necesităţii unor noi eliberări, în zona Chitele, cât şi de identificare a noi zone optime de reintroducere din Carpaţii Româneşti. Zimbrii vor fi monitorizaţi şi din punct de vedere genetic şi suplimentat cu noi exemplare pentru a se evita consangvinizarea.

Parcul Naţional Vânători Neamţ a demarat, începând din 2003, un program de reintroducere a zimbrului în libertate, unic în România. În prezent, în afara celor cinci zimbri care vor fi eliberaţi săptămâna aceasta, mai sunt în Parc alte 19 exemplare.

Zimbrii, importaţi din ţările vecine, s-au simţit foarte bine la noi în ţară şi din doi în doi ani au făcut şi pui. Ultimul pui din Parcul Natural Vânători Neamţ s-a născut în 2011, a precizat Sebastian Cătănoiu pentru RTV.net.

Zimbrul (Bison bonasus Linnaeus), aparţine familiei Bovidae, subfamilia Bovinae, genul Bison, ordinul Arctiodactyla.

În literatura de specialitate, sunt recunoscute trei subspecii ale genului Bison bonasus şi anume: Bison bonasus bonasus – pădurea Bialowieza din Polonia; Bison bonasus hungarorum – Munţii Carpaţi şi Transilvania, subspecie extinctă şi Bison bonasus caucasicus – regiunea Caucaz, subspecie deasemenea extinctă.

Zimbrul este o specie cu un statut special, fiind inclusă între speciile prioritare în Directiva Habitate (Anexa II), simpla prezenţă într-un anumit loc obligă la desemnarea zonei respective la un statut special de protecţie.

În conformitate cu Convenţia de la Berna, zimbrul este inclus în Anexa III (specii de faună protejate), în timp ce în Lista Roşie a IUCN (International Union for Conservation of Nature), zimbrul este considerat ca fiind o specie în pericol.


DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Departamentul de Stat American Închide Biroul Pentru Combaterea Dezinformării GEC
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?