Zimbrii se întorc în sălbăticie: Cinci exemplare vor fi eliberate în România, pentru prima oară

După ce zimbrul a devenit o specie dispărută în ţara noastră la sfârşitul secolului al XVIII-lea, animalul se întoarce, în sfârşit, în pădurile româneşti. Cinci zimbri vor fi eliberaţi săptămâna această în sălbăticie, în pădurile din judeţul Neamţ.
Cristina Dinu
19 mart. 2012, 17:21
Zimbrii se întorc în sălbăticie: Cinci exemplare vor fi eliberate în România, pentru prima oară

Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Vânători-Neamţ, care se ocupă de conservarea şi de reintroducerea speciei în sălbăticie, a declarat pentru RTV.net că joi, 22 martie, la ora 12, vor fi eliberate cinci exemplare, din care trei masculi şi două femele şi că speră să se înmulţească şi în afara parcului. Animalele vor fi puse în libertate într-o zonă izolată din comuna Crăcăoani,  aflată în raza Parcului.

În urma studiilor efectuate de specialiştii parcului, a fost aleasă această zonă cu păduri de foioase şi amestec, cu o altitudine cuprinsă între 800 şi 1.000 de metri, optimă din punctul de vedere al existenţei zimbrului în condiţii de libertate.

„Zimbrii vor fi echipaţi cu radio-colare emiţătoare şi îi vom monitoriza prin intermediul radio-telemetriei”, a mai spus Sebastian Cătănoiu pentru RTV.net. Astfel, experţii vor obţine date cu privire la modul de utilizare a habitatelor, a deplasării în teritoriu, a preferinţelor pentru refugii.

Următoarea etapă a programului-pilot va fi cea de monitorizare a exemplarelor eliberate şi de evaluare a necesităţii unor noi eliberări, în zona Chitele, cât şi de identificare a noi zone optime de reintroducere din Carpaţii Româneşti. Zimbrii vor fi monitorizaţi şi din punct de vedere genetic şi suplimentat cu noi exemplare pentru a se evita consangvinizarea.

Parcul Naţional Vânători Neamţ a demarat, începând din 2003, un program de reintroducere a zimbrului în libertate, unic în România. În prezent, în afara celor cinci zimbri care vor fi eliberaţi săptămâna aceasta, mai sunt în Parc alte 19 exemplare.

Zimbrii, importaţi din ţările vecine, s-au simţit foarte bine la noi în ţară şi din doi în doi ani au făcut şi pui. Ultimul pui din Parcul Natural Vânători Neamţ s-a născut în 2011, a precizat Sebastian Cătănoiu pentru RTV.net.

Zimbrul (Bison bonasus Linnaeus), aparţine familiei Bovidae, subfamilia Bovinae, genul Bison, ordinul Arctiodactyla.

În literatura de specialitate, sunt recunoscute trei subspecii ale genului Bison bonasus şi anume: Bison bonasus bonasus – pădurea Bialowieza din Polonia; Bison bonasus hungarorum – Munţii Carpaţi şi Transilvania, subspecie extinctă şi Bison bonasus caucasicus – regiunea Caucaz, subspecie deasemenea extinctă.

Zimbrul este o specie cu un statut special, fiind inclusă între speciile prioritare în Directiva Habitate (Anexa II), simpla prezenţă într-un anumit loc obligă la desemnarea zonei respective la un statut special de protecţie.

În conformitate cu Convenţia de la Berna, zimbrul este inclus în Anexa III (specii de faună protejate), în timp ce în Lista Roşie a IUCN (International Union for Conservation of Nature), zimbrul este considerat ca fiind o specie în pericol.


DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Infernul Elenei Lasconi. A umblat pe la mulți doctori
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI