Zimbrii se întorc în sălbăticie: Cinci exemplare vor fi eliberate în România, pentru prima oară

După ce zimbrul a devenit o specie dispărută în ţara noastră la sfârşitul secolului al XVIII-lea, animalul se întoarce, în sfârşit, în pădurile româneşti. Cinci zimbri vor fi eliberaţi săptămâna această în sălbăticie, în pădurile din judeţul Neamţ.
Cristina Dinu
19 mart. 2012, 17:21
Zimbrii se întorc în sălbăticie: Cinci exemplare vor fi eliberate în România, pentru prima oară

Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Vânători-Neamţ, care se ocupă de conservarea şi de reintroducerea speciei în sălbăticie, a declarat pentru RTV.net că joi, 22 martie, la ora 12, vor fi eliberate cinci exemplare, din care trei masculi şi două femele şi că speră să se înmulţească şi în afara parcului. Animalele vor fi puse în libertate într-o zonă izolată din comuna Crăcăoani,  aflată în raza Parcului.

În urma studiilor efectuate de specialiştii parcului, a fost aleasă această zonă cu păduri de foioase şi amestec, cu o altitudine cuprinsă între 800 şi 1.000 de metri, optimă din punctul de vedere al existenţei zimbrului în condiţii de libertate.

„Zimbrii vor fi echipaţi cu radio-colare emiţătoare şi îi vom monitoriza prin intermediul radio-telemetriei”, a mai spus Sebastian Cătănoiu pentru RTV.net. Astfel, experţii vor obţine date cu privire la modul de utilizare a habitatelor, a deplasării în teritoriu, a preferinţelor pentru refugii.

Următoarea etapă a programului-pilot va fi cea de monitorizare a exemplarelor eliberate şi de evaluare a necesităţii unor noi eliberări, în zona Chitele, cât şi de identificare a noi zone optime de reintroducere din Carpaţii Româneşti. Zimbrii vor fi monitorizaţi şi din punct de vedere genetic şi suplimentat cu noi exemplare pentru a se evita consangvinizarea.

Parcul Naţional Vânători Neamţ a demarat, începând din 2003, un program de reintroducere a zimbrului în libertate, unic în România. În prezent, în afara celor cinci zimbri care vor fi eliberaţi săptămâna aceasta, mai sunt în Parc alte 19 exemplare.

Zimbrii, importaţi din ţările vecine, s-au simţit foarte bine la noi în ţară şi din doi în doi ani au făcut şi pui. Ultimul pui din Parcul Natural Vânători Neamţ s-a născut în 2011, a precizat Sebastian Cătănoiu pentru RTV.net.

Zimbrul (Bison bonasus Linnaeus), aparţine familiei Bovidae, subfamilia Bovinae, genul Bison, ordinul Arctiodactyla.

În literatura de specialitate, sunt recunoscute trei subspecii ale genului Bison bonasus şi anume: Bison bonasus bonasus – pădurea Bialowieza din Polonia; Bison bonasus hungarorum – Munţii Carpaţi şi Transilvania, subspecie extinctă şi Bison bonasus caucasicus – regiunea Caucaz, subspecie deasemenea extinctă.

Zimbrul este o specie cu un statut special, fiind inclusă între speciile prioritare în Directiva Habitate (Anexa II), simpla prezenţă într-un anumit loc obligă la desemnarea zonei respective la un statut special de protecţie.

În conformitate cu Convenţia de la Berna, zimbrul este inclus în Anexa III (specii de faună protejate), în timp ce în Lista Roşie a IUCN (International Union for Conservation of Nature), zimbrul este considerat ca fiind o specie în pericol.


DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
S-a aflat la final de carieră. Cum a ajuns Simona Halep la tenis
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Peste o treime dintre elevi afectați de analfabetism numeric, conform primului Raport Național
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol