Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Vânători-Neamţ, care se ocupă de conservarea şi de reintroducerea speciei în sălbăticie, a declarat pentru RTV.net că joi, 22 martie, la ora 12, vor fi eliberate cinci exemplare, din care trei masculi şi două femele şi că speră să se înmulţească şi în afara parcului. Animalele vor fi puse în libertate într-o zonă izolată din comuna Crăcăoani, aflată în raza Parcului.
În urma studiilor efectuate de specialiştii parcului, a fost aleasă această zonă cu păduri de foioase şi amestec, cu o altitudine cuprinsă între 800 şi 1.000 de metri, optimă din punctul de vedere al existenţei zimbrului în condiţii de libertate.
„Zimbrii vor fi echipaţi cu radio-colare emiţătoare şi îi vom monitoriza prin intermediul radio-telemetriei”, a mai spus Sebastian Cătănoiu pentru RTV.net. Astfel, experţii vor obţine date cu privire la modul de utilizare a habitatelor, a deplasării în teritoriu, a preferinţelor pentru refugii.
Următoarea etapă a programului-pilot va fi cea de monitorizare a exemplarelor eliberate şi de evaluare a necesităţii unor noi eliberări, în zona Chitele, cât şi de identificare a noi zone optime de reintroducere din Carpaţii Româneşti. Zimbrii vor fi monitorizaţi şi din punct de vedere genetic şi suplimentat cu noi exemplare pentru a se evita consangvinizarea.
Parcul Naţional Vânători Neamţ a demarat, începând din 2003, un program de reintroducere a zimbrului în libertate, unic în România. În prezent, în afara celor cinci zimbri care vor fi eliberaţi săptămâna aceasta, mai sunt în Parc alte 19 exemplare.
Zimbrii, importaţi din ţările vecine, s-au simţit foarte bine la noi în ţară şi din doi în doi ani au făcut şi pui. Ultimul pui din Parcul Natural Vânători Neamţ s-a născut în 2011, a precizat Sebastian Cătănoiu pentru RTV.net.
Zimbrul (Bison bonasus Linnaeus), aparţine familiei Bovidae, subfamilia Bovinae, genul Bison, ordinul Arctiodactyla.
În literatura de specialitate, sunt recunoscute trei subspecii ale genului Bison bonasus şi anume: Bison bonasus bonasus – pădurea Bialowieza din Polonia; Bison bonasus hungarorum – Munţii Carpaţi şi Transilvania, subspecie extinctă şi Bison bonasus caucasicus – regiunea Caucaz, subspecie deasemenea extinctă.
Zimbrul este o specie cu un statut special, fiind inclusă între speciile prioritare în Directiva Habitate (Anexa II), simpla prezenţă într-un anumit loc obligă la desemnarea zonei respective la un statut special de protecţie.
În conformitate cu Convenţia de la Berna, zimbrul este inclus în Anexa III (specii de faună protejate), în timp ce în Lista Roşie a IUCN (International Union for Conservation of Nature), zimbrul este considerat ca fiind o specie în pericol.