Cristina CHIRIAC, președintele CONAF a declarat, cu ocazia acestui eveniment: „Salutăm parteneriatul cu WEDO, întrucât avem aceleași valori și principii după care ne ghidăm în activitatea noastră. Egalitatea dintre femei și bărbați, identificarea de soluții la nivel național care să sprijine mediul de afaceri cât și dialogul continuu între toți factorii implicați în dezvoltarea economică reprezintă valori fundamentale pe care le promovăm și noi la nivel național.
Doamnele din CONAF, fie că sunt președinte de sucursale sau membri ai Confederației , activează de ani de zile în mediul de business, contribuie la dezvoltarea economică a zonelor din care provin și implicit a economiei naționale și sunt recunoscute la nivel național pentru implicare, profesionalism și dedicare în tot ceea ce fac.
Politicile noastre contribuie la punerea în aplicare cu succes a obiectivelor de dezvoltare durabilă axate pe educație, piața muncii și investiții în sectoare cheie, generatoare de valoare adăugată. Investițiile în potențialul femeilor se traduc în investiții în întreaga noastră societate. Când femeile au parte de educație antreprenorială, comunitățile și țările prosperă, contribuind la planul global de atenuare și eradicare a sărăciei.”
Studiile arată că pe tot globul, femeile participă la activități economice plătite mai puțin decât bărbații. Decalajul de gen în participarea forței de muncă este de aproximativ 14% în țările cu venituri peste medie din OECD, 26% în țările cu venituri medii și 13% în țara cu venituri sub medie. Atunci când femeile participă, acestea lucrează deseori în slujbe și sectoare cu salarii mai mici și au mai puțin acces la plasele de protecție socială. Acest lucru este înrăutățit de criza COVID-19, care are consecințe economice și sociale disproporționate asupra femeilor din cauza excluziunii financiare, a decalajului digital de gen și a altor inegalități bazate pe gen. În același timp, se estimează că reducerea decalajului de gen în forța de muncă ar adăuga 28 trilioane dolari la PIB-ul global, iar acest lucru ia în considerare doar câștigurile monetare, nu drepturile omului și alte beneficii.
Women’s Entrepreneurship Day este sărbătorită în fiecare an pe data de 19 noiembrie la Națiunile Unite și în 144 de țări și 65 de universități/colegii la nivel internațional. La noi, în acest an, CONAF a inaugurat tradiția de a sărbători femeia antreprenor, motiv pentru care au fost aduse în discuție teme de interes național: educația antreprenorială și importanța introducerii acesteia în școli, flexibilizarea pieței forței de muncă și nevoia de implicare activă a mediului de afaceri în susținerea demersurilor de îmbunătățire a cadrului legislativ.
La eveniment a participat, în calitate de invitat special, Wendy Diamond- fondatoare/CEO Women’s Entrepreneurship Day Organization (WEDO), alături de Cristina Chiriac, președinte CONAF, președinți de sucursale CONAF, reprezentanți de marcă ai mediului de afaceri și oficiali guvernamentali.