Pe 2 februarie are loc, în fiecare an, Ziua Marmotei (Groundhog Day). Se spune că marmota Phil, care locuieşte în Biblioteca Memorială Punxsutawney, poate să prezică când anume va veni primăvara.
La ieşirea din cuşcă, Punxsutawney Phil, cunoscut de americani şi drept „Regele Marmotelor”, şi-a văzut umbra şi a fugit înăuntru, semn că iarna va mai dura încă şase săptămâni.
În dimineaţa zilei de 2 februarie, cârtiţa este scoasă din cuşca în care stă în tot restul anului. Dacă animalul îşi vede umbra şi fuge înapoi în cuşcă înseamnă că iarna încă nu şi-a spus ultimul cuvânt. Dacă Phil rămâne printre miile de oameni care au venit să-l vadă, atunci primăvara e pe aproape.
Din păcate, anul acesta prognoza n-a fost tocmai cea dorită, mai ales, că americanii se confruntă cu cea mai grea iarnă din ultimii ani.
Îngrijitorii marmotei, care a ajuns la cea de-a 128-a predicţie, spun că ea are dreptate în 100% din cazuri. Statisticile spun, însă, altceva: Phil a prezis circa 99 de ierni lungi şi 15 primăveri timpurii, 9 ani fiind pierduţi din înregistrări. Din aceste predicţii, doar 36% s-au adeverit.
Legenda marmotei prezicătoare datează încă din primele zile ale creştinismului, în Europa, când cerul senin din timpul sărbătorii Lumânărilor (Întâmpinarea Domnului) însemna o iarnă mai lungă. Tradiţia a ajuns în Germania, unde se spunea că dacă va fi soare în această zi, ariciul îşi va vedea umbra şi vor urma şase săptămâni de vreme rea. Când legenda a ajuns în SUA, ariciul s-a transformat în marmotă.
În sălbăticia americană, însă, pe 2 februarie marmotele încă mai hibernează. Phil este o excepţie, întrucât trăieşte în interior, unde este îngrijit de oameni.