Potrivit Codului muncii, Ziua Copilului este zi nelucrătoare, astfel că salariații vor sta acasă. Anul acesta, 1 iunie pică luni, așa că angajații vor avea parte de un weekend prelungit.
Conform Codului muncii, următoarele zile libere legale sunt cele de Rusalii. Anul acesta, prima și a doua zi de Rusalii pică în zilele de 7 iunie, respectiv 8 iunie. Asta înseamnă că salariații vor avea un al doilea weekend prelungit, imediat după cel de Ziua Copilului.
1 și 2 ianuarie;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
prima și a doua zi de Paște;
1 mai – Ziua Muncii;
1 iunie – Ziua Copilului;
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională a României;
25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.
În aceste zile, atât angajatorii din mediul privat, cât și cei de la stat sunt obligați să dea liber salariaților. Angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
Dacă nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Este vorba despre angajații unităţilor sanitare, celor de alimentaţie publică și celor a căror activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.