„Am o bucurie fără margini să-i întâmpin pe copii astăzi la Palatul Parlamentului. Au venit într-un număr impresionant, iar energia pozitivă pe care au adus-o, forfota care a umplut clădirea Parlamentului prin curiozitatea celor mici, au făcut această zi ploioasă să devină una însorită.
Le urez mulți ani fericiți, plini de bucurii și de voie bună tuturor copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie. Felicit, totodată, organizatorii porților deschise de la Camera Deputaților cu ocazia Zilei Copilului, care mi-au adresat invitația de a deschide publicului și biroul meu de lucru. Având în vedere interesul foarte mare pe care îl are acest eveniment, îi asigur pe toți cei care doresc să vadă Palatul Parlamentului că programul va fi prelungit până când toată lumea îl va putea vizita”, a spus Ludovic Orban despre evenimentul din Parlament.
Ziua Copilului 2021. Aflată în faţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, o fetiţă i-a mărturisit lui Orban că vrea să se facă cosmonaut şi să ajungă pe Lună fiindcă îi place să plutească.
„Să plutești pentru că nu este gravitație. Pământul te trage, e gravitație mai mare. Sunt și alte planete. Luna e un satelit. Ai timp să vezi, să îți alegi planetele pe care să zbori”, i-a răspuns Ludovic Orban.
Şi președintele României, Klaus Iohannis, a fost înconjurat de copii azi. Şeful statului a participat la deschiderea celei de-a doua ediții a concursului Cotroceni Creativ Junior, organizat la Muzeul Național Cotroceni, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.
Competiția aduce împreună tineri artiști, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, care au acceptat provocarea să reinterpreteze muzeul și evoluția sa cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființare.
În deschiderea concursului, elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București au participat la un atelier de desen, pentru a se familiariza cu metodele de recreare, în manieră artistică, a elementelor de patrimoniu sau a portretelor personalităților care au influențat evoluția Palatului Cotroceni. Copiii și-au prezentat schițele elaborate în cadrul sesiunii și au discutat cu Președintele României despre lucrările pe care își propun să le înscrie în concurs.
Președintele Klaus Iohannis a participat și la vernisajul expoziției de arte vizuale Copilăria fantastică, găzduite în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni până la data de 6 iulie. Prezenți la eveniment, autorii lucrărilor, tineri artiști care studiază la liceele de profil din țară, alături de profesorii lor îndrumători, au discutat cu Președintele României despre trăirile și evenimentele care i-au inspirat, despre impactul ultimului an asupra procesului creativ și despre soluțiile pe care le-au identificat pentru a își urma vocația chiar și în contextul învățământului la distanță și al contactului redus cu colegii și profesorii lor.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat impresionat de modul în care tinerii artiști au transpus pe pânză emoțiile trăite, aspirațiile și speranțele lor în această perioadă de pandemie. „Se vede că unde este multă suferință, este și multă speranță și vă mulțumesc că voi ați venit cu speranța. Sunt convins că veți rămâne artiști dedicați și o să mai auzim multe despre voi.”, le-a spus Preşedintele României copiilor prezenți la vernisaj, încurajându-i să aibă visuri mari și să fie încrezători că lucrările lor își vor găsi drumul spre marile galerii de artă și sălile muzeelor.
Nici Sorin Cîmpeanu nu i-a uitat pe cei mici de 1 iunie. Ministrul Educaţiei le-a promis că „vom depăși aceste grele încercări și veți performa surprinzător, în ciuda greutăților”.
„Știu că înțelegeți mai mult decât vreți să ne lăsați impresia, pentru că ați fost uneori mai atenți și mai solidari decât adulții! Felul în care voi ați răspuns provocărilor acestei pandemii ne-a arătat tuturor că inteligența voastră emoțională și capacitatea voastră de adaptare sunt superioare nouă, generațiilor mature.
Sper să vă păstrați forța și încrederea că împreună: copii, părinți și bunici – vom depăși aceste grele încercări și că veți performa surprinzător, în ciuda greutăților”, a scris Sorin Cîmpeanu în mesajul adresat copiilor.