Studiul mai demonstrează că un copil din doi este afectat de analfabetism funcţional și este supus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală, iar şase copii dintr-o mie mor înainte de a împlini vârsta de un an.
Cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei. Din cei 78.000 de copii cu dizabilităţi, niciunul nu dispune de condiţiile necesare integrării socio-educaţionale atrage atenția Asociația Salvați Copii.
Principalul factor care afectează copiii este lipsa de mijloace materiale a familiilor care trebuie să-i crească, precum și comunitățile lipsite de resurse din care aceste familii provin. România ocupă locul întâi în Europa în ceea ce privește nivelul riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor. 35,8%, adică 1,2 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei, de izolarea socială şi educaţională în care trăiesc, de lipsa hranei necesare, dar și de servicii socio-educaţionale şi de sănătate de calitate.
„România rămâne o ţară a şanselor inegale, în condiţiile în care acest risc al sărăciei variază de la 14,5% în marile oraşe la 27,8% în oraşele mici şi suburbii şi atinge un îngrijorător nivel de 44,3% în mediul rural. E de aşteptat ca, în cursul anului 2020 afectat de pandemia de COVID-19, aceste date să înregistreze o creştere în ceea ce priveşte numărul de copii captivi ai lipsei acute de oportunităţi de dezvoltare.”, arată Salvaţi Copiii România.
Potrivit Salvaţi Copiii, îngrijorător este faptul că, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se află la prima naştere, iar 29 de fete cu vârsta sub 15 ani se află la a doua naştere.
„Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecinţe afectează atât mama, cât şi copilul. Analiza privind condiţiile de viaţă, locuire şi stare de sănătate a gravidelor, copiilor şi mamelor cu copii sub 5 ani din mediul rural, realizată în 2020 de Salvaţi Copiii sub forma unei anchete sociologice în comunităţile rurale, relevă faptul că există o corelaţie directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă şi o dezvoltare emoţională, dar şi socială, încă incomplete, şi lipsa accesului la educaţie sanitară şi la servicii medicale constante. Educaţia pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii constituie cel mai ignorat aspect al protecţiei şi educaţiei în rândul copiilor, rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 şi 19 ani păstrând un nivel în măsură să provoace o mare îngrijorare”, arată organizaţia, conform Mediafax.