Ziua Copilului 2023. Ce angajaţi au luat prime pentru minivacanţa dintre 1 și 5 iunie

Ziua Internațională a Copilului este un prilej pentru angajați de a petrece câteva zile libere în familie, iar apropierea dintre 1 iunie, weekend și zilele libere de Rusalii au creat contextul pentru o minivacanță cu impact minim asupra zilelor de concediu.
Filip Stan
31 mai 2023, 23:27
Ziua Copilului 2023. Ce angajaţi au luat prime pentru minivacanţa dintre 1 și 5 iunie

Ziua Copilului 2023 este un prilej pentru angajați de a petrece câteva zile libere în familie, iar apropierea dintre 1 iunie, weekend și zilele libere de Rusalii au creat contextul pentru o minivacanță cu impact minim asupra zilelor de concediu. Cei care au reușit să obțină liber de la angajator și pe 2 iunie, pentru a face punte cu toate celelalte zile libere legal, și-au făcut deja planuri, iar faptul că locurile la trenurile spre litoral și Valea Prahovei sunt deja ocupate aproape în totalitate anunță o vacanță aglomerată.

Prognoza meteo. Minivacanţă călduroasă, vreme de tricou de Ziua Copilului şi Rusalii 2023
Mai mult de jumătate dintre respondenții la un sondaj Bestjobs susțin că nu vor lucra în perioada 1-5 iunie sau sunt deja în concediu de la începutul acestei săptămâni, iar mulți dintre cei care rămân activi se așteaptă ca 2 iunie să fie o zi lejeră. Doar 12% au menționat că vor lucra în toată această perioadă, inclusiv în zilele libere legal de 1 și 5 iunie.

Dintre cei care și-au luat concediu, aproape jumătate preferă să rămână în oraș, plănuindu-și activități în afara locuinței, mulți dintre ei încercând să evite aglomerația și să petreacă timpul alături de copii, familie și prieteni. Alți 20% spun că vor petrece în afara orașului în care locuiesc.

Ziua Copilului 2023. Aproape 30% dintre respondenții sondajului bestjobs au cel puțin 2 copii, iar aceste zile libere reușesc să le aducă o bucurie în plus, având ocazia de a petrece mai mult timp de calitate alături de ei.

„Alăturarea acestor zile libere legale a dat șansa multor angajați români să își ia timp suplimentar pentru relaxare și încărcare a bateriilor, mai ales după un început de an destul de aglomerat pentru cei mai mulți dintre ei. În plus, pentru părinți, această minivacanță este ocazia perfectă de a investi în relația cu copiii lor, ziua de 1 iunie reușind astfel să își îndeplinească scopul. Unele companii au acordat și beneficii extra-salariale, un motiv în plus de bucurie pentru angajați înainte de începerea sezonului de vară”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Horoscop 1 iunie 2023. Ce zodii strălucesc de Ziua Copilului 2023
Peste 25% dintre respondenți susțin că au primit beneficii extra-salariale din partea angajatorilor. Printre acestea se numără o zi liberă în plus la minivacanță, o sumă de bani sau un coș cu alimente sau dulciuri pentru copii. Sondajul bestjobs a fost realizat în luna mai, cu participarea a 946 utilizatori de internet.

Tichete cadou de 1 Iunie pentru angajaţii cu copii. Se dau 300 de lei, neimpozabili

Tichete cadou 2023. Angajații pot primi cu diverse ocazii tichete cadou de la angajatori, inclusiv pentru ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului. În privința cadourilor în bani ori în natură, aici fiind incluse și tichetele cadou, care sunt acordate de angajatori, acestea sunt venituri neimpozabile în cazul în care valoarea acestora nu depășește suma de 300 de lei per angajat.

Vouchere de vacanţă. Schimbare benefică pentru toţi bugetarii, avem DOCUMENTUL legat de cei 1450 de lei

Aceste cadouri în bani sau în natură se pot oferi în următoarele cazuri:

– cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

– cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

– cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;

Aceeași prevedere se regasește și în ceea ce privește contribuțiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal care spune: ”cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de munca în suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale”.

Așadar, pentru ca veniturile acestea că nu fie impozabile și să nu se calculeze contribuții sociale, cadourile vor fi oferite numai angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. Mai trebuie reținut faptul că aceste cadouri trebuie menționate încontractul de muncă ori în regulamentul intern.

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă și grădiniţă, vouchere stomatologice şi carduri pentru tineri. Pachet masiv de ajutoare pregătit de Guvern

Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca salariatii pot primi din partea angajatorilor cadouri pentru copii lor minori, cu ocazia celor mai importante sarbatori crestine (Pasti si Craciun), dar si pentru zile precum 8 martie.  Printre ocaziile in care salariatii pot beneficia de cadouri acordate de catre angajatorii lor se numara si ziua de 1 iunie Forma in care salariatii primesc de regula aceste avantaje este cea a tichetelor cadou.

Tichetele cadou, la fel ca si tichetele de masa si de cresa, sunt supuse unui anumit tratament fiscal privind plata impozitului si a contributiilor sociale obligatorie, in functie de suma toatala in care sunt acordate salariatilor.

Potrivit Legii 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, tichetele cadou reprezinta bonuri valorice emise de catre unitatile care desfasoara activitate in baza obtinerii unei autorizatii de la Ministerul Finantelor Publice. Ele pot  fi utilizate de catre angajatori pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, dar si pentru cheltuieli sociale.

Punctul 2.3 al art. 2 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 prevede ca angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.

Conform unui ordin care a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, valoarea tichetelor culturale care se acordă lunar sau ocazional salariaților, se va majora.

Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale, cum ar fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme etc.

Valoarea acestor tichete, cu care angajații care le primesc pot achita contravaloarea bunurilor și serviciilor culturale, urmează să se majoreze la 20 de lei, de luna viitoare, se spune în ordinul de ministru. Acest lucru, înseamnă că valoarea tichetelor culturale va ajunge la 200 lei/lună și la 400 de lei pentru cele acordate ocazional.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
S-au majorat ajutoarele sociale. Câți bani de la stat poate lua o familie cu doi copii
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Misterul Mihaelei Tatu. De ce nu s-a mai recăsătorit
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns