Ziua Copilului pică într-o zi de miercuri. Conform Codului Muncii, 1 iunie este zi liberă nelucrătoare pentru elevi şi profesori.
Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora, conform site-ului https://www.un.org/.
Prin Rezoluţia nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a copilului şi a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare ţară la o dată pe care o consideră potrivită.
În România, Ziua Copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite.
La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.
De 1 iunie, şcolile din România sunt închise. Elevii şi profesorii vor avea liber miercuri. Pentru elevii de gimnaziu vor mai urma două zile de şcoală, apoi intră în vacanţă.
Ceilalţi elevi, cu excepţia celor de clasa a XII-a care au intrat deja în vacanţă pentru pregătirea examenului de Bacalaureat, vor intra în vacanţă la data de 11 iunie 2022.
Citeşte şi: Când vor avea elevii din România vacanţă în februarie. Structura anului şcolar 2022 – 2023