Basmele, fie populare sau culte, transced în timp tocmai prin faptul că încorporează în ele sensul vieţii şi al valorilor durabile. Basmele reprezintă şansa şi oportunitatea însuşirii învăţămintelor milenare izvorâte din înţelepciunea populară. Basmul, ca formă de cunoaştere, este genul literar capabil să transmită, cu uşurinţă, generaţiei actuale valorile spirituale eterne ale românilor, punând bazele valorilor general umane, formând identitatea etnică.
Pe parcursul unui an, elevii români de pretutindeni vor concepe împreună un basm. Prima parte a poveştii va fi scrisă de elevii din cadrul Palatului Copiilor din Bucureşti. Apoi basmul va fi transmis, pe rând, elevilor români din afara graniţelor, care vor scrie continuarea basmului aşa cum vor crede de cuviinţă. Astfel, basmul va face înconjurul lumii primind contribuţia copiilor români de pretutindeni.
Forma finală a poveştii va fi publicată într-o carte, alături de alte două basme româneşti, „Făt Frumos din lacrimă”, de Mihai Eminescu şi „Harap Alb, de Ion Creangă. Pe 1 iunie 2014 va avea loc ceremonia de lansare a cărţii la Palatul Copiilor, eveniment la care vor fi prezenţi reprezentanţi ai fiecărei şcoli participante la proiect.
Basmul editat va fi distribuit în şcolile cu predare în limba română din comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării. Proiectul va continua, în anul următor lansării basmului editat, prin realizarea unei benzi desenate a basmului de către elevii şcolilor cu predare în limba română şi prin constituirea grupurilor de mesageri ai basmului românesc la nivelul fiecărei şcoli.
„Suntem deosebit de încântaţi de răspunsul pozitiv primit din partea profesorilor noştri din afara tării care şi-au exprimat dorinţa de a colabora împreună cu noi în derularea acestui proiect„, a declarat directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Zvetlana Preoteasa.
Lansarea oficială a proiectului „Basm Românesc” va avea loc vineri, 31 mai 2013, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Palatul Copiilor din Bucureşti, începând cu orele 14.00. Acesta va cuprinde prezentarea proiectului şi o video-conferinţă la care vor participa reprezentanţii celor trei parteneri ai proiectului, dar şi reprezentanţi ai elevilor români şi ai profesorilor de limbă română din Italia şi Spania.
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, este în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, în coordonarea directă a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.
Proiectul „Basm Românesc” este iniţiat de Institut în parteneriat cu Palatul Copiilor din Bucureşti şi cu Editura CD Press Bucureşti.
Citeşte şi De 1 Iunie, copiii şi părinţii sunt aşteptaţi în „Ţinutul distracţiei” din Parcul Kiseleff