173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Anual, pe data de 15 ianuarie, întreaga țară îi aduce un omagiu poetului nepereche, Mihai Eminescu.
Citește și MIHAI EMINESCU a fost asasinat. Teoria conspiraţiei
Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, în comuna Ipotești, din județul Botoșani, fiind al șaptelea copil, din cei unsprezece, al lui Gheorghe și a Ralucăi Eminovici.
El și-a început cariera literară, în anul 1866, la doar 16 ani, după ce profesorul său de română a murit, iar în onoarea acestuia elevii au scos o broșură. Mihai Eminescu a scris în broșura respectivă poezia ,,La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o cu M. Eminoviciu.
A doua apariție importantă a lui Mihai Eminsecu a fost în revista ,,Familia”, cu poezia ,,De-aș avea”, atunci se va face cunoscut sub numele de Mihai Eminescu.
În perioada 1869-1872, Mihai Eminescu a fost plecat la Viena, unde a urmat studiile Facultății de Filosofie și Drept din Viena. Acolo a cunoscut-o și pe marea sa iubire, Veronica Micle.
După ce a revenit în țară, Eminescu a început colaborarea la revista ,,Convorbiri literare” a ”Societății Junimea” din Iași, după care a devenit publicist în ziarul ,,Albina”.
În anul 1977, Mihai Eminescu decide să se mute la București, unde a devenit redactor, după care redactor-șef al revistei ,,Timpul”.
Din păcate, pe 15 iunie 1889, la vârsta de doar 39 de ani, Mihai Eminescu a plecat la cele veșnice, iar trupul său odihnește de 173 de ani la cimitirul Bellu din București.
15 ianuarie este ziua în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai literaturii române. Nu întâmplător, în urmă cu 13 ani în data de 15 ianuarie 2010, a fost marcată pentru prima dată Ziua Culturii Naţionale.
„Luceafărul poeziei româneşti” și om de geniu, Mihai Eminescu a adus poezia românească la cel mai înalt nivel, ca jertfă a tuturor tânguirilor și iubirilor efemere.
De-a lungul carierei monumentale, Eminescu a cultivat în operele sale, dragostea ca valoare supremă a existenței umane. Totodată, a contemplat natura în toată frumusețea ei, bogată în culori vii, cu flori de tei, trandafiri roșii, nuferi galbeni, romanițe care au plouat cu miresme divine peste iubirile lui.
Pe lângă iubire, poetul nepereche al neamului românesc a evocat natura, geniul, moartea, necuprinsul spațiu cosmic, căruia i-a oferit un univers aparte în opera lui.
„Fiind foarte român, Eminescu e universal”, spunea poetul Tudor Arghezi.
Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale
De Ziua Culturii Naționale, instituțiile de cultură din toată țara au organizat mai multe evenimente speciale prin care se promovează arta, cultura și efortul academic.
De exemplu, la Ateneul Român începând cu ora 11:00, va avea loc un spectacol realizat de corul Filarmonicii ,,George Enescu”, în care vor fi interpretate versurile poetului Mihai Eminescu.
La Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” va avea loc între orele 11:00 -14:00 evenimentul ,,Dor de Eminescu”, la care sunt așteptați oameni de toate vârstele. Totodată, pentru a onora arta și cultura, Teatrul Național București va organiza un spectacol special, ,,Caragiale altfel”.
Muzeul Național de Artă al României va marca Ziua Culturii cu povești pe harta României pe cei mici cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani.
Citește și Mihai Eminescu, celebrat cu o emisiune de mărci poştale