Ziua decisivă în coaliţie! Conducerile PNL şi PSD se reunesc joi pentru a stabili calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Coaliţia de guvernare se reuneşte, joi, începând cu ora 9.00, pentru a decide calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit timp de două zile cu reprezentanţii partidelor, pentru a discuta despre oportunitatea organizării celor două tipuri de alegeri.
Filip Stan
04 iul. 2024, 08:34
Ziua decisivă în coaliţie! Conducerile PNL şi PSD se reunesc joi pentru a stabili calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Între timp, lideri din PSD şi PNL se atacă reciproc şi ironizează şansele celor doi preşedinţi de a ajunge în finala prezidenţială. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că le va cere partenerilor de la PNL ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va prezenta joi, în şedinţa de coaliţie, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

Majoritatea formaţiunilor participante a transmis că doreşte ca alegerile să se desfăşoare la termen. În plus, în discuţii s-a menţionat şi posibilitatea comasării unui tur al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare.

USR şi REPER au pledat pentru alegeri la termen, în timp ce UDMR a vorbit despre necesitatea separării parlamentarelor de prezidenţiale şi organizarea alegerilor pentru preşedintele României în luna octombrie. Forţa Dreptei a solicitat ca alegerile să se organizeze în termen dar a respins ideea comasării turului doi simultan cu parlamentarele. PUSL a arătat că ar trebui să se decizia deja luată în Coaliţia PSD-PNL, ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna septembrie.

Liderul AUR, George Simion, a spus că formaţiunea sa se pregătise pentru alegerile prezidenţiale în luna septembrie.

Marcel Ciolacu transmitea, la finalul discuţiilor cu partidele, că va cere partenerilor de Coaliţie de la PNL să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiţia electorală să se desfăşoare în condiţii predictibile şi echitabile pentru toţi candidaţii. Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice şi nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiţi candidaţi, transmitea Guvernul.

În timpul discuţiilor de la Palatul Victoria, PNL a organizat o şedinţă a conducerii formaţiunii, în care, în unanimitate, s-a votat susţinerea alegerilor la termen.

Nicolae Ciucă anunţa, după şedinţă, că partidul său nu va ieşi de la guvernare şi că la consultările de la Palatul Victoria, şi PSD şi PNL au avut reprezentanţi, prin cei doi vicepremieri, Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu.

PSD şi PNL se atacă reciproc

”Rareş şi compania au mari dificultăţi în a-şi vedea ostaşul in turul 2, de aici şi piruetele, de aici şi explicaţiile stupide. ”Din acest motiv al lipsei de onoare, PNL nu a mai câştigat alegerile parlamentare din 1937”, afirma purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, luni.

Şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a criticat relaţia din coaliţie. ”Alegeri oricum trebuie să avem. S-ar putea ca unii să se gândească că trebuie să amânăm alegerile prezidenţiale până peste doi ani, că poate aşa intră în turul doi. Nu există această variantă. Noi trebuie să facem alegeri prezidenţiale în această toamnă şi alegeri parlamentare la fel”, a spus Sorin Grindeanu. Întrebat dacă acest blocaj din coaliţie a duc la pierderea încrederii în coaliţie, Grindeanu a răspuns ”Această răzgândeală bine nu a făcut, în mod cert, dar nici nu a dus la stricăciuni definitive, ireparabile. Nici nu pot să fiu ipocrit să spun că a făcut bine această răzgândeală a partenerilor noştri”.

”Ce ne arată jocul făcut de PSD din ultimele zile: PSD se chinuie să inducă ideea că Ciucă nu ar întra în turul doi, dar realitatea ne arată că, în toate scenariile, Ciolacu nu iese victorios din turul doi. ”Acum că a ratat şi forţarea anticipatelor prezidenţiale, chiar a ratat orice şansă să ajungă chiar el în turul doi. Până în noiembrie va fi pe locul patru indiferent de ce procente va avea partidul”, a afirmat liberalul Florin Roman într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Mihai Tudose amenință PNL: ”Comportamentul din ultimul timp nu mă face foarte optimist în ceea ce privește relația de încredere”

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat, miercuri, despre relaţia cu PNL în cadrul coaliţiei, în urma scandalului legat de stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, că în opinia sa, comportamentul din ultimul timp nu îl face foarte optimist în ceea ce priveşte relaţia de încredere.

Tudose a precizat că nu crede că se rupe guvernarea acum, în ultimele luni, iar viitorul cel mai bine se va vedea după alegerile generale din decembrie.

”Când nu ai două vorbe la un loc pe diverse subiecte, iar anul ăsta au fost multe…. Dar, de ce să nu ne certăm? Asta e viaţa, face fiecare ce vrea, cum vrea”, a comentat Tudose.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu îl ironizează pe Ciucă: ”Unii s-ar gândi să amânăm alegerile doi ani, poate așa intră în turul 2”

Spynews
Bacalaureat 2024. Subiectele la proba la alegere a profilului. Ce exerciții au avut de rezolvat candidații
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Se suspendă automat permisul 30 zile. ORICINE poate reclama șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Ea este BOMBA care i-a spart casa milionarului român. E cea mai apetisantă AMANTĂ
DailyBusiness
Vești proaste pentru șoferi! Sunt anunțate noi scumpiri!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Star Matinal. Bianca Drăgușanu, probleme la întoarcerea din vacanță! Prin ce experiență a fost nevoită să treacă vedeta: „A fost o peripeție” / VIDEO
Spynews
Cine este Mahmut Orhan. Povestea celebrului DJ turc
Evz.ro
Situație incredibilă. O tânără și-a dat părinții în judecată. Vaccinul, banii și „traumele”
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest fenomen și cum îl resimt turiștii
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Doi morți în Zaporojie în urma bombardamentelor rusești
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al României! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?