„Săptămâna egalității de șanse” are loc în municipiul București în perioada 4-11 mai 2016, iar pe durata ei sunt organizate dezbateri, conferințe și proiecții de film tematice, în cadrul cărora vor fi abordate subiecte precum implicarea femeilor în procesul de decizie, eliminarea diferenței de venituri între femei și bărbați, egalitatea de șanse la locul de muncă, violența domestică și împotriva femeii.
Duminică, 8 mai 2016, începând cu ora 11:00, în sala de festivități a Colegiului Național „Matei Basarab” (Str. Matei Basarab, nr. 32, sector 3), va fi organizată o conferință pe tema egalității de șanse între femei și bărbați, la care au confirmat participarea Dragoș Nicolae Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ioana-Liana Cazacu, secretar de stat Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Gabriela Coman, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, Mihaela Ungureanu, președinte Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, și Ionel Florian Lixandru, Inspector Școlar General – Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
De asemenea, vor fi organizate dezbateri în 11 licee din municipiul București, în cadrul cărora femei care dețin funcții importante în instituții publice sau companii private le vor vorbi elevilor despre drumul lor spre succes.
Consilierul prezidențial Ligia Deca, Anca Dumitru (director adjunct al Bursei de Valori București), Sorana Baciu (secretar de stat), Virginia Oțel (președinte Professional Women Network), Monica Biota (partener PricewaterhouseCoopers România), actrița Cristina Flutur și scenografa Mariana Pachis (desemnată de către revista Avantaje „Femeia anului 2014″ la secțiunea „Inițiativă pentru semeni”) sunt doar câteva dintre modelele feminine de succes care le vor vorbi elevelor și elevilor despre parcursul lor profesional.
„În ciuda dovezilor incontestabile care arată contribuția și impactul pozitiv pe care femeile îl au atunci când își asumă roluri egale cu partenerii lor, trăim încă într-o societate marcată de diverse forme de discriminare la adresa lor. Acest lucru arată că egalitatea de șanse între femei și bărbați nu se întâmplă de la sine, că este nevoie de un efort comun de schimbare a mentalității, iar participarea tinerilor este fundamentală. Pentru că ei pot să reechilibreze sistemul de valori și să înțeleagă că, sprijinind afirmarea femeilor, contribuie de fapt la dezvoltarea societății în ansamblu”, a declarat ministrul Dragoș Pîslaru.
„Evenimentele nefericite care au avut loc în ultima săptămână au demonstrat tuturor că violența împotriva femeii este un fenomen care necesită o mai mare atenție din partea autorităților și nu numai, pentru că avem nevoie de sprijinul întregii societăți civile pentru a o combate. Am decis ca acțiunile pe care le vom desfășura pentru a marca Ziua egalității de șanse între femei și bărbați să fie organizate în instituții de învățământ, licee și universități, pentru a atinge un public tânăr, căruia să îi prezentăm modele feminine de succes. Totodată, ne dorim ca tinerii să conștientizeze că violența împotriva femeilor și inegalitatea de gen sunt fenomene care afectează buna dezvoltare a societății în care trăim și că în urma unor astfel de comportamente nu are nimeni de câștigat, dimpotrivă, avem cu toții de pierdut”, a declarat Ioana Cazacu, secretar de stat ANES.
Calendarul evenimentelor poate fi consultat pe pagina de Facebook a ANES: facebook.com/egalitatedesanse.