UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a primit delegaţia minorităţilor naţionale la consultările pentru formarea Guvernului, fiind ultima întâlnire pe care o are şeful statului înainte de a anunţat o decizie cu privire la noul premier.
În timpul oportunităţilor foto-video, Klaus Iohannis s-a adresat delegaţiei minorităţilor: „Să facem o poză, ultima în actuala sesiune de consultări”.
Liderul grupului parlamentar al minorităților, Varujan Pambuccian, a declarat după consultările cu președintele Klaus Iohannis că prim-ministrul va fi desemnat cel mai probabil joi.
„Chestiunea este limpede (…). Este o situație de pilot automat datorată majorității pe care o are PSD-ul și coaliția pe care a format-o cu ALDE în Parlament. Probabil că vom avea în seara aceasta un nou prim-ministru, pe care îl așteptăm la grup să discutăm chestiunile noastre, bănuiesc săptămâna viitoare”, a declarat Pambuccian la Palatul Cotroceni.
El a descris-o pe Sevil Shhaideh drept „un om extrem de muncitor, serios, care se ține de cuvânt și inteligent”.
De asemenea, Pambuccian a arătat că grupul său va vota pentru un guvern condus de Sevil Shhaideh.
„Votul nostru nu va influența în niciun fel alegerea prim-ministrului, dar va fi un vot pentru”, a spus el.
UPDATE. Delegaţia PMP, condusă de Traian Băsescu, a ajuns la Palatul Cotroceni. Traian Băsescu a declarat la finalul consultărilor că PMP îl propune pentru funcţia de premier pe Eugen Tomac. Reprezentantul PMP a declarat că în cazul în care va fi desemnat va iniţia consultări cu celelalte forţe politice. Preşedintele PMP a amintit că el ar fi cel mai bun premier, însă nu este tânăr. Traian Băsescu a mai spus despre Sevil Shhaideh că are o reputaţie impecabilă, însă nu crede că România ar trebuie condusă pe sistemul ţărilor islamice, unde deciziile nu sunt în mâinile guvernelor, ci sunt în mâinile liderilor religioşi (Ayatollah). „Ne vom lupta ca acest lucru să nu se întâmple”, a punctat Băsescu.
Preşedintele Klaus Iohannis are programate joi întâlniri cu delegaţiile Partidului Mişcarea Populară şi cu cea a minorităţilor naţionale, ultimele formaţiuni parlamentare care vor fi consultate pe tema viitorului premier.
Consultările se vor desfăşura după următorul program, prezentat pe site-ul Preşedinţiei:
Ora 12.00: Consultări cu partidele și formațiunile politice – Partidul Mişcarea Populară (PMP)
Ora 13.00: Consultări cu partidele și formațiunile politice – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
După aceste ultime întâlniri, preşedintele este aşteptat să iasă şi să facă marele anunţ: pe cine va propune pentru a forma o echipă de miniştri cu care să se prezinte în parlament, pentru votul de încredere.
Miercuri, Liviu Dragnea, preşedinteşle PSD, a anunţat că propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier este Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării.
Sevil Shhaideh a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în 2015, după ce, din 2012, ocupase funcţia secretar de stat în aceastăinstituţie. După demisia Guvernului Ponta în noiembrie 2015, Sevil Shhaideh a rămas consilier în cadrul ministerului.
PSD şi ALDE, plus UDMR, cu care au încheiat un protocol de colaborare parlamentară, deţin o majoritate confortabilă pentru a trece un guvern agreat, în situaţia în care preşedintele Iohannis acceptă să o propună pe Sevil Shhaideh.
Numai că preşedintele nu este obligat să ţină cont de propunerea paetidelor cu care se consultă, potrivit Constituţiei. Atributul propunerii premierului aparţine preşedintelui.
Art. 103, alin 1. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.