De ce intră românii în depresie. Conform studiului, 50% dintre respondenţi îşi reduc cheltuielile sau îşi creează un buget strict (29%), iar 60% indică un buget lunar mai mic în această perioadă, scrie Ziarul Financiar.
„Blue Monday nu trebuie să devină o tradiţie deprimantă. Încurajăm românii să adopte o atitudine proactivă în gestionarea finanţelor personale, mai ales în perioadele solicitante precum începutul de an. Soluţiile pe care le punem la dispoziţie pot ajuta în monitorizarea şi optimizarea cheltuielilor, iar cu o planificare financiară personalizată şi un control mai eficient al bugetului, putem transforma această perioadă într-una de echilibru”, susţine Mihail Ion, vicepreşedinte, Divizia Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România.
Studiul mai arată că 53% dintre români devin mai precauți cu cheltuielile, adoptând măsuri stricte pentru a reduce cheltuielile inutile, iar 22% sunt predispuși la decizii impulsive, o tendință care poate amplifica stresul financiar. De asemenea, stresul financiar este resimţit mai puternic în familiile cu copii, acestea fiind nevoite să găsească soluții rapide pentru a face față cheltuielilor crescute.
Un aspect pozitiv al studiului este comportamentul responsabil observat în rândul tinerilor. Astfel, segmentul de vârstă 18-24 ani economisește mai mult în ianuarie, iar tinerii între 18 și 35 de ani sunt mai deschiși la utilizarea aplicațiilor și instrumentelor financiare pentru gestionarea bugetului, ceea ce sugerează o mai bună conștientizare a importanței planificării financiare în rândul noilor generații.
Pentru a evita situaţiile neplăcute din această perioadă, bancherii recomandă realizarea unui buget pentru luna ianuarie încă din decembrie, luând în calcul cheltuielile de sărbători, prioritizarea cheltuielilor şi crearea unui fond de rezervă pentru situaţii neprevăzute.
Raiffeisen Bank are peste 2,2 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice, fiind a şasea cea mai mare bancă din România.