ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEII 2014 reprezintă şi o ocazie pentru reamintirea unei evidenţe: vremea în care bărbaţii puteau să scrie, fără să rişte nimic, generalităţi răutăcioase la adresa femeilor, este încheiată.
În articolul lor, jurnaliştii francezi consideră că bărbaţii pot să fie răutăcioşi cu una sau cu mai multe femei, dar nu cu toate femeile. Femeile în cauză trebuie să fie riguros desemnate. Iar, dacă cineva decide că vrea să fie răutăcios cu altcineva, acest lucru nu trebuie să aibă niciun raport cu faptul că acea persoană este o femeie.
Mulţi scriitori nu au cunoscut această regulă. Chiar dacă este evident stupid şi de altfel formal interzis să judeci oameni din trecut prin prisma normelor din prezent, jurnaliştii de la Le Nouvel Observateur au alcătuit un top cu 10 exemple, de un gust îndoielnic, de texte pe care bărbaţi talentaţi le-au scris în trecut despre femei, crezându-se spirituali.
„Sfinx, hidră, leoaică, viperă, ce înseamnă toate astea? Absolut nimic, în faţa rasei execrabile a femeilor” – Anaxilas
„Nimic nu e mai rău pe lume ca o femeie, decât o altă femeie” – Aristofan
„Femeia, spune Biblia, este ultimul lucru pe care Dumnezeu l-a creat. A trebuit să o creeze sâmbătă seară: atunci când te simţi obosit” – Alexandre Dumas fiul
„Femeile nu au nimic de spus, ci totul de povestit” – André Gide
„Femeia reprezintă adeseori punctul slab al soţului” – James Joyce
„Femeile se împart în două categorii: cele urâte şi cele machiate” – Oscar Wilde
„Nu am avut niciodată noroc cu femeile. Norocul a venit întotdeauna atunci când prostia lor a depăşit iubirea ce le-o purtam” – Paul Léautaud
„Femeia reprezintă cea de-a doua greşeală a lui Dumnezeu” – Friedrich Nietzsche
„Ar trebui să spunem că femeia e un animal frumos fără blană, a cărui piele este foarte căutată” – Jules Renard
„Atunci când trupul meu va fi pe jumătate pus în groapă, abia atunci voi spune ce cred despre femei, iar apoi voi trage repede peste mine lespedea mormântului” – Lev Tolstoi
GOOGLE a lansat DOODLE special dedicat zilei internaţionale a femeii 8 martie 2014. Logoul reprezintă de fapt o urare: La mulţi ani de ziua internaţională a femeilor 2014.
8 Martie, ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită pe 8 MARTIE a fost mai întâi un simbol al luptei pentru drepturile femeilor care munceau, apoi o sărbătoare a mamelor în ţările din fostul bloc sovietic, iar în prezent este un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate femeile din lume.
8 Martie- ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEILOR. În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 MARTIE a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.
Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeilor s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.