Prima zi internaţională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite, drept o amintire a grevei din 1908 de la New York. Un an mai târziu, Internaţionala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaţionale a femeii. Astfel, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie, ziua de 8 martie fiind stabilită în anul 1913.
În 1917, în a opta zi a lunii martie, are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd, care cereau încheierea războiului şi înlăturarea Ţarului, marcând practic începuturile Revoluţiei Bolşevice. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluţie din Octombrie.
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975, ca urmare a Anului Internațional al Femeii. Mai mult, perioada 1976 – 1985 a fost declarată Deceniul Internațional al Femeii. Din 1977, ONU a început să încurajeze toate țările din lume să adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.
Femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a se ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.
Google sărbătoreşte cu un doodle animat Ziua internaţională a femeii-2018.
Ziua Internaţională a Femeii este astăzi sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Potrivit tradiţiei, în această zi bărbaţii le oferă mamelor, soţiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori şi mici cadouri. În anumite ţări, Ziua Internaţională a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sărbătoare în care mamele şi bunicile primesc cadouri de la copii şi nepoţi.
Cu toate că această sărbătoare s-a născut din dorinţa de a face ca femeia să-i devină egală bărbatului, persoanele de sex feminin încă nu sunt plătite la fel ca bărbaţii, nu sunt prezente în acelaşi număr ca bărbaţii în afaceri şi politică, iar violenţele comise împotriva acestora sunt mult mai grave decât cele suferite de bărbaţi.
• În Armenia, potrivit Wikipedia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii a fost abandonată şi înlocuită cu ziua „Maternităţii şi a Frumuseţii”, celebrată pe 7 aprilie.
• În această zi, în Italia, femeile primesc de la bărbaţi mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia şi Albania, unde pe lângă mimoze, doamnele mai primesc şi ciocolată.
• În România, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia şi Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.
• În unele ţări, precum Portugalia, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.
• În ţări precum India şi Pakistan, aceasta zi este plină de semnificaţii având în vedere restricţiile culturale şi religioase la care sunt supuse femeile.
• În Polonia, această zi esta marcată, pe lângă florile şi cadourile pentru doamne, de numeroase demonstraţii feministe.
În unele cazuri, Ziua Internaţională a Femeii a dus la o serie de practici care au discriminat bărbaţii. De exemplu, în Marea Britanie, Consiliul Tower Hamlets a închis una dintre librăriile sale pentru toţi bărbaţii într-o zi de 8 martie. Astfel, angajaţii de sex masculin şi toţi bărbaţii care doreau să-şi facă abonament sau să citească au trebuit sa găsească în acea zi, un alt loc.
Un alt exemplu este cel din 8 martie 2000, când un grup de militanţi feminişti a ars crucifixe pe treptele unei biserici romano-catolice din Montreal, Canada.
În Republica Cehă, având în vedere că sărbătoarea Zilei Femeii era legată de ideologia comunistă, această zi a căzut în uitare după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Desigur, social-democraţii şi comuniştii cehi nu s-au lăsat bătuţi aşa că, sărbătoarea Zilei Femeii pe 8 martie a fost „reabilitată” recent de Parlamentul ceh şi numită „zi oficială importantă”.
Ziua Internaţională a Femeii a stârnit violenţe la Teheran în Iran pe 4 martie 2007. Atunci poliţia a bătut şi arestat zeci de femei şi bărbaţi care plănuiau organizarea unui miting pe 8 martie. Potrivit Wikipedia, Shadi Sadr Mahbubeh Abbasgholizadeh şi alte câteva persoane din cele care au fost arestate atunci au fost eliberate pe 19 martie, astfel punând capăt unei greve a foamei de 15 zile.
Contrar așteptărilor, Ziua Femeii, pe care o sărbătorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Mărțișorul. Această sărbătoare s-a născut undeva la începutul secolului trecut și este strâns legată de mișcarea feministă, și destul de ciudat, de ideologia socialistă, se arată pe International Women’s Day.
În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York City cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, potrivit unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.
Ziua Internațională a Femeii este astăzi sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia. Potrivit tradiției, în această zi, bărbații le oferă mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori și mici cadouri. În anumite țări, Ziua Internațională a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sărbătoare în care mamele și bunicile primesc cadouri de la copii și nepoți.
Cu toate că această sărbătoare s-a născut din dorința de a face ca femeia să-i devină egală bărbatului, persoanele de sex feminin încă nu sunt plătite la fel ca bărbații, nu sunt prezente în același număr ca bărbații în afaceri și politică, iar violențele comise împotriva acestora sunt mult mai grave decât cele suferite de bărbați.
Sărbătorirea Zilei Femeii astăzi
* În Armenia, după prăbușirea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii a fost abandonată și înlocuită cu ziua „Maternității și a Frumuseții”, celebrată pe 7 aprilie.
* În această zi, în Italia, femeile primesc de la bărbați mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia și Albania, unde pe lângă mimoze, doamnele mai primesc și ciocolată.
* În România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia și Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.
* În unele țări, precum Portugalia, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.
* În țări precum India și Pakistan, această zi este plină de semnificații având în vedere restrițiile culturale și religioase la care sunt supuse femeile.
* În Polonia, această zi esta marcată, pe lângă florile și cadourile pentru doamne, de numeroase demonstrații feministe.
Controverse legate de Ziua Internațională a Femeii
În unele cazuri, Ziua Internațională a Femeii a dus la o serie de practici care au discriminat bărbații. De exemplu, în Marea Britanie, Consiliul Tower Hamlets a închis una dintre librăriile sale pentru toți bărbații într-o zi de 8 martie. Astfel, angajații de sex masculin și toți bărbații care doreau să-și facă abonament sau să citească au trebuit să găsească în acea zi, un alt loc.
Un alt exemplu este cel din 8 martie 2000, când un grup de militanți feminiști a ars crucifixe pe treptele unei biserici romano-catolice din Montreal, Canada.
În Republica Ceha, având în vedere că sărbătoarea Zilei Femeii era legată de ideologia comunistă, această zi a căzut în uitare după prăbușirea Uniunii Sovietice. Desigur, social-democrații și comuniștii cehi nu s-au lăsat bătuți așa că, sărbătoarea Zilei Femeii pe 8 martie a fost „reabilitată” recent de Parlamentul ceh și numită „zi oficială importantă”.
Ziua Internațională a Femeii a stârnit violențe la Teheran în Iran pe 4 martie 2007. Atunci poliția a bătut și arestat zeci de femei și bărbați care plănuiau organizarea unui miting pe 8 martie. Potrivit Wikipedia, Shadi Sadr Mahbubeh Abbasgholizadeh și alte câteva persoane din cele care au fost arestate atunci au fost eliberate pe 19 martie, astfel punând capăt unei greve a foamei de 15 zile.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. MESAJE 8 MARTIE – Urări pentru mame
„O mamă atât de minunată ca tine merită ca fiecare zi să fie 8 martie! La mulţi ani, mămico!”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII ” Îţi multumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La multi ani, mami!”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII „Unei singure fiinţe din viaţa mea îi datorez tot ceea ce eu am şi ceea ce sunt azi. Ea mi-a dat naştere, m-a crescut şi m-a învăţat să iubesc. Nu exista cuvinte care să o descrie! Te iubesc, mama! La mulţi ani”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII „Ziua de 8 Martie îmi oferă prilejul potrivit pentru a-ţi spune cât de mult însemni pentru mine. Vreau să-ţi mulţumesc pentru tot ceea ce am învăţat de la tine: cum să dăruiesc necondiţionat, cum să am încrede în mine. Tu ai fost cea care m-a iubit fără a cere nimic în schimb, tu eşti cea care mi-a oferit sprijin şi încurajări când aveam nevoie, tu ai fost mereu alături de mine când viaţa părea împotriva mea.Te iubesc, mămica mea…”
„Un gând mărunt pentru iubirea imensă pe care ţi-o port. La mulţi ani, mama!”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII „Singura persoană care va avea întotdeauna încredere în mine, care va fi întotdeauna lângă mine, care mă va iubi întotdeauna … întotdeauna mama mea! La mulţi ani!
„Prima dată când am deschis ochii, te-am văzut pe tine MAMĂ. Acum, că m-ai crescut sunt fericită că mi-ai dat viaţă şi vreau să îţi multumesc! Te iubesc şi iti urez un sincer La mulţi ani, MAMA!!!”
„Poate că pentru lume tu eşti numai o persoană, dar pentru anumite persoane tu eşti întreaga lume! La mulţi ani!”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII „De ziua scumpa care vine eu iti urez noroc si bine, margaritare-n calea vietii, succes in anii tineretii si pe aripa primaverii primeste dragostea si dorul”.
„Suntem veriga firului de aţă
A fiecărui lanţ făcut din doi,
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi”
„E putin sa fii o floare,
E naiv sa fii o stea,
E absurd sa fii craiasa,
Dar FEMEIE e ceva!!!
FELICITARI cu 8 martie „FEMEIE”
„Acum 8 martie a venit
Si-n dar de ziua ta
Iti ofer toata dragostea
Din inima mea!!!
LA MULTI ANI, maicuta mea!”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII 2018
„Un zâmbet ,o floare, o raza de soare ,
O casa , o masa , o viata frumoasa .
De-o mare iubire mereu sa ai parte
Si-o viata intrega sa-ti para
La mulţi ani de opt martie!”
„Ca un bobocel de floare
Sa traiesti in sarbatoare
Ca o floare inflorita
Sa te simti mereu iubita
Ca un fir de iarba fina
Sa fii scalda a in lumina
Ca o gingasa orhidee
Sa ramii mereu femeiei.
Felicitari cu 8 Martie!”
„Mama..
Esti speranta si viata
Raza de soare ce surâde dimineata,
Tu esti iubita ce fiecare si-o doreste,
Femeia ce viata insasi o implineste,
Esti zâna din povesti pe care intotdeauna o iubesti
Tu esti mamica mea…”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII „Azi uita cine esti și trezeste-te la viață o dată cu natura. Fii un fluture zglobiu și așeaza-te pe prima floare a purității. Ziua să-ți fie mai senină ca infinitul. La mulți ani, floare a primăverii!”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII „Prima dată când am deschis ochii, te-am văzut pe tine MAMĂ. Acum, că m-ai crescut sunt fericită că mi-ai dat viaţă şi vreau să îţi multumesc! Te iubesc şi iti urez un sincer La mulţi ani, MAMA!”
„De ziua scumpa care vine eu iti urez noroc si bine, margaritare-n calea vietii, succes in anii tineretii si pe aripa primaverii primeste dragostea si dorul”.
„Sunt cel mai fericit bărbat, am trecut împreună prin bune şi rele, nu trebuie să-ţi dau mesaje pompoase de 8 Martie pentru că toată lumea ştie că tu eşti minunea vieţii mele. La mulţi ani, scumpa mea soţie!”
„Îţi multumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La mulţi ani, mami!”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII: „Este Ziua Femeii, o perioadă grea pentru orice bărbat de meserie, trebuie să abordăm acest eveniment cu calm, raţiune şi cu multă diplomaţie”
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII „Sunt veteran în Legiunea Străină şi am luptat 4 ani ca mercenar în Afganistan, cea mai grea bătălie pentru mine rămâne săptămâna dintre 1 şi 8 Martie… asta se întâmplă în fiecare an”