ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEII. Google a ales pentru 8 Martie 2017 un doodle care aminteşte de femei care au marcat prin acţiunile lor istoria planetei şi au avut o influenţă majoră asupra lumii.
De 8 MARTIE, cei de la Google au ţinut să ne aducă aminte de femeile pionieri care, activând în diferite domenii, de a artă până la ştiinţă şi călătorii în spaţiu, au deschis căi fără de care lumea nu ar fi fost ce este în prezent.
Citeşte şi MESAJE de 8 MARTIE 2017 haioase. Urări amuzante pe care le puteţi trimite femeilor de ziua lor
GOOGLE DOODLE de 8 Martie începe cu o bunică ocupată să spună poveşti de noapte bună nepoatei sale şi continuă cu reprezentări grafice pentru 13 femei al căror nume are o importanţă mjoră în istorie, precum Amelia Earhart, prima femeie pilot de avion, sau militantele care pe 8 martie 1908 au ieşit în stradă pentru dreptul femeilor de a fi plătite pentru munca lor la fel ca bărbaţii.
Citeşte şi ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII: Ce se sărbătoreşte pe 8 martie 2017
Ziua Femeii 2017 Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai tarziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.
Ziua Femeii 2017. De Ziua Femeii este bine să porți mărțișorul, căci vei avea parte de noroc întregul an. Cel puțin așa spune tradiția pentru această zi specială, Ziua Femeii.
Ziua Femeii are ca simbol laleaua
Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, este legată simbolic de flori. Mai exact, ,,mascota” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia, deci trebuie oferită femeilor de ziua lor.
Florile nu sunt singurul lucru pe care bărbații îl dăruiesc femeilor de Ziua Femeii. De la produse cosmetice până la bijuterii și dulciuri, orice cadou e binevenit atâta vreme cât femeia este în centrul atenției.
Dacă încă mai porți mărțișorul primit de 1 Martie, continuă s-o faci! Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.
Astfel, de Ziua Femeii nu trebuie să își dai jos mărțișorul primit pe 1 Martie și nu trebuie să te certi cu mama sau cu femeia iubita în aceasta zi. Certurile își pot lăsa amprenta pe relația voastră, cu atât mai mult cu cât este o zi atât de specială.
Ziua Femeii 2017 Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911.
Ziua Femeii 2017 Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.
Ziua Femeii 2017 În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.
De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.
Ziua Femeii 2017 În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie. (sursa: wikipedia)
Ziua Femeii 2017 Din punct de vedere istoric, originile acestei sărbători se regăsesc în mișcările sindicale produse în America, la începutul secolului trecut. În 1903, în Statele Unite, organizațiile sindicale ale femeilor, precum și femeile cu profesii liberale luptau pentru dobândirea dreptului de vot, punând bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor. Patru ani mai târziu, în 1907, angajatele din industria textilă au organizat, la New York, manifestații de protest, împotriva condițiilor grele de muncă, sindicatele cerând reducerea zilei de lucru la 10 ore și salarii mai mari. Manifestațiile de atunci au fost, însă, reprimate de poliție.
Ziua Femeii 2017 Anul următor, în 1908, în ultima duminică a lunii februarie, femeile socialiste din Statele Unite au organizat prima Zi a Femeilor, marcată prin demonstrații ample prin care se cerea dreptul de vot, drepturi politice și economice pentru femei.
După alți doi ani de proteste ale femeilor împotriva condițiilor inumane de lucru, în anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili, însă, o dată anume.
Ziua Femeii 2017 În anul următor, la 19 mai, în Germania, Austria, Danemarca, precum și în alte state europene se sărbătorea prima Zi Internațională a Femeii, zi asociată cu lupta femeilor pentru emancipare.
Încă de la fondarea sa, în 1945, după al Doilea Război Mondial, ONU s-a implicat în diverse acțiuni pentru îmbunătățirea condiției femeii. Astfel, în 1946, a fost creată Comisia ONU pentru condiția femeii, care a propus spre adoptare Adunării Generale a ONU, la 20 decembrie 1952, Convenția privind drepturile politice ale femeii și, la 18 decembrie 1979, Convenția cu privire la eliminarea oricăror forme de discriminare față de femei.
Ziua Femeii 2017 La 16 decembrie 1977, Adunarea Generală a invitat statele membre să proclame, în conformitate cu tradițiile și obiceiurile istorice naționale, o zi din an ca Zi ONU pentru drepturile femeii și pacea internațională. Statele au fost invitate să contribuie la crearea de condiții pentru eliminarea discriminărilor și pentru participarea, deplină și egală, a femeilor la dezvoltarea socială (rezoluția 32/142). Această acțiune a urmat Anului internațional al femeii (1975) și Deceniului ONU pentru femei (1976 — 1985), ambele proclamate de către Adunare.
Ziua Femeii 2017 ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii, 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.
Anul internațional al femeii (1975), Deceniul Femeii (1976 — 1985) și cele trei conferințe internaționale ONU ale femeilor care au avut loc pe parcursul acestui deceniu sub moto-ul „egalitate, dezvoltare și pace” au constituit un moment de răscruce. În anii care au urmat, numărul activităților desfășurate în beneficiul femeilor a crescut în cadrul ONU.
Ziua Femeii 2017 În decembrie 1979, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare a femeilor, care a reprezentat un pas important în vederea recunoașterii drepturilor femeii ca drepturi ale omului.
În cadrul Conferinței Mondiale a Drepturilor Omului de la Viena (1993), ca rezultat al campaniei întinse pe mai mulți ani („Drepturile femeii sunt drepturi ale omului”), mișcarea pentru drepturile femeii a reușit să aducă subiectul violență pe agenda evenimentului. Astfel, Declarația finală de la Viena a condamnat pentru prima oară în istoria Națiunilor Unite în mod explicit violența asupra femeilor ca încălcare a drepturilor omului. În decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a fixat afirmațiile documentului final de la Viena într-un act propriu — „Declarația pentru eliminarea tuturor formelor de violență asupra femeilor”, enumerând formele de violență asupra femeilor din domeniul public și privat care reprezintă încălcări ale drepturilor omului.
Ziua Femeii 2017 După patru ani de negocieri, în iulie 2010, a fost înființată UN Women, entitatea ONU responsabilă cu egalitatea între sexe și drepturile femeilor, care și-a început oficial mandatul la 1 ianuarie 2011. Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) este îndepărtarea diferențelor între sexe, ce are drept consecință faptul că femeile nu sunt adecvat reprezentate în structurile decizionale politice și economice; mai mult decât atât, sunt abuzate de familie și de societate. La conducerea acestei entități a fost numită Michelle Bachelet, care a condus administrația de centru-stânga din Chile în perioada 2006-2010.