ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEILOR 2014 este prezentată de Google printr-un doodle ce arată reprezentante ale sexului slab de pe tot globul. Noul logo special este un material video care cuprinde chipuri feminine de diferite rase, naţionalităţi şi vârste, de culoare, caucaziene, dar şi din domenii de activitate distincte, de la femei care activează în armată, la femei în politică, jurnaliste şi sportive.
Din punct de vedere grafic, noul logo este reprezentat sub forma unei animaţii, în care sub literele din cuvântul „Google” sunt prezentate numeroase simboluri specifice persoanelor de sex feminin.
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEII 2014. Istoria celebrării sexului slab
Spre deosebire de alţi ani, Google a ales un videoclip realizat de Youtube, cu filmări ale femeilor care urează „La mulţi ani de Ziua Femeilor!”.
Citeşte şi 8 MARTIE, ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEII. De unde a plecat totul
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEILOR, sărbătorită pe 8 martie 2014, a fost mai întâi un simbol al luptei pentru drepturile femeilor care munceau, apoi o sărbătoare a mamelor în ţările din fostul bloc sovietic, iar în prezent este un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate femeile din lume.
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FEMEILOR a fost adoptată, în 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărîtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.
De ce-i sperie pe bărbaţi ziua de 8 Martie
Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.
În prezent, în multe zone, ziua şi-a pierdut nuanţa politică şi a devenit o simplă ocazie pentru ca bărbaţii să îşi arate dragostea faţă de femei, într-un amestec de Ziua Mamei cu Ziua Îndrăgostiţilor.
Cadouri de 8 Martie: Idei pentru cele mai importante femei din viaţa noastră
Ziua Femeii, popularizată mai mult ca „Ziua Mamei” în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.
În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor. În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.