Cu ocazia Zilei Internaționale a Iei a fost deschisă și o expoziție cu vânzare de ii și costume populare la Palatul Parlamentului, context în care unii deputați și-au achiziționat ii viu colorate și brâuri brodate cu flori pe care le-au purtat la ședința de plen a Camerei Deputaților, potrivit Agerpres.
Deputatul Natalia Intotero (PSD) a declarat pentru că ia pe care o poartă provine din județul Bistrița și a achiziționat-o de la expoziția deschisă la Parlament.
Și social-democrata Ana Birchall a purtat o ie din zona Sucevei veche de 100 de ani și a apreciat că aceasta exprimă bogăția și frumusețea poporului român. „Ia pe care o port astăzi mi-a fost dăruită de o doamnă, care a purtat-o când s-a căsătorit și cred că are 100 de ani. În general port ia românească. (…) Portul românesc din fiecare zonă exprimă bogăția și frumusețea acestui popor. Dacă ne-am uita în trecut am învăța cât de frumoasă și cât de bogată este această țară. Noi, de multe ori, am uitat să ne mai uităm în trecut și să vedem cât de binecuvântată e țara asta, numită și grădina Maicii Domnului„, a precizat Ana Birchall.
La rândul său, Camelia Bogdănici (UNPR) a afirmat că este o mare iubitoare a portului popular. „Sunt o mare iubitoare de port popular, nu numai de ie. Am dansat și dansez dans popular îmbrăcată în costum popular. (…) Îi încurajez pe tineri să poarte ie. Eu sunt medic și am dat telefon la spital și am rugat tinerii, rezidenții mei să poarte astăzi o ie undeva”, a spus Bogdănici.
Liberalul Mircea Dolha s-a declarat bucuros că de Ziua Internațională a Iei își poate aminti de istorie. „Sunt bucuros că astăzi putem să ne amintim de o parte însemnată a istoriei, și anume promovarea și sărbătorirea unui obiect vestimentar care a devenit deja celebru și pentru casele mari de modă din străinătate„, a spus Dolha, care purta o ie din țara Lăpușului, județul Maramureș.
Printre deputații care au purtat miercuri ie în Parlament s-au mai numărat Aurelia Cristea, Gabriela Podașcă, Cristina Nichita, Doina Pană, Cristina Pocora.
Expoziția cu vânzare deschisă de la Camera Deputaților cuprinde ii, brâuri, costume populare lucrate manual în localitatea Salva din județul Bistrița-Năsăud.
Cea care a realizat costumele — Virginia Linul — a declarat pentru AGERPRES că românilor nu le mai este rușine cu tradițiile populare românești și încep să se întoarcă și să aprecieze foarte mult arta populară românească.
„Acum este momentul în care lumea conștientizează ce valori avem, ce tradiții avem, pentru că au fost momente după Revoluție când nu și-au mai dorit oamenii costum popular, nu și-au mai dorit tradiții populare românești. După anul 2011, în momentul în care un designer francez — Philippe Guilet — a făcut o colecție inspirată din tradiția populară românească numită — ‘100%.ro’, s-au schimbat prejudecățile oamenilor despre portul popular românesc. El a pus în valoare arta populară românească, măiestria femeilor din România și de acolo s-a dat tonul în care și designerii să restilizeze, să creeze, să aducă în hainele moderne și creațiile populare. Suntem pe un val bun, suntem într-un moment în care românilor nu le mai este rușine să fie români, nu le mai este rușine cu tradițiile populare românești și încep să se întoarcă și să aprecieze foarte mult arta populară românească„, a spus Virginia Linul.
Ea a explicat că prețurile costumelor variază în funcție de manoperă. „De exemplu o ie la care se coase două săptămâni, unde sunt mai multe etape de lucru pentru că prima dată trebuie croită, apoi cusută manual, apoi cusută la mașină, apoi cusuți ciucurii, apoi se spală, se calcă — aceea costă în jur de 250 de lei. Sunt costume populare care au mai multe elemente și fiecare element are timpul lui de execuție„, a precizat aceasta.