Ziua Internaţională a sărutului: Cum să te săruţi ca eschimoşii. De ce este recomandat sărutul

Franțuzesc sau în stilul eschimoșilor, tandru sau pasional, orice om iubește sărutul și chiar dacă acesta nu are aceleași semnificații pe diferite continente și în culturi diferite, el reprezintă totuși un semn universal al afecțiunii, al iubirii și, pe lângă toate acestea, are și efecte benefice asupra sănătății, conform unui material publicat de Huffingtonpost, citat de Agerpres.
Romania TV
07 iul. 2014, 13:03
Ziua Internaţională a sărutului: Cum să te săruţi ca eschimoşii. De ce este recomandat sărutul

 

Ziua Internațională a Sărutului este sărbătorită în fiecare an la 6 iulie, iar cu această ocazie Huffingtonpost explică de ce sărutul este benefic pentru sănătatea fizică și psihică.

O primă calitate a sărutului este că are efecte benefice asupra sănătății bucale. Săruturile umede intră în această categorie. În timpul sărutului producem salivă care are efectul de a curăța o parte dintre bacteriile de pe dinți. Conform stomatologului american Mathew Messina, această salivă contribuie la distrugerea plăcii dentare bacteriene.

„Saliva este un lubrifiant natural care alunecă sub placa bacteriană și o elimină”, confirmă și stomatologul Jeff Golub-Evans. Poate însă că ar fi mai bine să nu ne gândim la efectele salivei atunci când sărutăm.

Pe lângă efectul antibacterian legat de stimularea secreției de salivă, sărutul permite și arderea caloriilor. Persoanele care doresc să slăbească ar trebui, conform site-ului Self.com, să sărute des și îndelung. În timpul unui sărut organismul pierde între 2 și 6 calorii pe minut, în condițiile în care un sărut activează 30 de mușchi ai feței.

Sărutul stimulează și sistemul imunitar al organismului. Prin sărutul dintre doi oameni sănătoși se realizează un schimb de germeni, în cantități mici, care ajută sistemul imunitar. Conform site-ului Popular Science, dacă o femeie însărcinată primește astfel de mici doze de virusuri sau bacterii, organismul ei creează anticorpi de care va beneficia și viitorul copil. În consecință, dacă prietena sau soția a rămas gravidă, ea trebuie sărutată cât mai mult.

Sărutul are și un important efect antistres, prin eliberarea în organism a doi hormoni importanți. Un sărut duce la eliberarea oxitocinei, un hormon care relaxează ritmul cardiac și scade tensiunea arterială. De asemenea, sărutul eliberează și endorfina, supranumită și hormonul fericirii.

Pentru cei care suferă de alergii, sărutul are o funcție terapeutică, ameliorând simptomele reacțiilor alergice. Primăvara este considerat anotimpul iubirii, dar este și anotimpul alergiilor. Conform unui studiu japonez, persoanele care să sărută au un nivel mai scăzut al proteinei lgE în organism, proteină care declanșează sâcâitoarele simptome ale alergiilor: nasul care curge, gâtul iritat, lăcrimare excesivă. E drept că, în conformitate cu studiul japonez, pentru ca sărutul să aibă astfel de efecte antialergice, el trebuie desfășurat timp de cel puțin 30 de minute.

În plus, sărutul are și importanta funcție de a mări dorința sexuală, iar efectele benefice ale activității sexuale asupra organismului sunt deja extrem de bine documentate.

„Sărutul este un excelent ‘aperitiv’ sexual, în cadrul preludiului, detensionând atmosfera și asigurând o experiență erotică plăcută pentru parteneri”, conform sexologului Carol Queen. În ceea ce privește activitatea sexuală, aceasta are efectul de a crește prezența anumitor anticorpi în organism, combate depresia, întinerește organismul și îmbunătățește sistemul imunitar.

Din punct de vedere psihologic, sărutul contribuie substanțial la îmbunătățirea imaginii de sine, conform unui studiu german prezentat de CNN. Acest studiu susține, nici mai mult, nici mai puțin, că bărbații care își sărută soțiile sau partenerele dimineața, când pleacă la muncă, câștigă mai mulți bani. Andréa Demirjian, autoare a unei cărți despre sărut, oferă și explicația acestui lucru: „Dacă bărbații pleacă de acasă fericiți, sunt mai productivi pentru că nu mai sunt perturbați emoțional. Sărutul are într-adevăr o legătură cu încrederea în forțele proprii, sentimentul de a fi iubit și conectat cu o altă persoană”.

Și poate cel mai important efect al sărutului este că ne face fericiți. Prin eliberarea serotoninei, dopaminei și oxitocinei, sărutul ne face să ne simțim fericiți. Psihoterapeutul Arthur Janoy explică faptul că „oxitocina este hormonul iubirii, iar cu cât nivelul acestui hormon este mai ridicat în organism, cu atât iubim mai mult”. Din această cauză, partenerii care se sărută au mai degrabă o relație serioasă, de durată. Iată, în concluzie, și cele mai importante efecte benefice ale sărutului: ne face să fim fericiți și fideli partenerului.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Marina Almășan, carte despre Georgică Cornu. Cum a luat decizia
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Sute de femei violate și arse de vii într-o închisoare din Goma
MediaFlux
PACEA din Ucraina! ZELENSKI a dat VESTEA! Pregătit pentru discuții directe cu PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol