UPDATE 13.05 Şedinţa Colegiului Director al PDL s-a soldat cu o scindare a taberelor din partid. Pe de o parte se află susţinătorii preşedintelui democrat-liberal Vasile Blaga, iar de cealaltă parte cei ai fostului lider al partidului, Emil Boc.
Potrivit Mediafax, liderii PDL Cezar Preda, Gheorghe Ştefan zis „Pinalti”, Roberta Anastase, Mircea Toader şi Florin Popescu au ieşit din şedinţa Colegiului Director al partidului şi au mers într-o sală alăturată pentru aproximativ un sfert de oră. La ieşirea din această încăpere şi revenirea în şedinţa Colegiului Director, niciunul dintre aceştia nu a vrut să facă declaraţii. Cei cinci sunt lideri de organizaţii judeţene ale PDL, respectiv Cezar Preda – Buzău, Gheorghe Ştefan – Neamţ, Roberta Anastase – Prahova, Mircea Toader – Galaţi, Florin Popescu – Dâmboviţa.
Preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a declarat că nu este necesară demisia Biroului permanent al PDL, dar trebuie convocat „cât mai repede cu putinţă” Congresul PDL.
„Eu cred că trebuie convocat congresul partidului cât mai repede cu putinţă şi conducerea actuală a partidului trebuie să gestioneze lucrurile unui partid care a luat 17% din voturile electoratului în această ţară„, a spus Adriean Videanu.
Întrebat care sunt motivele care au dus la obţinerea acestui scor de către ARD, Videanu a răspuns: „Motivele vi le va prezenta preşedintele partidului în urma discuţiei de astăzi. Cu toţii avem o responsabilitate, unii mai mare, alţii mai mică”.
„Obiectivul nostru a fost să luăm peste 20%. Am fost un pic sub obiectiv, dar asta e realitatea. Nu văd niciun viitor al Alianţei, nu vreau să se supere nimeni pe mine. A fost o decizie pe care am luat-o toţi, în unanimitate, dacă nu mă înşel, dar azi tragem linie„, a spus Cristian Boureanu.
Oltean: Nu se impune demisia BPN, ci doar convocarea unei Convenţii în primăvară
„Vocea majoritară în partid este că nu trebuie demisia preşedintelui, a BPN, ci o analiză serioasă a cauzelor care au dus la situaţia asta şi stabilirea unei strategii de opoziţie. Nu se impune demisia BPN, ci doar convocarea unei Convenţii în martie – aprilie, şi, până atunci, o analiză foarte serioasă. Dacă vorbim de vinovaţi la nivel naţional, cu atât mai mult putem vorbi de vinovaţi la nivel de judeţ. Acolo unde scorurile sunt mult sub media naţională vom analiza foarte atent, vom vedea care sunt primarii care s-au asociat cu USL şi, părerea mea, ei vor trebui să plece”, a spus liderul PDL Bistriţa Ioan Olteanu.
Roberta Anastase nu vrea schimbarea conducerii PDL
„Cred că suntem într-o etapă a evaluării, în care trebuie să analizăm rezultatele din fiecare organizaţie şi modul în care a decurs această campanie. Obiectivul nu trebuie să fie schimbarea unei echipe cu o alta pentru că realitatea demonstrează că atunci când s-a schimbat echipa Boc cu o alta partidul nu a crescut, ci a scăzut cu 10 procente. Cred că trebuie găsită o soluţie în care abordarea să fie una profesionistă”, a spus Roberta Anstase.
Rezultatul dezastruos înregistrat duminică la urne a reaprins conflictele mai vechi din PDL. Vechea gardă cara a preluat în vară conducerea partidului este contestată acum de către cei care au fost înlăturaţi din prim-plan la precedentul congres şi de către cei au obţinut un scor electoral peste media partidului. Aceştia arată acum cu degetul către strategia electorală trasată în cadrul conducerii PDL şi ARD.
Un prim atac la adresa conducerii PDL a venit din partea primarului Aradului, Gheorghe Falcă. Făcând trimitere la faptul că echipa lui Blaga a cerut în urma alegerilor locale din vară un congres extraordinar prin care a preluat cârma partidului, Falcă afirmă că este nevoie de o nouă cedare de putere în rândul formaţiunii.
„E normal să se facă o analiză. Astfel de analize se fac şi atunci când câştigi şi atunci când pierzi. Este posibil să avem şi un congres. Să nu uităm ce s-a întâmplat după alegerile locale, cine a cerut atunci măsuri şi cine a luat deciziile. Cei care au decis atunci trebuie să-şi asume acum rezultatul alegerilor parlamentare„, a precizat pentru RTV.NET, Gheorghe Falcă.
Şi ex-vicepreşedintele Cristian Boureanu a catalogat „inventarea ARD” drept „o mare prostie”. „În viaţă, prostia se plăteşte”,a precizat Boureanu.
Şi Elena Udrea a aprobat declaraţia lui Cristian Boureanu cum că „prostia se plăteşte”, acuzând actuala conducere a PDL că nu a dus o campanie bine organizată şi că a dat curs „vendetelor” personale.
„Sunt de acord că prostia se plăteşte. A fost o decizie luată de întreg partidul. La momentul în care am luat această decizie, majoritatea a fost de acord cu această variantă. Cu toţii am fost de acord să constituim ARD. Şi mie mi s-a reproşat că ARD e o soluţie prin care să ne ascundem de PDL. Nu era cazul meu, eu nu m-am ascuns. Cred că era mai bine dacă rămâneam cu brandul ARD în loc să demolăm liderii care au fost la conducearea partidului în perioada în care am guvernat. Cu toate acţiunile nepopulare ale guvernării am avut şi efcete pozitive”, a declarat Elena Udrea, explicând că formal ARD a încetat să mai existe din simplul fapt că protocolul care stătea la baza alianţei era valabil doar până în ziua alegerilor: „Nu e o decizie pe care am luat-o noi acum, ci e o urmare a faptului că s-au încheiat alegerile. Aşa a fost declarată alianţa în actul constitutiv”.
Elena Udrea nu va participa vineri la Colegiul Director PDL. „Eu sunt simplu membru al partidului, nu sunt în Colegiul Director„, a spus Udrea arătând că din acelaşi motiv nu va fi prezent nici Emil Boc.
Un apel la calm a făcut însă Mircea Toader. „E prematur să ne pronunţăm asupra nevoii unui congres. Rămâne să facem fiecare analiza şi apoi vom vedea care e pasul următor. Nu ştiu dacă responsabile sunt anumite persoane, sau dacă e vorba de echipă. Ceea ce pot spune cu siguranţă este că acest vot uninominal nu are legătură cu uninominalul. În colegiul meu am făcut tot posibilul şi n-am reuşit. Avem de fapt un vot politic, ăsta e adevărul”, a precizat pentru RTV.NET, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.