Președintele Klaus Iohannis a adresat luni, 15 martie 2021, un mesaj cetățenilor români de etnie maghiară.
„Pentru dumneavoastră, cetăţenii români de etnie maghiară, ziua de astăzi este una care vă oferă prilejul de a reafirma valorile pe care le prețuiți și care v-au unit ca popor, precum şi de a prezenta cu mândrie identitatea care v-a consacrat în istorie și în cultura universală.
Remarc și cu această ocazie contribuţia semnificativă a minorității maghiare din România şi a reprezentanților săi politici la pașii importanţi făcuți de ţara noastră în integrarea europeană, în recuperarea valorilor democratice şi în așezarea societăţii noastre pe temelia respectului drepturilor omului şi protecţiei minorităţilor. Acestea sunt fundamente ale parcursului nostru comun pentru un viitor european, care arată înţelegerea profundă a învățămintelor trecutului”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui anunţ postat de Administraţia prezidenţială.
Citeşte şi: SONDAJ: Aproape toţi maghiarii din Transilvania cred că trebuie să înveţe limba română
Şeful statului a precizat că „lupta împotriva pandemiei şi eforturile solidare de depășire a greutăților perioadei pe care o traversăm sunt o dovadă că românii şi maghiarii pot să-şi fructifice calitățile şi potenţialul uman deosebite”. „Împreună, prin cultivarea armoniei interetnice, vom consolida o societate puternică și prosperă, un proiect comun în cadrul căruia minoritatea maghiară din România îşi are locul şi contribuțiile sale remarcabile”, a conchis şeful statului.
Şi premierul Florin Cîţu a transmis un mesaj de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, „cea mai importantă sărbătoare a comunității maghiare din România”.
„Suntem diferiți prin cultură și tradiții, dar aceste diferențe nu ne separă, nu suntem adversari, dimpotrivă, trebuie să fim uniți în diversitate, să devenim mai puternici și mai înțelepți, să construim împreună, să creăm valori. Înțelegerea diferențelor și aprecierea valorilor celuilalt contribuie la recunoașterea reciprocă, implicit la o conviețuire armonioasă.
Astăzi sărbătorim comunitatea maghiară din România, dar și buna conviețuire pe care am dezvoltat-o în ultimele decenii”, a scris premierul Florin Cîţu.
Citeşte şi: COVID-19. Ungaria trimite echipamente medicale şi teste pentru coronavirus maghiarilor din Transilvania
Liderii UDMR Cluj au marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în faţa fostului Hotel Biasini din Cluj-Napoca, unde, în 1848, Petofi Sandor s-a întâlnit cu Nicolae Bălcescu.
„Am depus coroane în cinstirea eroilor Revoluţiei 1848-1849. Credem că este important să ne aducem aminte de acei oameni care şi-au dat viaţa pentru libertate. (…) Câteodată, noi, comunitatea maghiară, trebuie să-i convingem pe unii reprezentanţi ai comunităţii româneşti că nu dorim să facem rău acestei ţări. Trebuie să fim fermi şi să spunem, să luptăm împotriva acelor prejudecăţi care mai există în legătură cu comunitatea maghiară din România, dar cred că facem progrese, în ciuda anumitor disensiuni care au existat la numirea prefectului judeţului. Eu sper că lucrurile vor intra într-un făgaş normal şi cred că numai aşa putem să construim o relaţie de încredere între români şi maghiari, dacă luptăm împotriva anumitor prejudecăţi şi stereotipii care mai există şi care se mai manifestă din când în când”, a declarat preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, citat de Agerpres.
Printre cei prezenţi s-au numărat prefectul Tasnadi Szilard, preşedintele UDMR Cluj – deputatul Csoma Botond, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vakar Istvan, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Olah Emese, senatorul UDMR Laszlo Attila.