Ziua Mamei 2024. Sărbătoarea este marcată de Google printr-un doodle. Instituită oficial în România în anul 2010, Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai, conform legii aprobate de Senatul României la inițiativa Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari.
În schimb, la nivel internaţional, Ziua Mamei este celebrată în majoritatea cazurilor în a doua duminică a lunii mai. Această dată a fost popularizată de Anna Jarvis în Statele Unite, în încercarea de a promova și omagia mamele la nivel național, și a fost adoptată de aproape 70 de state, printre care Australia, Canada, China, Japonia, și multe națiuni europene.
Jarvis a insistat pentru ca sărbătoarea să fie personalizată pe fiecare familie în parte, un fapt subliniat și de proclamația prezidențială a lui Woodrow Wilson din 1914.
Ziua Mamei este mai mult mai mult decât un prilej de oferit cadouri, este un prilej de recunoaștere a sacrificiilor și contribuțiilor mamelor la bunăstarea și dezvoltarea familiei și, la scară mai largă, a societății. Ea servește drept un prilej de reflecție asupra rolului matern și asupra influenței pe care mamele o au în modelarea valorilor și a comportamentelor generațiilor viitoare.
În România, Ziua Femeii, sărbătorită pe 8 Martie, este frecvent confundată cu Ziua Mamei. Între cele două sărbători există o diferenţă semnificativă. În timp ce Ziua Femeii este dedicată drepturilor femeilor și egalității de gen, Ziua Mamei are un caracter mai personal și familial.