UPDATE Marcel Ciolacu: Știm toți istoricul formării coaliției. România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nici o reținere de a ne angaja în acest proiect politic. În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni. Marcel Ciolacu: Știm toți istoricul formării coaliției. România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nici o reținere de a ne angaja în acest proiect politic. În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni.
Prezența cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor. Am propus și o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare. E evident că doar cele două mari partide se pot uni și pot face față valului extremist. Avem obiectivul de a intra cu drepturi depline în Schengen, iar în 2026 să fim membru OECD. Putem vorbi cu curaj că România e în direcția corectă. Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri. Am decis să avem alegerile prezidențiale în septembrie”
UPDATE: Nicolae Ciucă anunţă decizia Coaliţiei privind între anul electoral 2024. „Suntem în fața dvs pentru a prezenta decizia privind modul în care se vor desfășura alegerile și anume: decizia de a comasa. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, responsabilitate ce visează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare și ține cont de interesul cetățenilor României. Românii își doresc stabilitate, liniște.Fiecare dintre noi a consultat conducerea partidelor, ne-am reunit apoi în coaliție. Decizia finală prevede ca la locale fiecare patid să candideze prin forțe proprii, iar la alegerile europarlamentare există listă comună”.
„Am avut în vedere tot ce s-a întâmplat de la finalul anului 2021, când coaliția și-a asumat guvernarea și a derulat programul de guvernare și a trecut prin crize suprapuse. România a reușit să realizeze cea mai mare absorbție de fonduri europene, peste 95%.
Datorită stabilității, România a atras investiții străine record. E pentru prima oară când România are o creștere economică bazată pe investiții. Veniturile la buget pe bază de investiții au fost mai mari decât veniturile bazate pe consum. Nu ne putem permite să fragilizăm stabilitatea țării pentru micile orgolii politice”.
UPDATE. Conducerile PSD și PNL, întrunite în ședințe separate, au aprobat miercuri seara comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerilor locale, pe 9 iunie, și alianța electorală, cu liste comune, pentru alegerile europarlamentare. Conducerea PSD a votat în unanimitate deciziile.
Conducerea PNL a aprobat deciziile cu 58 de voturi pentru, 5 împotrivă, două abţineri.
Ce s-a stabilit:
– Alegeri europarlamentare comasate cu alegerile locale pe 9 iunie;
– Liste comune PSD-PNL la alegerile europarlamentare;
– Candidaturi separate la locale, cu posibile liste comune în unele județe, pentru a crește șansele împotriva USR;
– Alegeri prezidențiale în septembrie;
– Alegeri parlamentare la termen, în decembrie.
UPDATE: Conform ultimelor informaţii, alegerile prezidenţiale ar urma să aibă loc pe 8 şi 22 septembrie sau pe 15 şi 29 septembrie.
UPDATE: Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că propunerea sa este ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide, PSD şi PNL. Liderul PNL Nicolae Ciucă a delcarat miercuri, că la europarlamentare au decis să aibă liste comune, el precizând că nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate.
”Sunt două partide care discută în acest moment, despre o alianţă electorală la alegerile locale şi europarlamentare, nu vă pot spune ce îmi convine mie”, a spus Paul Stănescu, la Parlament, înainte de reunirea liderilor social-democraţi în şedinţă, despre discuţiile din interiorul coaliţiei.
După o ședință care a avut loc de dimineață la care au participat liderii celor două partide, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat miercuri că, alături de Marcel Ciolacu, a decis să meargă cu liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie.
„La europarlamentare am decis să mergem cu liste comune”, a afirmat liderul PNL. Totuși, Nicolae Ciucă susține că nu s-a schimbat „nimic” din momentul în care PNL, în noiembrie, anunța că va candida separat la alegeri.
În ceea ce privește alegerile locale, se va negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, iar celălalt partid să obțină primăria reședință de județ.
Pentru Primăria Capitalei, liderii PSD și PNL ar putea căuta un candida independent pe care să îl susțină, ceea ce înseamnă că Gabriela Firea și Sebastian Burduja au din ce în ce mai puține șanse pentru o candidatură susținută de aceste partide.
Liderii Coaliției s-au înțeles ca după alegerile din 9 iunie să se renegocieze condițiile alianței și să stabilească dacă merg împreună la prezidențiale și parlamentare.
Anunțul oficial privind calendarul alegerilor și celelalte decizii privind cea mai importantă perioadă din istoria ultimilor 30 de ani politici ar urma să fie făcute de liderii celor două partide în această seară, după ora 19.
Ziua marelui anunț pe comasarea alegerilor.După numeroase discuții care nu au dus la vreo concluzie, liderii coaliției sunt hotărâți ca astăzi să facă anunțul oficial în ceea ce privește comasarea alegerilor.
Ședința Biroului Politic Naţional al PNL are loc la ora 16, iar la ora 19 reprezentanții celor două partide vor face declarații de presă pe această temă.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat cu o zi în urmă că sunt „şanse foarte mici” să fie comasate şi alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare. Liderul social-democraților a declarat însă că una dintre soluţii este o alianţă electorală sau politică între PSD şi PNL.
„Cu siguranță veți afla lucruri importante pe parcursul zilei de azi. Președinții celor două partide vor sta de vorbă cu dvs și vor răspunde tuturor întrebărilor”, a declarat Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, în urmă cu puțin timp.
Potrivit declarațiilor făcute de Mihai Tudose, eurodeputat PSD, 60% dintre români își doresc comasarea alegerilor.
„Așteptam o cercetare sociologică despre ce-și doresc românii. ne-a sosit aseară, vă dăm îm premieră faptul că mai mult de 60% din români își doresc comasarea. O majoritate chiar mai mare dorește o continuitate a guvernării, o stabilitate și o coerență în guvernare. După ce s-a întâmplat în ultimii ani în România, e clar că lumea s-a saturat de schimbări bruște de guvern, de politică internă și externă. S-a discutat și despre ce se întâmplă în Europa, în țările partenere, precum și construcțiile politice la nivel de Parlament European. Nu putem fi defazați complet față de aceste lucruri. Decizia celor două partide a fost ca astăzi la ora 16 să vedem ce spun colegii noștri despre strategia pe care noi am agreat să le-o propunem. Vom avea o coaliție imediat după aceste întâlniri, iar la ora 19 dvs veți avea în față pe cei doi președinți ai celor două partide”, a afirmat Mihai Tudose.