Ziua Mării Negre: Calitatea mediului marin s-a îmbunătăţit uşor, dar constant, în ultimii 10 ani

Ca în fiecare an, pe 31 octombrie se celebrează Ziua Mării Negre, zi care marchează data semnării primului Program Strategic de Acţiune pentru reabilitarea şi protecţia Mării Negre în anul 1996. Marea Neagră colectează apele de pe un teritoriu de peste 430,000 de Km2 pe care trăieşte o populaţie de peste 160 de milioane de locuitori.
Romania TV
31 oct. 2012, 14:48
Ziua Mării Negre: Calitatea mediului marin s-a îmbunătăţit uşor, dar constant, în ultimii 10 ani

În bazinul Mării Negre, în a doua parte a secolului trecut, a avut loc o deteriorare a mediului ca urmare a exploatării neraţionale a resurselor naturale, despăduririlor în exces şi degradării solului, contaminării râurilor şi lacurilor datorită utilizării unor tehnologii industriale depăşite şi a practicilor agricole intensive. Toate acestea au avut efecte directe asupra biodiversităţii marine. La aceste probleme s-a adăugat, în ultimii ani, fenomenul schimbărilor climatice, care a adus o dimensiune nouă, ce poate avea un impact deosebit asupra activităţilor noastre viitoare. Cu toate acestea, aşa cum au evidenţiat şi analizele realizate la nivelul Comisiei Mării Negre, în ultimii 10 ani s-a constatat o îmbunătăţire uşoară, dar continuă a calităţii mediului marin, arată Ministerul Mediului.

Având în vedere că problemele de mediu care au generat afectarea mediului marin al Mării Negre au caracter transfrontalier, în anul 1992 a fost semnată, la Bucureşti, Convenţia pentru protecţia Mării Negre împotriva poluării, ca o bază pentru colaborarea între statele riverane precum şi ca un cadru de acţiune cu principalele organizaţii regionale şi internaţionale, care pot contribui la soluţionarea lor.

Imediat după aderarea României şi Bulgariei, Comisia Europeană a lansat o iniţiativă politică, numită Sinergia Mării Negre, prin care s-au stabilit principalele priorităţi, direcţii de acţiune şi colaborare cu statele din regiune. Dat fiind că problematica de protecţie a mediului a fost considerată o prioritate, alături de transporturi şi energie, în anul 2010 a fost lansat Parteneriatul de mediu din cadrul Sinergiei Mării Negre.

„Suntem convinşi că, odată devenit operaţional, acest Parteneriat va fi un instrument foarte important pentru realizarea unui mare număr de acţiuni identificate în cadrul proiectelor UNDP/GEF din ultimii 20 de ani.  Depinde numai de noi ca acest instrument să fie utilizat cât mai curând. În acest sens, considerăm că la nivelul experţilor trebuie găsite cât mai rapid domeniile şi proiectele prioritare care ar putea fi sprijinite de Parteneriat”, a afirmat ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.

România consideră că atingerea acestui deziderat este realizabil prin implementarea politicilor europene în domeniul protecţiei mediului şi, în mod special, prin implementarea principiilor Directivei Cadru pentru Apă şi a Directivei Cadru Strategia pentru mediul marin, al căror obiective vizează obţinerea stării ecologice bune în regiunea Mării Negre până în anul 2020.

„În vederea aplicării corecte a acestor principii, considerăm necesarăE crearea unei platforme ştiinţifice la nivelul statelor riverane Mării Negre prin care să se promoveze proiecte comune de cercetare a ecosistemelor terestre şi marine din regiune. ste evident că în această activitate nu vom porni de la zero, ci vom beneficia de experienţa deja existentă şi de informaţiile acumulate în cadrul altor organizaţii şi sperăm ca pe viitor, pe lângă aportul Comisiei Mării Negre, să beneficiem de un sprijin mai larg, în primul rând din partea Comisiei Europene, dar şi a GEF, UNDP, FAO, Băncii Mondiale şi al altor instituţii internaţionale”, şi-a exprimat opinia ministrul Rovana Plumb.

Cu ocazia Zilei Mării Negre, Ministerul Mediului mulţumeşte tuturor celor care sunt implicaţi în acţiuni de protecţie a mediului marin, organizaţii guvernamentale şi non-guvernamentale, institute de cercetare, universităţi, consilii locale şi judeţene şi să reiterează angajamentul conducerii Ministerului pentru reabilitarea şi protecţia acestui tezaur natural care este Marea Neagră.  

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Moartea unui deținut afro-american în New York, cauzată de violențe în penitenciar
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă