În cadrul serviciului religios, a fost sfințită o ancoră de flori, care a fost depusă ulterior pe lacul Herăstrău. De asemenea, la monumentul ridicat în cinstea eroilor marinari au fost depuse coroane de flori din partea Statului Major al Forțelor Navale Române și a Sindicatului Lacuri, Parcuri și Agrement București.
Reprezentantul Șefului Statului Major al Forțelor Navale, comandor Marian Săvulescu, a citit un ordin al ministrului Apărării Naționale, ministrului Afacerilor Interne și ministrului Transporturilor privind sărbătorirea Zilei Marinei, subliniind că participarea la operații navale complexe în cadrul NATO demonstrează capacitatea operativă de care dispun forțele navale române, dar și calitatea deosebită a echipajelor.
„Exercițiile multinaționale, care din acest an cresc în amploare și devin tot mai complexe, la care au participat nave de luptă ale marinei, alături de forțele aliate și cele partenere, au contribuit la creșterea nivelului de integrare a forțelor navale în structurile NATO”, a spus el.
Marian Săvulescu a menționat că este necesar ca instituțiile militare de învățământ să anticipeze evoluția echipamentelor, astfel încât specialiștii formați pentru marina militară și poliția de frontieră să poate răspunde tuturor provocărilor.
„România menține (…) una dintre cele mai bine securizate frontiere externe ale UE. (…) La frontiera maritimă externă a UE rata de detecție crescută a descurajat cazurile de migrație ilegală, a prevenit sau a permis identificarea tuturor cazurilor de pescuit ilegal”, a adăugat el.
Comandorul Vasile Brădean a reamintit că în 1928 a fost înființată Liga Navală Română, moment la care s-a hotărât ca Regina Maria să fie declarată protectoarea Ligii Navale Române și a Marinei Române, dar și ca ziua de 15 august să fie declarată Ziua Marinei Române. În 1990, după o întrerupere de 45 de ani, s-a hotărât reluarea activității Ligii în București, iar în anul 1991 s-a organizat pentru prima dată sărbătorirea Zilei Marinei în București, la debarcaderul lacului Herăstrău
În timpul festivităților, a debarcat pe cheu zeul Neptun, cu tridentul său, spunându-le celor prezenți că „a părăsit palatele de mărgean din străfunduri și a străbătut stihiile albastre ale mărilor”, „a oprit vânturile și a netezit valurile”, pentru a-i asigura pe marinarii români de protecția sa, oriunde vor naviga.
Sute de bucureșteni au beneficiat în mod gratuit de scurte croaziere pe lacul Herăstrău, pe navele Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement.
De asemenea, zeci de copii și adulți s-au întrecut în concursuri precum trasul la parâmă, fuga în sac, fuga cu oul în lingură, după ce marinarii le-au făcut câteva demonstrații.
Citeşte şi Peste 30.000 de pelerini s-au adunat la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria