Ziua Marinei Române. Klaus Iohannis a făcut baie de mulţime. Discursul preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, eveniment care a avut loc pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, în Constanţa. Singurul reprezentant al Guvernului prezent la eveniment este ministrul Apărării, Mihai Fifor. Ziua Marinei Române a fost marcată anul acesta, în premieră, în şapte oraşe din ţară - Constanţa, Galaţi, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă, manifestările încheindu-se miercuri, la Constanţa, cu cel mai mare spectacol naval al anului. 
Alina Costache
15 aug. 2018, 04:35
Ziua Marinei Române. Klaus Iohannis a făcut baie de mulţime. Discursul preşedintelui

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în discursul rostit cu ocazia ceremoniilor organizate la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei, că aceia care gândesc şi simt româneşte trebuie să facă tot posibilul pentru o Românie mai bună.

„Pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră, aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi, în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului (…) Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României. Aniversarea a o sută de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi, toţi, un moment de reflecţie astfel încât cei care gândim şi simţim româneşte să facem tot posibilul pentru a construi împreună o României mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să sărbătorim Anul Centenar”, a declarat Iohannis la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române.

Discursul preşedintelui, transcris de Administraţia Prezidenţială:

Bună ziua tuturor! Și o zi frumoasă vă doresc!

Excelențe,

Onorată asistență,

Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Constanța, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sărbătorim Marina Română și Adormirea Maicii Domnului.

Reîntâlnirea cu oameni din toate colțurile țării, care vin în fiecare an pe 15 august, într-un număr așa de mare, este emoționantă.

Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor și simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României!

Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale trebuie să reprezinte pentru noi toți un moment de reflecție, astfel încât, cei care gândim și simțim românește, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, așa cum ne-o dorim cu toții. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are și o importanță strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil și cu un potențial ridicat de conflictualitate.

Forțelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranității României în spațiul maritim național, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securității Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene.

De altfel, evoluțiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută.

Mai mult, la inițiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situației de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei și Ucrainei.

 Este un succes al României, pe care l-am obținut prin perseverență și negocieri susținute.

Atenția acordată Mării Negre și menționarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanța sa strategică pentru Alianță și se corelează cu obiectivele pe care România și le-a asumat.

Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacității de reacție a forțelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potențiale situații sau acțiuni ostile din exteriorul Alianței. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO.

Doamnelor și domnilor,

Trebuie să fim realiști și să înțelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluție este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al  Statelor Unite ale Americii.

Sunt ferm convins, iar aceasta este poziția pe care țara noastră o susține cu tărie, că doar cooperarea internațională, bazată pe respectarea normelor de drept internațional, constituie soluția consolidării păcii și securității globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii țărilor din sud-estul Europei, precum și altor state interesate.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică și spre Marea Mediterană.

România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări.

În semn de apreciere pentru activitatea depusă şi rezultatele deosebite obținute, am decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer, cu însemn de pace pentru militari.

Dragi marinari,

Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara căreia îi aparțin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteți manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere.

Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc și ne definesc ca națiune.

Vă felicit și vă doresc mult succes și sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-ați afla!

__________

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la ora 10 pe Faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanţa pentru a lua parte la manifestările prilejuite de Ziua Marinei. Şeful statului a venit însoţit de soţia lui, Carmen Iohannis, şi a fost întâmpinat de ministrului Apărării, Mihai Fifor, şi de şeful Statului Major al Forțelor Navale, Alexandru Mîrşu. 

Şeful statului a salutat marinarii, dar şi şi mulţimea, după care a urcat în tribuna oficială.

În acordurile Imnului Naţional, a fost ridicat Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare au fost ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, au fost trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Mii de persoane sunt aşteptate, miercuri, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei care au loc pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa. Cei prezenţi vor putea urmări, în cadrul programului de aproximativ două ore şi jumătate, diverse exerciţii militare. 

Conform Statului Major al Forţelor Navale Române, la evenimente participă mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor.

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române au început duminică, 5 august, la Galaţi, cel mai mare port fluvial şi maritim al României, evenimente fiind organizate de Forţele Navale Române la Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă până miercuri, 15 august, când este programat, la Constanţa, cel mai mare spectacol naval.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la festivităţile de la Constanţa organizate de Ziua Marinei Române

Exerciţiul Naval Forţele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10,00 – 12,30, la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Activităţile specifice vor continua, între orele 13,00 – 15,00, în Portul Tomis din Constanţa, unde marinarii militari vor organiza jocuri şi concursuri tradiţionale marinăreşti. Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale, susţinut pe faleza din Constanţa, începând cu ora 20,00, iar marinarii militari se vor retrage cu torţe, în intervalul orar 21,00 – 23,00, în oraşele Constanţa şi Mangalia.

La Muzeul Naţional al Marinei Române din Constanţa, intrarea va fi liberă miercuri între orele 9,00 – 17,00.

Activităţile organizate de Statul Major al Forţelor Navale se vor derula pe faleza din faţa Comandamentului Flotei şi vor începe la ora 10.00. La acestea au anunţat că vor asista preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Organizaţia judeţeană PSD Constanţa susţine că ”nu este exclusă posibilitatea ca la ceremonii „să apară persoane incitatoare la violenţă.

”În contextul tulburărilor din ultimele zile, de pe scena politică românească, Organizaţia Judeţeană a Partidului Social Democrat Constanţa consideră că nu este exclusă posibilitatea ca, la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei, să apară persoane incitatoare la violenţă, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernământ, ci şi administraţiilor centrale reprezentate la festivităţile de mâine”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD Constanţa. 

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională. 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export, se făceau capturi impresionante
Capital.ro
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Playtech.ro
Câți ani ar putea petrece Mario Iorgulescu după gratii. Procurorii cer pedeapsă maximă: Sentința se dă pe 4 decembrie
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Medicamentele care te lasă fără permis. În cât timp se elimină substanța activă din corp
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Beyonce face istorie la Grammy cu cele mai multe nominalizări din toate timpurile
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9