Ziua Marinei, sărbătorită cu mare fast în mai multe orașe-porturi din România. Klaus Iohannis: „Rămânem solidari cu aliaţii noştri din NATO şi cu partenerii din UE în eforturile de asistenţă dedicată Ucrainei”

Numeroase manifestări vor avea loc de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în orașele-porturi pentru a marca Ziua Marinei. Astfel, la Constanţa, Mangalia, Brăila, Galaţi și Tulcea, localnicii au prilejul să asiste la o varietate de exerciții navale, parade ale navelor civile și militare și ceremonii militare și religioase. Manifestări similare vor avea loc și în Capitală.
Alina Costache
15 aug. 2024, 08:48
Ziua Marinei, sărbătorită cu mare fast în mai multe orașe-porturi din România. Klaus Iohannis:

UPDATE: Cu ocazia celebrării Zilei Marinei Române, pe faleza din Constanţa, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut ultimul său discurs prilejuit de această zi specială şi a amintit de avantajele apartenenţei României la NATO, transmiţând şi un mesaj de solidaritate Ucrainei.

În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoționant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră, pentru a celebra împreună una dintre cele mai așteptate sărbători.

Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici! Mă bucur să văd atât de mulți români veniți special aici pentru a participa la festivitățile dedicate navigatorilor noștri, militari și civili deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume.

Dragi marinari,

Nu întâmplător protectoarea Marinei Române este Sfânta Fecioară Maria, ale cărei atribute – hotărârea, tenacitatea și forța – îi inspiră pe marinarii noștri, astfel încât să facă față provocărilor acestei vocații speciale.

Profesia de marinar se potrivește temerarilor veritabili, caracterelor puternice și celor capabili de sacrificiu și în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

Dăruirea și profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtați drapelul României în lume sunt exemplare și devin repere pentru întreaga societate și modele de urmat în special pentru tinerele generații.

Totodată, cu respect și recunoștință, ne gândim astăzi și la cei care au plătit jertfa supremă pe mările și oceanele lumii, departe de familie și de cei dragi, și aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României.

Doamnelor și domnilor,

Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii și de Aliații din Uniunea Europeană și din NATO.

Aici, pe țărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic și militar al României din ultimii ani.

Țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări.

Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO.

Prin dialog și implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toți Aliații au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru țara noastră.

Iată, așadar, că România este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Este și firesc să fie așa, pentru că România are o serie de inițiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înființarea unei Grupări Operative pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria și Turcia.

Doamnelor și domnilor,

Începând cu anul 2015, am înființat și operaționalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezența camarazilor noștri Aliați, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul național, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5.000 de militari Aliați dislocați în România.

Această colaborare denotă angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea și recunoștința pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord și Luxemburg.

Totodată, le mulțumesc forțelor aeriene din Finlanda și Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliție aeriană în România.

Doamnelor și domnilor,

România continuă să fie un pilon important al securității regionale și euroatlantice. Rămânem solidari cu Aliații noștri din NATO și cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistență dedicată Ucrainei, care luptă de peste doi ani și jumătate împotriva unei agresiuni brutale și ilegale.

Dragi marinari,

Devotamentul, tenacitatea și spiritul de sacrificiu care vă definesc constituie un exemplu de excelență, iar Forțele Navale Române reprezintă un simbol al puterii și al rezilienței naționale.

În contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim, rolul Forțelor Navale Române în asigurarea libertății de navigație și a securității maritime este esențial.

Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute, am dat curs propunerii ministrului apărării naționale şi am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor cu însemn de pace pentru militari.

Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, atât în apele teritoriale, cât și dincolo de acestea, alături de Aliații și de partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, și vă urez mult succes în continuare!

Totodată, le doresc marinarilor civili sănătate și cât mai multe reușite în activitatea lor profesională, oriunde s-ar afla! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă aibă în pază și în ocrotire!

La mulți ani și bun cart înainte!„, a transmis Klaus Iohannis, de Ziua Marinei Române.

Ştirea iniţială

Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902.

Ziua Marinei, sărbătorită cu mare fast în mai multe orașe-porturi din România

Iată programul manifestărilor din această zi:

Ziua Marinei în Constanța

Între orele 10:00-12:00, va fi prezentat exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024”, publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa.

De la ora 20:30, marinarii militari se vor retrage cu torţe, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale.

Seara se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanţa, care va putea fi urmărit din zona Piaţa Ovidiu – Portul Turistic Tomis.

Ziua Marinei în București

Ziua Marinei Române este marcată în Bucureşti printr-o ceremonie militară şi religioasă, care va fi organizată pe 15 august, în intervalul orar 9:00 – 10:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I”

Ziua Marinei în Mangalia

Ziua Marinei Române este marcată, în Portul Turistic Mangalia, prin exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024”, jocuri şi concursuri marinăreşti, expoziţie de tehnică militară şi ateliere interactive, care vor avea loc între orele 10:00 – 14:00.

Ziua Marinei în Brăila

Exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024” este prezentat publicului din Brăila între orele 10:00 – 12:30, pe faleza Dunării, zona Moara Violatus.

De la ora 20:30, are loc retragerea cu torţe a marinarilor.

Ziua Marinei în Galați

Programul evenimentelor va începe la ora 17:00, cu intonarea Imnului Naţional al României de către Fanfara „Valurile Dunării”.

17:11 – 17:16 – citirea ordinului comun al Ministrului Afacerilor Interne, al Ministrului Apărării Naţionale şi al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2024;

17:16 – 17:26 – Ceremonial religios;

17:26 – 17:40 – Lansarea la apă a ancorei (Crucii) de Flori;

17:40 – 17:50 – Alocuţiuni;

17:50 – 18:00 – Defilarea Gărzii de Onoare;

18:00 -18:30 – Exerciţiu naval;

18:30 – 18:50 – Parada navelor militare;

18:50 – 19:00 – Parada navelor civile.

Ziua Marinei în Tulcea

Pe 15 august, între orele 10:00-13:00, publicul va putea urmări exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2024”, precum şi jocuri şi concursuri marinăreşti.

Spynews
Tatăl fotbalistului fenomen de la Euro 2024 a fost înjunghiat! Bărbatul a fost transportat de urgență la spital
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Satul turistic din România unde te poți caza cu doar 130 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus în preț. Are peisaje superbe, aer curat și locuri bune de mâncat
Capital.ro
S-a dat ordinul în România. Lovitură finală pentru Putin și Rusia. Guvernul a luat decizia
Playtech.ro
WOW cât de bine arată la 51 de ani! Anamaria Prodan, ipostază INCENDIARĂ în costum de baie minuscul
DailyBusiness
Străinii au mai multă ÎNCREDERE în economia românească! Datele sunt foarte mari
Adevarul
O plimbare cu telecabina într-o stațiune de top din Italia, de trei ori mai ieftină față de Sinaia: „E japcă la prețuri”
Spynews
Un nou bonfire a adus adevărul crud pe Insula Iubirii, aseară, la Antena 1, ȋntr-o ediţie lider de audienţă. Radu Vâlcan: „Îmi pare rău ca ai fost martora acestor imagini!”
Spynews
Zi specială în familia Laurei Cosoi! Vera, fiica vedetei, a împlinit patru ani. Cum a surprins-o, încă de la primele ore | FOTO
Evz.ro
Pericolul verilor românești. Chef Adi Hădean, grav bolnav din cauza pepenilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Mega-caniculă în România. Așa ceva nu s-a mai văzut!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Gestul făcut de polițistul vinovat de moartea Raisei, la scurt timp după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare. Familia micuței este profund îndurerată: „Este un tip foarte arogant”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. A murit marea doamnă, una dintre cele mai bune actrițe ale epocii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Donald Trump discută cu Benjamin Netanyahu despre încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE din SUA! Lovitură TOTALĂ pentru KAMALA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...