Ziua Marinei, sărbătorită în portul militar Constanţa. Iohannis: În câteva luni, ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează NATO

Ziua Marinei va fi sărbătorită în acest an atât în portul militar, unde va avea loc ceremonia oficială, dar şi în Portul Tomis, unde constănţenii, dar şi turiştii, vor avea parte de jocuri marinăreşti şi de expoziţii de tehnică militară. La ceremoniile din portul militar Constanţa a luat parte şi preşedintle Klaus Iohannis. Navele militare vor defila apoi de la Constanţa la Midia şi înapoi.
Alina Costache
15 aug. 2022, 08:31
Ziua Marinei, sărbătorită în portul militar Constanţa. Iohannis: În câteva luni, ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, în cadrul ceremoniilor de Ziua Marinei, că în câteva luni, România a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează NATO, iar Marea Neagră este considerată, astăzi, o zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică, aşa cum a afirmat răspicat, împreună cu ceilalţi aliaţi, în conceptul strategic al NATO, pe care l-au aprobat recent la summit-ul istoric de la Madrid.

„Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanţă de războiul nedrept şi brutal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulţi nu îl mai considerau posibil în Europa vremurilor noastre”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, citat de news.ro.

Şeful statului a arătat că „în ultimii ani, am acţionat constant şi decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euro-atlantică, pe măsura importanţei sale geostrategice, de hotar al NATO şi al UE”.

„Iată că Marea Neagră este considerată, astăzi, o zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică, aşa cum am afirmat răspicat, împreună cu ceilalţi aliaţi, în conceptul strategic al NATO, pe care l-am aprobat recent la summit-ul istoric de la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci şi prezenţa celor peste 5.000 de militari aliaţi în România”, a mai afirmat şeful statului.

„Mă bucur că suntem iar împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române. 15 august vă este dedicată dumneavoastră, celor care v-aţi clădit o carieră în slujba marinei militare şi civile. Vă salut cu multă căldură şi vă urez „La mulţi ani!”, dragi marinari! În această zi deosebită, aprecierea şi recunoştinţa noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtaţi cu demnitate şi curaj drapelul tricolor pe mările şi oceanele lumii”, a transmis preşedintele.

El a afirmat că ”tenacitatea, dârzenia, rezistenţa şi spiritul de sacrificiu de care dau dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă şi dificilă”.

”A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viaţă care presupune multe sacrificii, dar şi nenumărate satisfacţii şi împliniri. În aceste momente aniversare, vă îndemn să aducem un omagiu eroilor mărilor şi oceanelor care şi-au dedicat viaţa apărării României şi s-au jertfit sub pavilionul naţional!”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că, ”în câteva luni, ţara noastră a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează Alianţa Nord-Atlantică”.

”Prin activităţile comune desfăşurate de militarii români şi aliaţi aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc şi de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos”, a declarat preşedintele.

”Găzduim, aşadar, o paletă largă de structuri ale Alianţei, de la Unitatea pentru Integrarea Forţelor aliate şi Grupul de luptă NATO, recent înfiinţat, având Franţa ca naţiune-cadru, la Brigada Multinaţională de la Craiova şi Comandamentele Multinaţionale de nivel Divizie şi Corp de la Bucureşti şi Sibiu. Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid şi împreună cu aliaţii şi partenerii noştri vom consolida postura NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, în condiţiile în care Rusia a fost definită la Summitul de la Madrid drept principala ameninţare la adresa securităţii euroatlantice”, a afirmat preşedintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa”.

”Ţara noastră va continua să îşi îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional şi rămânem ferm şi deplin implicaţi în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiţie, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face faţă provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a creşte alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%”, a arătat şeful statului.

”Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea şi modernizarea Armatei României, inclusiv a Forţelor Navale, şi pentru a creşte nivelul de pregătire a militarilor noştri, astfel încât să dispunem de o structură de forţe interoperabilă cu cele aliate şi mai eficientă, capabilă să asigure apărarea naţională şi să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliaţii noştri din NATO. Nu în ultimul rând, vom continua să acţionăm unitar şi coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple şi profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimţim cu toţii, în viaţa de zi cu zi, inclusiv în plan energetic şi economic”, a mai anunţat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că ”Forţele Navale contribuie semnificativ la securitatea naţională, regională şi la cea euroatlantică”.

”Prin misiunile dificile pe care le desfăşuraţi alături de aliaţii şi partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană, faceţi ca apele teritoriale ale României, dar şi mările lumii să fie mai sigure. Sunteţi expresia profesionalismului şi a dăruirii şi vă mulţumim pentru sacrificiile pe care le faceţi pentru ca noi toţi să trăim în siguranţă!  Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază şi ocrotire! La Mulţi Ani şi Bun cart înainte!”, a declarat preşedintele în mesaj.

 

Cum va fi sărbătorită Ziua Marinei la Constanţa

În Portul Tomis, activităţile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în între 10.00 – 13.00 şi 17.00 – 20.00 şi vor cuprinde expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner, iar pasionaţii de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spaţiu special amenajat de echipa World of Warships.

Citeşte şi: Calendar ortodox 15 august 2022. Adormirea Maicii Domnului. Rugăciunea către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu te ajută atunci când ai sufletul împovărat

Totodată, Asociaţia Tradiţia Militară va prezenta ţinute militare de epocă, iar Agenţia „Loski” va prezenta colecţia vestimentară „Cruise”, cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.

În prima parte a zilei de luni, după defilarea aviaţiei, Zeul Neptun îşi va face apariţia, în jurul orei 11.00, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Prezenţa Zeului Neptun şi a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

“Formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11.00-12.00, de la Constanţa până la Midia şi înapoi, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcaţiunilor turistice, în jurul orei 12.45, după care Zeul Neptun se va retrage şi va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanţa”, au transmis Forţele Navale, citate de news.ro.

Citeşte şi: Sfânta Maria 2022. Spunem sau nu ‘La mulţi ani’ pe 15 august? Un cunoscut preot lămureşte dilema românilor

În cea de-a doua parte a zilei de luni, marinarii militari vor fi prezenţi, în Portul Tomis, între orele 17.00-20.00, după care publicul este invitat la un mini-concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20.00-20.30.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii.

Retragerea cu torţe va avea loc între orele 20.30-22.00 şi se va desfăşura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu.

Concertul intitulat „Ave Maria”, susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, este dedicat Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, şi este planificat să se desfăşoare între 21.00 – 22.00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu.

Spectacolul de artificii, lansate de pe mare, va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanţa şi va încheia manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.

 

Ziua Marinei va fi sărbătorită şi la Bucureşti, Mangalia, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Bicaz

Ziua Marinei va fi marcată în acest an prin diverse manifestări în mai multe oraşe precum Bucureşti, Mangalia, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Bicaz, nu doar la Constanţa, unde este sărbătorită în mod tradiţional.

Luni, între orele 8. 30 – 10.00, Ziua Marinei va fi sărbătorită la Bucureşti printr-o ceremonie militară şi religioasă, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (zona Debarcader / Herăstrău), unde vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, precum şi o ancoră de flori pe lacul Herăstrău.
Activitatea va debuta cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului în acordurile Imnului Naţional, urmat de citirea Ordinului Comun al ministrului afacerilor interne, ministrului apărării naţionale şi ministrului transporturilor, privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2022. La festivitate, vor prezenta alocuţiuni oficiali ai Ligii Navale Române – Filiala Bucureşti, ai Careului Marinarilor „Căpitan comandor Alexandru Dumbravă” şi ai Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement.

Publicul din municipiul Mangalia este invitat luni,în portul turistic, unde programul va începe, la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmat de alocuţiuni ale oficialităţilor. Zeul Neptun va da startul manifestărilor, care vor cuprinde, un exerciţiu demonstrativ naval întrunit, prezentat de structuri ale forţelor navale, aeriene, terestre, ale forţelor pentru operaţii speciale, precum şi structuri ale Gărzii de Coastă. De la ora 21.00, marinarii militari se vor retrage cu torţe în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău.

Brăilenii sunt aşteptaţi pe faleza Dunării, luni, de la ora 10.00,  pentru a sărbători Ziua Marinei Române împreună cu marinarii militari. După ridicarea Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmată de o scurtă slujbă religioasă şi de alocuţiunile persoanelor oficiale, se va desfăşura exerciţiul demonstrativ naval întrunit „Forţele Navale Române 22”, iar Zeul Neptun va patrona jocurile şi concursurile marinăreşti.
Evenimentul se va încheia cu defilarea navelor militare şi civile, iar seara, de la ora 20.30, marinarii se vor retrage cu torţe, pe traseul Primăria Municipiului Brăila – Calea Călăraşilor – Secţia 329 Logistică Brăila.
În municipiul Tulcea, Ziua Marinei va fi sărbătorită, într-un cadru restrâns, în portul militar, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei, care sunt în desfăşurare, iar la Galaţi, între orele 18.00-19.30, va avea loc un ceremonial militar şi religios, care va fi urmat de un exerciţiu demonstrativ naval prilejuit de Ziua Marinei Române.

De asemenea, Forţele Navale Române participă luni, 15, la activităţile organizate de Primăria oraşului Bicaz, pe Lacul Izvorul Muntelui, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.
Marinarii militari vor fi prezenţi în zona debarcaderului de lângă barajul Bicaz cu standuri interactive, unde vor prezenta publicului tehnică şi echipamente de scufundare, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ militar de marină şi un atelier de confecţionat noduri marinăreşti, iar scafandrii de luptă vor executa un exerciţiu demonstrativ pe Lacul Izvorul Muntelui.
Bicaz este singurul oraş montan din România unde sărbătorirea Zilei Marinei Române a devenit o tradiţie încă din anii 1960.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'