ONU spune că Economia Verde duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii, capitalului uman şi la bunăstare socială, în timp ce reduce riscurile de mediu şi problemele ecologice. Economia Verde este una cu emisii scăzute de carbon şi eficientă din punct de vedere al resurselor.
Pentru a ajunge la o Economie Verde este nevoie de investiţii publice şi private care reduc emisiile de carbon şi poluare, care cresc eficienţa energetică şi cea a resurselor şi previne pierderea biodiversităţii.
Tema de anul acesta subliniază faptul că „tu” eşti un element important pentru succesul ei şi te invită să evaluezi dacă paşii făcuţi de guvern, sectorul privat, societatea civilă şi de comunitatea din zonă te includ şi pe tine.
Când vedem şi simţim efectele negative ale schimbărilor climatice şi ale degradării mediului este uşor să dăm vina pe alţii – guvernele care nu prioritizează politica de mediu, organizaţiile care cresc emisiile de gaze cu efect de seră, ONG-urile care nu fac suficient şi oamenii cărora nu le pasă. ONU arată că de Ziua Mondială a Mediului trebuie să ne amintim nouă şi celorlalţi cât de important este să ne îngrijim de mediul în care trăim: fiecare acţiune contează.
Anul acesta este cea de-a 40-a aniversare a Zilei Mondiale a Mediului, aceasta fiind creată de ONU în 1972, o dată cu Programul ONU pentru Mediu (UNEP).
Anul acesta, liderii lumii se vor întâlni la Rio, Brazilia, într-un summit dedicat special problemelor de mediu, iar una din temele principale ale Rio+20 este chiar Economia Verde.
Cum sărbătorim Ziua Mondială a Mediului în România
CONSTANŢA. Asociaţia Mare Nostrum vă invită să sărbătoriţi Ziua Mondială a Mediului, în Parcul Primăriei din Constanța, între orele 15.00-18.00.
În afară de activităţile de informare şi conştientizare asupra importanței raționalizării resurselor naturale, ONG-ul v-a pregătit „Carnavalul Mediului”, puteţi asista la concursurile ce vor stabili care sunt cele mai bune şcoli la „Eco Treasure Hunt”, „PET Bowling” sau „Piticot de Mediu” cu personaje reale.
Pe lângă voie bună, relaxare şi verdeaţă, v-a pregătit și un concurs. Pentru fiecare bec uzat adus, veţi primi un bilet la „Tombola Becurilor”. Astfel, veţi avea şansa de a câştiga premii și cadouri, colectând și reciclând.
BUCUREŞTI. ALPAB vă ofere plimbări gratuite cu vaporaşul pe Lacul Herăstrău, cu ocazia Zilei Mediului. La Debarcaderul Central (intrarea Pavilion H) vor fi disponibile pentru bucureșteni navele Bucur, Băneasa, Otopeni, Dâmbovița și Aurora, cu o capacitate totală de 430 de locuri.
Programul la Debarcaderul Central este de la 10.00- 20.00 în fiecare zi, iar bărcile cu rame și hidrobicicletele se vor închiria zilnic în intervalul 10.00-19.00.
Intrare gratis la Grădina Botanică. Serele mari şi serele vechi vor fi deschise special doar pe 5 iunie. “Incubatorul Verde 2012” are loc la Sala Amfiteatru a Grădinii Botanice.. Evenimentul se bucură de sprijinul şi participarea Ministerul Mediului şi Pădurilor şi al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti. Este un eveniment complex de conştientizare, viziblitate, networking şi lobby în domeniul protecţiei mediului înconjurător prin promovarea unor idei, iniţiative şi proiecte-cheie .
CLUJ. Festivalul TIFF – La Cafeneaua Klausenburg/ TIFF Café Point va avea loc o dezbatere pe tema ecologiei, prilejuită de proiecţia filmului GasLand (r. Josh Fox), în secţiunea EcoTIFF, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00. Documentarul lui Josh Fox urmăreşte firmele pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane, folosind sute de substanţe chimice care poluează apa.