Ziua Mondială a Ciocolatei. Specialiștii dau liber la alimentul supranumit „Darul zeilor”: „O lume fără ciocolată ar fi mai tristă”

Ziua Mondială a Ciocolatei. Desertul cu gust intens și o istorie bogată, care datează de acum peste 2000 de ani, oferă beneficii suprinzătoare organismului.
Ruxandra Rădulescu
07 iul. 2021, 20:23
Ziua Mondială a Ciocolatei. Specialiștii dau liber la alimentul supranumit
Ziua Mondială a Ciocolatei

De-a lungul timpului prepararea ciocolatei a evoluat și a ajuns o adevărată artă, iar de la băutura cu gust amărui și extrem de intens a ajuns să reprezinte un „păcat dulce” atunci când este combinat cu alte ingrediente cum ar fi laptele și zahărul.

În epoca modernă, ciocolata este considerată un pericol pentru siluetă, din cauza conținutului caloric mare, cu toate acestea specialiștii au și o veste bună pentru iubitorii acestui aliment exotic. Potrivit ultimelor observații, cei care consumă în mod regulat ciocolată au o memorie mai bună, o capacitate de organizare mai eficientă, precum și o capacitate crescută de lucru şi de urmărire a detaliilor.

Substanța minune din ciocolată cu efect pozitiv asupra creierului sunt flavonoidele. Un studiu efectuat în 2014 confirmă că substanțele nutritive pe care le conține ciocolata pot diminua unel disfuncții cognitive la persoanele în vârstă. Un alt beneficiu important al consumului de ciocolată este faptul că ajută la creșterea fluxului sanguin de la nivelul creierului, astfel se îmbunătățesc și anumite funcții ale creierului.

Cel mai important aspect atunci când vine vorba de a beneficia din plin de calitățile ciocolatei este alegerea sortimentului potrivit. Din acest punct de vedere, ciocolata amăruie, cu o concentrație de cacao de cel puțin 50% reprezintă opțiuea cea mai bună.  Acest sortiemnt păstrează cel mai bine beneficiile boabelor de cacao și oferă pofticioșilor ocazia de a se delecta cu gustul cât mai nealterat al alimentului pentru care civilizațiile din vechime creaseră un adevărat cult.

„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao. Am vrut să vă spun aceste cuvinte pentru că astăzi este Ziua Mondială a Ciocolatei. Marcăm data la care prima băutură pe bază de cacao a ajuns în Europa, acum aproape jumătate de mileniu (anul 1550). Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă”, spune prof. dr. Vlad Ciurea pe pagina sa de socializare.

Ziua Mondială a Ciocolatei. Cea mai veche rețetă de preparare de la mayași

Mayașii au fost una dintre civilizațiile care au lăsat posterității una dintre primele metode de pereparare ale boabelor de cacao. Populația mayașă usca boabele arborelui de cacao, le prăjea ușor, apoi le măcina. Pulberea de cacao rezultată se amesteca cu diferite condimente, cum ar  fi ardeii iuți (chili), florile aromate sau păstăile de vanilie. La acest amestec se adăuga apă, iar lichidul se turna dintr-un vas în altul până ce dobândea o consistență spumoasă. Cîteodată se adăuga și  făină de porumb pentru ca băutură să fie mai consistentă.

Pentru civilizația aztecă, băutura făcută din boabele de cacao era element sacru. Băutura putea fi consumată doar de cetățenii privilegiați ai comunității, cum ar fi soldații care se delectau cu preparatul din boabele de cacao pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

Arborele de cacao era atât de prețuit în cultura aztecă, încât boabele puteau fi folosite ca monedă de schimb pentru achiziționarea anumitor produse. Potrivit istoricilor, 10 boabe de cacao puteau cumpăra un curcan sau un iepure, relatează luado.ro.

Conchistadorul care a adus boabele de cacao în Europa de la regele aztec Montezuma

Conchistadorul Hernan Cortes a fost primul european care a apreciat cu adevărat boabele de cacao, atunci când a fost servit cu băutura sacră de către regele Montezuma, ultimul conducător independent al Imperiului aztec. În 1528, Cortes a început să aducă în Europa primele boabe de cacao, precum și ustensilele speciale, necesare preparării băuturii. Coloniștii spanioli au început să consume cu patos băutura din boabe de cacao, iar treptat au modificat „rețeta” și au transformat-o într-un preparat cu gust mai apropiat ciocolatei din ziua de azi.

Prima atestare a băuturii din boabe de cacao a fost făcută de o delegație de călugări dominicani, condusă de Bartolomé de las Casas, care a ajuns în 1544 în Peninsula Iberică.

Ziua Mondială a Ciocolatei. Prima ciocolaterie din Europa deschisă în vremea regelui Ludovic al XIV-lea

În secolul al XVII-lea, boabele de cacao au ajuns în Franța, astfel la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, oaspeții curții franceze erau serviți, dimineața, cu ciocolată.

Cel care a obținut primul brevet pentru confecționarea ciocolatei a fost francezul David Chaliou din Toulouse, o distincție oferită de însăși regele Ludovic al XIV-lea.  În 1666, Chaliou deschide prima ciocolaterie la Paris. Se crede că tot în Franța a fost creată o cană specială pentru servirea ciocolatei, denumită „chocolatière” în limba franceză, sau „ciocolatieră”. Vasul era înalt cu un mâner puternic, conceput pentru a facilita turnarea, iar capacul recipientului avea o gaură pentru bătător, sau molinillo, cu care se spuma băutura înainte de servire.

 

 

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Zelenski se declară pregătit să renunțe la președinția Ucrainei pentru pace
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!