Ziua Mondială a Diabetului 2021: Dacă nu acum, atunci când?

Duminică, 14 noiembrie, este Ziua Mondială a Diabetului. Două milioane de persoane din România trăiesc cu diabet zaharat de tip 2. Evaluarea medicală completă poate salva viața pacienților.
Filip Stan
14 nov. 2021, 08:30
Ziua Mondială a Diabetului 2021: Dacă nu acum, atunci când?

Ziua Mondială a Diabetului 2021. Mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de diabet riscă să dezvolte insuficiență cardiacă sau boală cronică renală, afecțiuni ce pot reduce dramatic speranța de viață.

Ziua Mondială a Diabetului 2021

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, comunitatea medicală recomandă diagnosticarea precoce și tratarea cu medicamente de ultimă generație în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, însoțite de identificarea timpurie a complicațiilor inimii și rinichilor.

Evaluarea riscului cardiovascular și renal în diabetul de tip 2, preocupare centrală în practica diabetologilor din România

România intră într-o nouă etapă în ceea ce privește managementul și tratamentul diabetului prin adoptarea unui nou ghid, un document care schimbă practica medicală și viața pacienților, la 100 de ani de la descoperirea insulinei.

Citeşte şi Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu ar trebui să consume aceste alimente. Gustările sănătoase care le pot înlocui

„Acest ghid va duce, indiscutabil, la îmbunătățirea asistenței medicale, la creșterea calității actului medical, la creșterea duratei și calității vieții la persoanele cu diabet zaharat. Prin aplicarea ghidului, reușim să realizam ceea ce dorim tot timpul, să dăm ani vieții și viață anilor persoanelor cu diabet.  La ora actuală, trebuie să ne îndreptăm spre factorii de risc cardiovasculari, spre boala cardiovasculară, care este cauza principală de deces la persoanele cu diabet zaharat. Să ne orientăm spre prevalența crescută a bolii cronice de rinichi la persoanele cu diabet zaharat. Este important pe acestea să le prevenim, printr-un tratament corect” afirmă Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Evaluarea complicațiilor, o șansă la viață pentru pacienții cu diabet de tip 2

Diagnosticarea timpurie a insuficienței cardiace și a bolii cronice de rinichi poate preveni degradarea rapidă a stării pacientului cu diabet zaharat tip 2. Asocierea dintre diabet zaharat de tip 2, insuficiență cardiacă și boala cronică renală are cea mai mică rată de supraviețuire: 2.8 ani.

Prof. Dr. Gabriela Roman, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice susține că „Din păcate, există o asociere între bolile cardiovasculare și bolile cronice de rinichi. Odată apărute, se antrenează reciproc, se agravează, iar evoluția și speranța de viață sunt foarte mult reduse. Sunt importante diagnosticul precoce al diabetului și toată intervenția adresată mai multor factori de risc. Există o medicație care, pe lângă controlul glicemic, pe lângă controlul tensional, pe lângă controlul greutății, are și proprietăți speciale de protecție a bolilor cardiovasculare și a bolilor renale”.

Controlul medical periodic este cheia în managementul diabetului. Discutarea soluțiilor cu medicul specialist reprezintă, de asemenea, un rol important, deoarece accesul la tratamente de ultimă oră, care protejează inima și rinichii este esențial. Persoanele cu diabet au nevoie de acces neîntrerupt la medicamente, îngrijire, educație și sprijin.

Citeşte şi Fructul adorat de români care te scapă de obezitate şi previne diabetul. Iată cum trebuie consumat

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan