Ziua Mondială a Diabetului 2021. Mai mult de jumătate dintre persoanele care suferă de diabet riscă să dezvolte insuficiență cardiacă sau boală cronică renală, afecțiuni ce pot reduce dramatic speranța de viață.
În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, comunitatea medicală recomandă diagnosticarea precoce și tratarea cu medicamente de ultimă generație în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, însoțite de identificarea timpurie a complicațiilor inimii și rinichilor.
Evaluarea riscului cardiovascular și renal în diabetul de tip 2, preocupare centrală în practica diabetologilor din România
România intră într-o nouă etapă în ceea ce privește managementul și tratamentul diabetului prin adoptarea unui nou ghid, un document care schimbă practica medicală și viața pacienților, la 100 de ani de la descoperirea insulinei.
„Acest ghid va duce, indiscutabil, la îmbunătățirea asistenței medicale, la creșterea calității actului medical, la creșterea duratei și calității vieții la persoanele cu diabet zaharat. Prin aplicarea ghidului, reușim să realizam ceea ce dorim tot timpul, să dăm ani vieții și viață anilor persoanelor cu diabet. La ora actuală, trebuie să ne îndreptăm spre factorii de risc cardiovasculari, spre boala cardiovasculară, care este cauza principală de deces la persoanele cu diabet zaharat. Să ne orientăm spre prevalența crescută a bolii cronice de rinichi la persoanele cu diabet zaharat. Este important pe acestea să le prevenim, printr-un tratament corect” afirmă Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Diagnosticarea timpurie a insuficienței cardiace și a bolii cronice de rinichi poate preveni degradarea rapidă a stării pacientului cu diabet zaharat tip 2. Asocierea dintre diabet zaharat de tip 2, insuficiență cardiacă și boala cronică renală are cea mai mică rată de supraviețuire: 2.8 ani.
Prof. Dr. Gabriela Roman, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice susține că „Din păcate, există o asociere între bolile cardiovasculare și bolile cronice de rinichi. Odată apărute, se antrenează reciproc, se agravează, iar evoluția și speranța de viață sunt foarte mult reduse. Sunt importante diagnosticul precoce al diabetului și toată intervenția adresată mai multor factori de risc. Există o medicație care, pe lângă controlul glicemic, pe lângă controlul tensional, pe lângă controlul greutății, are și proprietăți speciale de protecție a bolilor cardiovasculare și a bolilor renale”.
Controlul medical periodic este cheia în managementul diabetului. Discutarea soluțiilor cu medicul specialist reprezintă, de asemenea, un rol important, deoarece accesul la tratamente de ultimă oră, care protejează inima și rinichii este esențial. Persoanele cu diabet au nevoie de acces neîntrerupt la medicamente, îngrijire, educație și sprijin.