Ziua Mondială a Epilepsiei, celebrată pe 26 martie 2015

Cu ocazia "Zilei Mondiale a Epilepsiei" (Purple Day), Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România, ASPERO, continuă, pentru al patrulea an consecutiv, seria de acţiuni de informare cu scopul de a sublinia necesitatea conştientizării impactului acestei afecţiuni asupra pacienţilor şi familiilor acestora.
Marilena Vili
25 mart. 2015, 19:50
Ziua Mondială a Epilepsiei, celebrată pe 26 martie 2015

Desfasurată sub îndemnul „Deschide-ţi inima, fii alături de ei!„, campania din acest an face parte din demersurile de educare, sensibilizare şi constientizare socială cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele bolnave de epilepsie. Dorinţa permanentă de a fi alături de cei aflaţi în suferinţă, de a-i ajuta să treacă mai uşor peste problemele specifice acestei boli şi de a-i sprijini pentru a putea merge cu încredere mai departe constituie obiectivul prioritar al ASPERO.

Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvantul care cred că o defineşte cel mai bine este STIGMATIZAREA. Pacienţii epileptici sunt etichetaţi, sunt marginalizati, îşi găsesc cu greu un loc în şcoală dacă se află că suferă de epilepsie, îşi găsesc greu un loc de muncă, si toate acestea din cauza lipsei de educaţie. Cei din jur nu înţeleg natura acestei boli, drept pentru care este foarte uşor să fie speriaţi. Dacă am şti ce trebuie facut în cazul în care suntem martorii unei crize, multe vieţi ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Dorim să îi învăţăm pe oameni cum trebuie să se poarte în cazul în care sunt martorii unei crize şi vrem să transmitem că bolnavii de epilepsie au nevoie de înţelegere şi de acceptare socială, pentru a putea duce o viaţă normală”, spune Ileana Ştefan, Director Executiv ASPERO.

Astfel, pe parcursul zilei vor fi distribuite materiale informative în zonele cu trafic intens din Capitală, locaţii ce sunt semnalate ca atare prin prezenţa unor bannere speciale. Editate într-un format prietenos, materialele educaţionale dedicate pacienţilor conţin date despre epilepsie şi tratamentul acesteia, măsurile de prim ajutor în cazul apariţiei crizelor şi de prevenire a acestora, informaţii legislative precum şi sfaturi de alegere a profesiei.

De asemenea, informaţia va fi transmisă şi către elevii a două şcoli din Bucureşti, din dorinţa de a explica ce înseamnă epilepsia, care sunt consecinţele discriminării şi cum atitudinea lor poate ajuta un coleg care suferă de această boală.

Epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli cronice, care afectează funcţionalitatea creierului şi se manifesta prin crize convulsive şi non convulsive. 10% din populaţie poate avea o criză epileptică pe parcursul vieţii, iar 3-4% vor fi diagnosticaţi cu epilepsie. 70% dintre pacienţi pot controla manifestările bolii prin tratament medicamentos şi pot duce o viaţă normală. Ziua Internaţională a Epilepsiei, din 26 martie, este o zi specială dedicată înţelegerii acestei boli şi a celor care suferă la orice vârstă. Faceţi un gest frumos astăzi şi încercaţi să aflaţi cum puteţi da primul ajutor în faţa unei crize epileptice.” Dr. Ioana Mândruţă, medic neurolog.
La finalul zilei, închiderea evenimentului va fi marcată prin dans. Cu sprijinul BluParty se vor distribui baloane tematice în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), între orele 17.30 – 19.30, în speranţa că acestea vor atrage atenţia, vor constitui un semnal de alarmă şi vor suscita interesul celor prezenti vis-à-vis de aceste probleme.

Epilepsia este o tulburare neurologică, ce afecteaza peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume, care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar în aproape 50% din cazuri, cauzele afecţiunii nu sunt identificate. Epilepsia se manifestă prin crize bruşte şi imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice. Câteva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infecţii, tumori, tulburări de dezvoltare a creierului, suferinţa la naştere şi factorii ereditari.

Dacă nu este tratată corect, epilepsia poate avea consecinţe grave asupra pacientului, determinând deterioare fizică şi psihică importantă.

Prin celebrarea Zilei Mondiale a Epilepsiei, fondată la nivel înternaţional în anul 2008 sub numele de Purple Day, ţara noastră se alătură unui număr de peste 50 de ţări de pe toate continentele lumii care marchează acest important demers pe data de 26 martie. Ziua Mondială a Epilepsiei a fost celebrată pentru prima dată în România la iniţiativa ASPERO pe data de 26 martie 2012, printr-o campanie informativă cu privire la acest subiect. În această zi, oamenii au fost încurajaţi să poarte culoarea mov pentru a atrage atenţia asupra epilepsiei. Purple Day a început să fie sărbătorită din anul 2008 la initiaţiva unei fetite de 9 ani din Canada, Cassidy Megan şi a Asociaţiei de epilepsie din Nova Scoţia(EANS), în semn de solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie din întreaga lume.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre