Programul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a început, la ora 12.00, cu o slujbă Te Deum oficiată în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj-Napoca, urmată de ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu şi de o paradă a tehnicii militare.
În timpul intonării Imnului Naţional, instalaţia de sonorizare s-a defectat, iar participanţii au început să cânte alături de solista de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.
După depunerile de coroane a avut loc un scurt moment folcloric, la finalul căruia artiştii au invitat publicul la joc ardelenesc, iar printre cei care au acceptat s-au numărat şi primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, dar şi prefectul Gheorghe Vuşcan. După jocul ardelenesc, Boc, Uioreanu şi Vuşcan, alături de miile de participanţi, au dansat Hora Unirii în Piaţa Avram Iancu.
A urmat parada militară, la care au participat aproape 400 de militari şi angajaţi ai MAI, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, SRI, Poliţiei Judeţene, Poliţiei Locale, cu tehnica specifică, dar şi reprezentanţi ai Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, Şcolii de Agenţi de Poliţie din Cluj-Napoca şi Colegiului Militar Liceal din Alba Iulia, informează Mediafax.
Astfel, în cadrul paradei au putut fi văzute aproximativ 40 de maşini de luptă şi de intervenţie – tancuri, aruncătoare de proiectile, amfibii antieriene, dar şi un elicopter care a survolat zona, publicul aplaudând atât defilarea acestora, cât şi muzica fanfarei militare.
Citeşte şi Cum s-a negociat Rezoluţia Marii Uniri la hotelul „HUNGARIA”
De asemenea, Primăria Cluj-Napoca organizează, de la ora 14.15, o scenetă istorică care are loc pe Bulevardul Eroilor, urmată de un spectacol folcloric în Piaţa Unirii, susţinut de Orchestra „Cununa Transilvană”, Sava Negrean Brudaşcu, Aurel Tămaş, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, Maria Lobonţ, Ansamblurile „Crăişorul” şi „Tradiţii”.
La manifestări au participat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele CJ Cluj, Horea Uuioreanu, prefectul Gheorghe Vuşcan, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe, Catolice şi ai altor culte, ai partidelor politice şi veterani de război.
Citeşte şi Ziua Naţională a României trece prin STOMAC: FASOLEA şi CÂRNATUL, mai abitir decât ceremoniile
De la ora 18.00, în Piaţa Unirii vor concerta Elena Gheorghe şi Voltaj, iar la ora 19.00, tot în Piaţa Unirii, este programată aprinderea iluminatului festiv de sărbători.
Seara va continua cu retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Lucian Blaga – strada Napoca – Bulevardul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, dar şi cu focuri de artificii, începând cu ora 20.00.
Costurile manifestărilor organizate de Primărie depăşesc 100.000 de lei, banii fiind cheltuiţi pentru plata onorariilor artiştilor şi a focurilor de artificii.