ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Preşedintele ales Klaus Iohannis, baie de mulţime la Alba Iulia VIDEO

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Ziua Naţională a României este sărbătorită anul acesta cu mare fast şi la Alba Iulia. După multă vreme, la Alba Iulia se organizează din nou ceremonii fastuoase şi o paradă militară impresionantă. La manifestările de la Alba Iulia participă şi preşedintele ales Klaus Iohannis, care a fost îndelung aplaudat de cei prezenţi. 
Romania TV
01 dec. 2014, 07:30
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Preşedintele ales Klaus Iohannis, baie de mulţime la Alba Iulia VIDEO

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. UPDATE 12.30 Klaus Iohannis a susţinut un discurs, după ce a participat la Te Deum-ul oficial, la Catedrala Reîntregirii, moment la care au fost prezente peste 1.000 de persoane.

Un sobor de preoţi şi ierarhi au oficiat un Te Deum, în acest sens fiind amenajat un podium în faţa Catedralei Reîntregirii, de unde, după cuvântul arhiepiscopului ortodox Irineu, au susţinut discursuri preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi primarul Mircea Hava. Este pentru prima dată în ultimii doisprezece ani când oficialităţile iau cuvântul în cadrul acestui moment.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. UPDATE 12.20 Prezent la Alba Iulia, preşedintele ales a făcut o adevărată baie de mulţime. Cei prezenţi la manifestări l-au aplaudat şi i-au scandat numele. Iohannis urmează să participe la parada militară, programată după ora 12.00.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIUPDATE 11.45  Preşedintele ales Klaus Iohannis a ajuns la manifestările de Ziua Naţională, de la Alba Iulia. Iohannis le-a urat ‘La mulţi ani’ celor prezenţi, el fiind apoi aplaudat de mulţimea de câteva sute de persoane. Preşedintele ales a fost întâmpinat cu pâine şi sare şi cu palincă de către un grup de localnici îmbrăcaţi în costume populare, apoi el a stat de vorbă cu câţiva veterani de război.

Preşedintele ales a depus câte o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator al celor trei ţări româneşti şi la bustul Regelui Ferdinand, primul suveran al României Mari.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI.  Manifestările prilejuite de împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire din 1918 şi de aniversarea Zilei Naţionale au debutat luni, la Alba Iulia, în prezenţa a aproximativ 300 de persoane, autorităţi locale şi judeţene, parlamentari şi europarlamentari, cu un ceremonial de depuneri de coroane la statuile lui I. I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu.

În acordurile Imnului naţional şi ale Imnului Eroilor, au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţie, Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului şi Instituţiei Prefectului Judeţului Alba, a Ministerului Afacerilor Externe, Academiei Române şi ASTRA, Consiliului Judeţean Alba şi Primăriei Alba Iulia, precum şi a Asociaţiei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei. De asemenea au fost depuse coroane de flori de către partidele politice: PSD-PC-UNPR, PNL, PP-DD, PMP, PNŢCD şi PRM.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIManifestările oficiale continuă cu depuneri de coroane la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand şi Maria, aflate în faţa Catedralei Reîntregirii, şi la statuia ecvestră a primului unificator al celor trei provincii româneşti, Mihai Viteazul. De asemenea, jerbe de flori au fost depuse şi la busturile făuritorilor Unirii, aflate în zona Sălii Unirii, fosta Casină Militară în care, în urmă cu 96 de ani, cei 1.228 de delegaţi au votat unirea Transilvaniei cu România.

Tot la Sala Unirii, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, va fi gazda unui alt moment nelipsit din programul festivităţilor desfăşurate de 1 Decembrie la Alba Iulia, respectiv primirea soliilor din cetăţile de scaun, Târgovişte şi Suceava, care vor transmite mesajul românilor din Muntenia şi Moldova.

Un sobor de preoţi şi ierarhi va oficia un Te Deum, în acest sens fiind amenajat un podium în faţa Catedralei Reîntregirii, de unde, după cuvântul arhiepiscopului ortodox Irineu, vor susţine discursuri, potrivit organizatorilor, preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi primarul Mircea Hava. Este pentru prima dată în ultimii doisprezece ani când oficialităţile vor lua cuvântul în cadrul acestui moment.

Unul din cele mai aşteptate momente ale festivităţilor este parada militară, care se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la care participă 860 de militari şi zeci de echipamente aparţinând atât MApN, cât şi MAI. Ceremonialul militar va fi asigurat de efective ale Diviziei 4 Infanterie – Batalionul 811 Infanterie ‘Dragonii Transilvanie’ Dej, Batalionul 317 Cercetare ‘Vlădeasa’, Batalionul 814 Tancuri ‘Mihai Vodă’ Turda, Batalionul 26 Vânători de Munte ‘Avram Iancu’ Brad, Batalionul 55 Apărare Antiaeriană ‘Someş’ Dej, Batalionul 136 Geniu ‘Apulum’ Alba Iulia, precum şi detaşamente ale Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu’ Sibiu, Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’ Alba Iulia, Jandarmeriei Alba, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi Şcolii de Agenţi de Poliţie ‘Septimiu Mureşan’ Cluj Napoca.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIBlocul de paradă al tehnicii militare va fi constituit din transportoare amfibii blindate B-33 ‘Zimbrul’, transportoare amfibii blindate de cercetare model 1979, transportoare amfibii blindate cu aruncător calibru 82 mm, autocamioane DAC 665 T, maşini de luptă din cadrul complexului de Rachete Antiaeriene OSA-AKM, instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, calibru 122 mm, vehicule Uro Vamtac, autospeciale din dotarea Batalionului 136 Geniu, câte o autospecială transport şalupă ST-270, pentru descarcerări grele, SMURD tip B2 şi de Intervenţie Pirotehnică. La paradă va participa şi o formaţie de zbor cu trei aeronave luptă MIG-21 Lancer din dotarea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

Comandantul paradei este generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’.

Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, unde va avea loc masa populară, unde vor fi distribuite şase mii de caserole cu friptură şi cârnaţi, va găzdui şi un spectacol de muzică populară, ‘Cânt şi suflet românesc’, cu participarea lui Traian Jurchelea şi Ansamblul ‘Cununiţa’ al Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ Arad, Gheorghe Roşoga şi Ansamblul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Aneta Stan, Maria Şălaru şi Ansamblul ‘Arcanul’ al Universităţii ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava, Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur, Mirela Mănescu, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu.

Tot în Latura de Vest va avea loc o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni, desfăşurată sub genericul ‘Uniţi sub tricolor’, precum şi o lansare de lampioane şi realizarea unui scris uman, constituit din cercetaşi, ‘Pe-al nostru steag e scris Unire’.

Acelaşi spaţiu va găzdui şi recitalurile susţinute de Delia şi Andra, un spectacol de lasere şi unul de focuri de artificii tricolore.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cine se află, de fapt, în spatele Wizz Air, compania care a provocat scandaluri imense în România. Mii de turiști se plâng de zboruri amânate sau anulate
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Curtea Internațională de Justiție declară ilegale colonizările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'