Ziua Naţională a României, sărbătorită cu un logo special de Google

Google dedică pe 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României, un logo special cu “Coloana Infinitului” a sculptorului Constantin Brâncuşi. Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, Google şi-a schimbat culorile în roşu, galben şi albastru. Mai mult, Google oferă posibilitatea ca noul logo să poate fi trimis direct pe reţelele de socializare.
Romania TV
01 dec. 2015, 04:58
Ziua Naţională a României, sărbătorită cu un logo special de Google

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI este celebrată şi de Google.Astfel, noul logo publicat de 1 decembrie pe google.ro include în structura sa imaginea „Coloanei Infinitului”, care face parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, realizat de sculptorul român Constantin Brâncuşi.

Totodată, noul logo al Google este realizat în culorile roşu, galben şi albastru, amintind astfel de drapelul României.

De asemenea, prin intermediul unui buton special, internauţii pot să trimită logoul care marchează Ziua Naţională a României spre a fi publicat pe reţelele de socializare Google+, Facebook şi Twitter, dar şi prin e-mail.


Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Carol I al României
Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În data de 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbări din istoria României.

„15 ani de la Eliberare”
După abdicarea forțată a regelui Mihai I în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populară Română. Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

În anul 1990, după revoluția anticomunistă din 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 22 decembrie drept sărbătoare națională a României. Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională. Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept ziua națională a României.

Legea adoptată în 1990 de parlamentul dominat de FSN și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere pe de o parte combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională.

Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci a obiectivei anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli. Petre Roman, primul ministru de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Ion Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass media.

Dezbaterea publică
Istoricul Neagu Djuvara a arătat într-un interviu acordat TVR în anul 2011 că alegerea zilei de 1 decembrie de către regimul Iliescu a fost una conjuncturală, explicând că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe când celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la date diferite.

Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita, marti, cu parade militare, concerte si mancare care va fi impartita romanilor. Atat in Bucuresti, cat si in tara, vor fi evenimente ample cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Bucurestenii sunt asteptati in Piata Constitutiei la defilarea celor 2600 de militari romani si straini, transmisa in direct de televiziuni de la ora 11.00.

Bucurestenii dar si toti cei aflati in trecere prin Capitala sunt invitati in Piata Constitutiei sa participe la parada nationala. Ar trebui sa stiti ca toate strazile din jurul Casei Poporului sunt inchise marti cel putin pana la ora 16, asa ca nu puteti sa va parcati masinile aici. Politistii de la rutiera vor fi in trafic si va vor directiona pe rute ocolitoare, iar punctele de acces pentru a ajunge in piata sunt la intrarea dinspre B-dul Unirii, la intersectia B-dul Libertatii cu B-dul Natiunile Unite sau intrarea dinspre Calea 13 Septembrie.

Peste 2.600 de militari si specialisti, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Politia Locala Bucuresti vor participa marti, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara ce se va desfasura cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Militarilor romani li se vor adauga detasamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii si Turcia. Tot in Bucuresti, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I, va avea loc incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara de depuneri de coroane si jerbe de flori. De asemenea, se vor organiza ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori in garnizoanele din tara unde sunt dislocate mari unitati si unitati militare. Cu ocazia Zilei Nationale, Drapelul tricolor va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale ale Fortelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Klaus Iohannis si Dacian Ciolos, la parada militara de Ziua Nationala din Bucuresti

Seful statului va transmite marti, de la Palatul Cotroceni, de la ora 10,00 un mesaj cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, iar de la ora 11,00 va participa la parada militara din Piata Constitutiei. Tot marti, presedintele Iohannis are o videoconferinta cu militari romani aflati in teatrele de operatii, iar apoi va participa la ceremoniile de inaintare in grad a unor ofiteri si de decorare a unor membri ai Academiei Romane, a postului Radio France Internationale Romania, precum si a reprezentantilor Agentiei Spatiale Romane.

La Alba Iulia se pregateste de friptura, iar la Iasi este asteptat cantaretul James Arthur

Cei peste 1000 de militari din capitala Marii Uniri au continuat si luni repetitiile pentru parada nationala, iar bucatarii au incins cuptoarele, pentru masa populara de maine, la care sunt asteptati peste 20.000 de oameni. Pe langa friptura cu mirodenii, autoritatiile au mai asigurat cu 880 de paini si peste 1000 de litri de vin. Pachetele vor fi impartite in patru puncte aglomerate din oras.La Iasi municipalitatea le-a pregatit oamenilor si un concert deosebit.

Festivitatile oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei au debutat luni la Alba Iulia, in prezenta a sute de persoane, prin arborarea Drapelului National pe catargul din Piata Tricolorului, dupa ce anterior a fost sfintit de un sobor de preoti in Catedrala Reintregirii. La ceremonia care marcheaza debutul oficial al manifestarilor organizate cu prilejul Zilei de 1 Decembrie au asistat, alaturi de oficialitati judetene si locale, sute de localnici, dar si turisti veniti special la Alba Iulia pentru a petrece in Orasul Marii Uniri Ziua Nationala a Romaniei.

Celor care vin la Alba Iulia de Ziua Nationala a Romaniei, primarul Mircea Hava le transmite “sa fie romani in fiecare zi si sa tina la Tara”. In ceea ce priveste oficialitatile centrale, edilul a spus ca nu au fost trimise invitatii scrise si ca ii asteapta la Alba Iulia pe toti cei care doresc sa vina. “Cel mai de marca invitat este poporul roman, sunt oamenii care vin fara invitatii scrise. Nu am trimis invitatii scrise, asteptam pe cine doreste sa vina sa vina sa ne bucuram impreuna”, a declarat, pentru Agerpres, primarul municipiului Alba Iulia.

Mircea Hava a mai spus ca, pentru el, Ziua Nationala este in fiecare zi, chiar daca, poate, a opinat edilul, pentru unii suna fals. “Nu trebuie sa te simti neaparat roman intr-o zi. Trebuie sa te simti in 365 de zile din timpul anului si in timpul ala sa arati ca esti roman prin ceea ce faci, cum te manifesti, cum tii la tara ta, ceea ce faci pentru tara si pentru semenii tai”, a afirmat primarul din Alba Iulia.

Manifestarile dedicate Zilei Nationale au cuprins luni si o serie de actiuni desfasurate in cadrul evenimentului intitulat “Festival de Romania”. Astfel, sute de copii si tineri, membri ai unor ansambluri folclorice, au participat la o parada a portului popular, intitulata “Ambasadorii Unirii”, desfasurata pe traseul Bulevardul Transilvaniei – Sala Unirii.

Tot luni sunt programate o serie de vernisaje, fie de fotografie, fie de arta, precum si un spectacol folcloric, “Decembrie – Columna a Unirii”, si un concert sustinut de Corala Armonia la Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail. Festivitatile vor debuta marti, in 1 Decembrie, prin depuneri de coroane si jerbe de flori la statuile lui Ionel Bratianu, Iuliu Maniu si Mihai Viteazul si la busturile Regilor Ferdinand si Maria. Ca in fiecare an, nu va lipsi momentul primirii soliilor din cetatile de scaun, pe terasa Salii Unirii, si, pentru al doilea an consecutiv, sosirea stafetelor militare.

Mii de oameni sunt asteptati la cea mai impresionanta parada desfasurata la Alba Iulia in ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene daca vremea va fi favorabila, din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii. De altfel, sute de oameni au asistat si duminica si luni la repetitiile pentru parada desfasurate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. De Ziua Nationala nu va lipsi traditionalul spectacol focloric, intitulat “Cant si suflet romanesc”, un alt concert fiind cel sustinut de trupa Voltaj “Din toata inima pentru Romania”.

Festivitatile se vor incheia cu un spectacol de lasere, autoritatile renuntand in acest an la focul de artificii din respect pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Bugetul alocat manifestarilor organizate la Alba Iulia la implinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 se ridica la peste 450.000 de lei, din care in jur de 150.000 de lei bani proveniti din sponsorizari, iar restul de la Consiliul Local si Consiliul Judetean Alba, Guvernul nealocand bani pentru aceste festivitati, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei, Mihai Coser.

SUA felicită poporul român cu ocazia Zilei Naţionale

Secretarul de Stat american, John Kerry, a transmis felicitări poporului român, în numele preşedintelui SUA Barack Obama, cu ocazia Zilei Naţionale, pledând pentru aprofundarea şi consolidarea parteneriarului Statelor Unite cu România.

„În numele preşedintelui Barack Obama şi al poporului american, transmit felicitări tuturor românilor cu ocazia celebrării Zilei Unirii”, anunţă John Kerry, conform unui comunicat al Departamentului de Stat american.

„Acum aproape un secol, un grup de lideri români au decis să creeze un stat unit şi democratic care să promoveze egalitatea şi libertăţile cetăţenilor. Îi omagiem astăzi pe acei pionieri vizionari şi pe cei care i-au urmat dedicându-se eforturilor de avansare a unor valori comune precum demnitatea şi drepturile omului în lume”, adaugă şeful diplomaţiei americane în mesajul trimis României cu ocazia Zilei Naţionale.


DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce să pui peste carnea de porc ca să iasă friptura fragedă și să se topească în gură. Ingredientul secret folosit de un bucătar de top
Capital.ro
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Risipa alimentară poate fi eliminată cu ajutorul câtorva sfaturi simple dar utile
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru românii care scot bani cash la ATM
StirileBZI
Reguli pentru acordarea tichetelor sociale de Crăciun 2024: În ce condiții se acordă
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia viața. Ce se vede în fotografie
substantial.ro
Brânza Queijo de Ovelha Amanteigado din Portugalia, desemnată cea mai bună brânză din lume la World Cheese Awards 2024
MediaFlux
Adriana BAHMUȚEANU, SCANDAL CU POLIȚIA în cimitir. ”Ai țipat și ai fost agresiv. Am să te reclam"
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se poate și invers! Fuego a cântat direct din brad, la Târgul de Crăciun de la Craiova (VIDEO)