Cluj: Ziua Națională sărbătorită fără tradiționalul foc de artificii, anulat în urma tragedia din ‘Colectiv’
Ziua Națională a României este sărbătorită de clujeni cu concerte pentru toate vârstele și gusturile, precum și cu tradiționala paradă militară. Primăria a anulat totuși nelipsitul foc de artificii, din respect pentru evenimentele petrecute cu o lună în urmă în clubul Colectiv.
Ceremonia dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României a început marți cu un Te-Deum în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca. Slujba religioasă, a fost urmată de ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu, aflată în fața Catedralei Mitropolitane, iar la final s-a desfășurat parada militară, organizată de Divizia 4 infanterie ‘Gemina’.
Aproximativ 550 de efective din cadrul Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’, Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliție Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Școlii de Agenți de Poliție ‘Septimiu Mureșan’, Serviciului Român de Informații Cluj, din Crucea Roșie Română și Poliția Locală Cluj-Napoca, cu 51 de mijloace tehnice au participat la parada organizată la Cluj-Napoca pentru a marca Ziua Națională a României.
La inițiativa Instituției Prefectului din județul Cluj, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la Opera Națională Română Cluj-Napoca a organizat, începând cu ora 14.00 spectacolul ‘Copiii sărbătoresc Marea Unire’, susținut de elevii Colegiului de Muzică ‘Sigismund Toduță’, Ansamblul folcloric ‘Doina’ din Cluj-Napoca, Ansamblul folcloric ‘Măgura Călățele’ și Ansamblul folcloric ‘Mugurelul’ din Câmpia-Turzii. Spectacolul a fost oferit, în primul rând, unui număr de peste 350 de elevi din mediul rural, care provin din 22 de localități clujene.
Evenimentele pregătite pentru ziua de 1 Decembrie au continuat, în Piața Unirii, cu un spectacol folcloric organizat la inițiativa Primăriei Cluj-Napoca, în cadrul căruia au apărut și Sava Negrean Brudașcu și Dumitru Fărcaș.
La ora 19.00 s-au aprins luminile de sărbători, după care pe scenă au urcat două trupe consacrate — ZDOB și ZDUB și CARGO, aceasta din urmă susținând concertul aniversar de 30 de ani.
Patinoarul din Piața Unirii, amenajat în fiecare an pe perioada sărbătorilor de iarnă, va fi deschis de asemenea de 1 Decembrie, iar intrarea va fi gratuită între orele 10.00 — 22.00.
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au anunțat că focurile de artificii și retragerea cu torțe, tradiționale Zilei Naționale a României, au fost anulate ca formă de respect și de exprimare a compasiunii față de victimele tragediei de la Colectiv.
Alba Iulia: Aproximativ 3.000 de persoane au scandat „Basarabia e România” şi „Colectiv”
Aproximativ 3.000 de persoane participă, marţi, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Naţională, care includ depuneri de coroane, o paradă cu 1.200 de militari, dar şi concerte, la un moment dat un grup de tineri scandând mesaje pentru unirea Basarabiei cu România, dar şi „Colectiv”.
MESAJUL lui Klaus Iohannis pentru români, de ZIUA NAŢIONALĂ: „Avem nevoie de un nou început ” VIDEO
Manifestările au început în jurul orei 9.00 cu ceremoniile solemne de depuneri de coroane la statuile lui Ion I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, unde au fost prezente câteva sute de persoane.
Ulterior, au avut loc depuneri de coroane şi la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dar şi la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii, numărul participanţilor ajungând la aproximativ 3.000.
Manifestările din faţa statuii lui Mihai Viteazul au fost marcate de scandări ale unui grup de tineri care au strigat mesaje precum „Basarabia e România”, „Basarabia e pământ românesc”, dar şi „Colectiv”. Ei aveau eşarfe în culorile drapelului naţional şi steaguri tricolore.
Printre cei prezenţi la Alba Iulia s-au numărat ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicaţiilor, Marius Bostan, liderul PNL, Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, precum şi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
Manifestările de la Alba Iulia au cuprins şi o paradă militară cu peste 1.200 de militari şi tehnică de luptă.
Astfel, parada a fost constituită dintr-un detaşament de onoare format din peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii. În dispozitivul de defilare, din partea Ministerului Apărării Naţionale au luat parte militari de la Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Batalionului 136 Geniu „Apulum”, de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” şi de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost formate din angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.
În finalul paradei mai multe elicoptere şi avioane din dotarea Armatei Române au survolat zona.
Parada a început la ora 13.00 şi s-a desfăşurat pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.
Autorităţile din Alba Iulia au pregătit şi în acest an o masă populară pentru cei care vor participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale. Potrivit organizatorilor, au fost pregătite peste 6.000 de porţii de friptură, dar şi aproape 800 de litri de vin.
Mâncarea a fost gătită în bucătăria unui hotel din Alba Iulia şi va fi distribuită prin mai multe bucătării de campanie amplasate în şanţurile Cetăţii Alba Carolina.
Ziua Naţională la Iaşi: Aproximativ 7.000 de oameni, la parada militară
Aproximativ 7.000 de persoane au participat, marţi, la manifestările organizate la Iaşi de Ziua Naţională, printre cei prezenţi fiind angajaţi de la societatea ieşeană Fortus, care au cerut să li se acorde salariile restante, dar şi un grup de tineri care au purtat pancarte cu mesajul „Vrem Unire”.
Manifestările au început, la ora 10.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, unde au avut loc o ceremonie religioasă şi depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Iona Cuza.
De altfel, înainte de începerea manifestărilor oficiale, o femeie a protestat timp de câteva minute lângă scena unde oficialităţile urmau să susţină discursurile, ea strigând „Hoţii, hoţii” şi „Vrem dreptate”. La un moment dat, doi jandarmi au încercat să o îndepărteze pe femeie din zona respectivă, însă la intervenţia reprezentanţilor autorităţilor locale forţele de ordine s-au retras.
În centrul Iaşiului a avut loc şi o paradă cu militari din mai multe judeţe ale Moldovei, dar şi militari de la Batalionul 151 „Lupii Negri”, care au participat la misiuni în teatre de operaţiuni din Afganistan şi Irak.
La un moment dat, în mulţime şi-au făcut apariţia şi câteva zeci de angajaţi de la societatea Fortus Iaşi, aflată în insolvenţă, aceştia fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de câteva luni. Ei au avut steaguri cu însemnele societăţii şi pancarte prin care solicitau să li se acorde salariile restante.
De asemenea, un grup de tineri au purtat pancarte pe care scria „Vrem Unire”.
Imediat după terminarea paradei militare, pe scena amplasată în Piaţa Unirii, au urcat interpreţi de muzică populară din Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi.
Concomitent, participanţilor la manifestările de Ziua Naţională li s-au împarţit fasole cu cârnaţi, ceai şi vin. Oamenii au format cozi de câteva zeci de metri şi aşteaptă în ordine, în condiţiile în care poliţiştii locali au montat garduri metalice pentru a preveni îmbulzeala.
Printre cei care au oferit mâncarea oamenilor s-au numărat viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Chirica şi artistul Ovidiu Lipan Ţăndărică.
De altfel, Primăria Iaşi a pregătit 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, mâncarea fiind gătită la cantina de ajutor social din subordinea municipalităţii.
Potrivit organizatorilor, la ceremoniile de Ziua Naţională au participat aproximativ 7.000 de persoane. Printre participanţi s-au numărat prefectul de Iaşi, Dan Cârlan, vicepreşedintele Consilului Judeţean cu atribuţii de preşedinte, Victorel Lupu, viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Chirica, parlamentari şi şefi de instituţii.
În cursul după-amiezii, în centrul Iaşiului, a avut loc retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi, iar de la ora 19.00, în Piaţa Palatului Culturii, s-a desfăşurat un concert susţinut de artistul britanic James Arthur.