România marchează Ziua NATO, începând din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie. La alegerea acestei zile s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).
Ziua Alianţei Nord-Atlantice este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile unde există unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români. Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează, cu acest prilej, ceremonii militare, Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane şi expoziţii.
„Ca parte a celei mai puternice şi eficiente Alianţe de apărare colectivă din istorie, România are în NATO, de un deceniu şi jumătate, cea mai solidă garanţie de securitate a sa. La mulţi ani, NATO! La mulţi ani, România!”, a transmis Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Totodată, şeful statului a precizat că Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificaţie.
„Aniversăm 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice şi, totodată, 14 ani de la aderarea, în martie 2004, la cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie. Vocaţia pro-occidentală a ţării noastre a primit, la acel moment, o confirmare fără echivoc. România a devenit oficial membru cu drepturi depline în cadrul familiei de naţiuni care îşi ghidează prezentul şi construiesc viitorul pe baza valorilor libertăţii, democraţiei şi statului de drept, precum şi a intereselor de securitate şi apărare comune”, a declarat Iohannis.
„Marcăm astăzi Ziua NATO în România, pentru a 14-a oară, cu aceeaşi încredere ca la început în garanţia de securitate pe care ne-o oferă apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Toţi aceşti ani au însemnat o transformare profundă a Armatei Române într-o armată cu adevărat profesionistă, dar şi contribuţii substanţiale ale României la operaţiile şi misiunile NATO. Este un parcurs pe care ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, ne bucurăm de încrederea şi respectul partenerilor noştri nord-atlantici şi vrem să demonstrăm în continuare că suntem un aliat credibil şi stabil în regiunea Mării Negre. Îmi exprim respectul pentru toţi cei care au contribuit la acest lucru, uneori, din păcate, chiar cu preţul sacrificiului suprem”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Mesajul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea
”Anul acesta, Ziua NATO are o însemnătate cu totul şi cu totul specială. Este un moment în care ne amintim, deopotrivă, de ceea ce reprezintă Alianţa pentru securitatea cetăţenilor României, dar şi de contribuţia şi rolul determinant al ţării noastre în asigurarea stabilităţii în regiunea în care trăim. România are un loc aparte în interiorul Alianţei. Şi acest lucru se datorează în bună măsură eforturilor conjugate pe care Guvernul şi Parlamentul României le-au susţinut constant în ultimii ani”, a scris duminică Dragnea pe Facebook.
El a reamintit că anul acesta se marchează 14 ani de când România e stat membru al NATO, precizând că ţara noastră şi-a câştigat statutul de aliat solid şi credibil prin respectarea în întregime a angajamentelor asumate la nivelul Alianţei.
”Pentru România, 2018 este al doilea an consecutiv în care alocăm 2% din PIB pentru Apărare, măsură pe care am susţinut-o personal, fără ezitare, în forurile decizionale”, a adăugat Dragnea.
Potrivit acestuia, România contribuie substanţial la securitatea Alianţei, prin participarea la misiunile şi operaţiunile NATO, fiind astăzi al patrulea contributor aliat în Afganistan.
”Acest efort a fost şi va fi în continuare susţinut de majoritatea parlamentară şi prin acest lucru demonstrăm tuturor cetăţenilor că România devine un furnizor solid de securitate în regiunea noastră, cu un aport semnificativ în contracararea tuturor ameninţărilor. Aşadar, avem toate motivele să celebrăm, anul acesta, Ziua NATO în România cu încredere spre viitor. O Românie prosperă pentru cetăţenii săi este o Românie care a dovedit că poate asigura securitate şi stabilitate în interiorul său, în interiorul Alianţei şi în proximitatea imediată”, a spus preşedintele Camerei,
„Este o sărbătoare importantă pentru noi ca naţiune, prin semnificaţia sa profundă, deoarece marchează aderarea României la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Obiectiv strategic al României, integrarea în comunitatea euroatlantică a însemnat asumarea apartenenţei la o comunitate a valorilor şi a principiilor, bazată pe respect faţă de democraţie şi statul de drept pentru toate cele 29 de ţări membre. La 14 ani de la aderarea ţării noastre, românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate din întreaga noastră istorie naţională. (…) Cu ocazia Zilei NATO, aduc un omagiu tuturor celor care şi-au jertfit viaţa, în teatrele de operaţii ori în misiuni executate pe teritoriul naţional, în numele ţării şi pentru ţară. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Asigur familiile eroilor noştri că vor avea în Armata României permanent sprijin”, a arătat ministrul Mihai Fifor, în mesajul transmis cu acest prilej.
„Apartenenţa la o Alianţă în care solidaritatea şi unitatea reverberează în deciziile colective ale membrilor săi are o semnificaţie deosebită pentru profilul României centenare. (…) România va continua să acţioneze, împreună cu ceilalţi aliaţi, în vederea consolidării eficienţei NATO şi a promovării valorilor şi obiectivelor noastre comune”, arată Ministerul de Externe, într-un comunicat.