Ziua Păcălelilor 2025: Rădăcinile exacte ale Zilei Păcălelilor nu sunt pe deplin cunoscute, însă există mai multe teorii. Cea mai cunoscută ipoteză leagă începuturile acestei zile de trecerea la calendarul gregorian în Franța, în anul 1582.
Prima farsă a fost făcută în 1510, atunci când regele Henric al VIII-lea a invitat oamenii la Palatul Greenwich pe 1 aprilie, pentru a urmări un spectacol rar cu sirene care se jucau în râul Tamisa, la răsărit. Tânărul rege s-a amuzat copios atunci când mulțimea s-a strâns pe mal, iar după o vreme, oamenii au realizat că regele îi păcălise. De atunci, 1 aprilie a fost cunoscută drept Ziua Păcălelilor.
Conform vechiului calendar iulian, Anul Nou era sărbătorit pe 1 aprilie. După schimbare, Anul Nou a fost mutat pe 1 ianuarie. Cei care nu s-au conformat au fost considerați „nebuni” sau „naivi” și au fost ținta glumelor – astfel s-a născut tradiția păcălelilor de 1 aprilie.
Alte surse susțin că această zi are legături cu festivalurile romane sau celtice ale primăverii, în care era celebrată natura, renașterea și spiritul ludic.
Ziua Păcălelilor este sărbătorită în diverse forme în întreaga lume:
Franța – Cunoscută ca Poisson d’Avril („peștele de aprilie”), copiii lipesc hârtii în formă de pește pe spatele altora.
Marea Britanie – Glumele se fac doar până la amiază; după acea oră, farsele sunt considerate de prost gust.
Scoția – Sărbătoarea ține două zile și include „Ziua coatelor păcălite”, când oamenii sunt păcăliți să stea în poziții ridicole.
România – Tradiția este relativ recentă, dar tot mai populară. Glumele variază de la farse inofensive între prieteni până la știri false în presă sau campanii amuzante ale brandurilor.
BBC și „Spaghetele care cresc în copaci” (1957) – Postul britanic a difuzat un reportaj despre „recolta” de spaghete în Elveția. Mii de oameni au întrebat ulterior cum pot planta și ei un copac de spaghete.
Google Nose (2013) – Google a lansat un serviciu care pretindea că transmite mirosuri prin ecran.
Burger King – Whopper pentru stângaci (1998) – Clienții au cerut în masă versiunea „specială” a burgerului.
Schimbă limba telefonului unui prieten într-una exotică.
Umple încălțămintea cu hârtie și vezi cât de confuză devine persoana care o încalță.
Setează alarma colegului cu un sunet ciudat sau la o oră neobișnuită.
Ziua de 1 aprilie este momentul perfect pentru a pune la cale farse amuzante și inofensive, care să aducă zâmbete pe fețele celor dragi. Fie că vrei să-ți păcălești colegii de muncă, prietenii sau familia, iată câteva idei care te vor ajuta să transformi această zi într-una memorabilă.
Dacă ai acces la telefonul unui prieten sau coleg, schimbă-i limba dispozitivului într-una exotică, cum ar fi japoneza sau araba.
Va fi amuzant să-l vezi încercând să navigheze prin meniuri pentru a reveni la limba română.
Există aplicații și imagini care simulează un ecran spart. Setează una ca fundal pe telefonul unui prieten și urmărește-i reacția când crede că și-a distrus dispozitivul.
Lipește o mică bucată de bandă adezivă peste senzorul optic al mouse-ului unui coleg de birou.
Se va întreba de ce dispozitivul său nu mai funcționează și probabil va încerca să-l deconecteze și să-l reconecteze de câteva ori înainte de a descoperi păcăleala.
Mută câteva taste de pe tastatura unui coleg sau schimbă-le poziția. De exemplu, poți schimba literele „M” și „N” pentru a-i încurca în timp ce tastează.
Lipește o monedă de 50 de bani pe podea cu superglue și urmărește cum oamenii încearcă să o ridice fără succes.
Dacă lucrezi într-un birou, creează un anunț fals, cum ar fi „Marea întâlnire obligatorie la ora 7 dimineața” sau „Cafeneaua biroului oferă azi cafea gratuită pentru toți angajații”.
Colegii vor fi fie entuziasmați, fie dezamăgiți când își vor da seama că e doar o glumă.
Adaugă câteva picături de colorant alimentar în rezervorul toaletei sau într-un recipient cu apă. Când cineva va folosi apa, se va uimi văzând cum se colorează.
Prognoza meteo 1 aprilie. Un ciclon cu ploi, vijelii va lovi România. La munte sunt posibile ninsori
Dacă ai acces la telefonul unui prieten, schimbă-i numele de contact al unor persoane importante.
De exemplu, schimbă „Mama” cu „Șeful” și urmărește-i confuzia când primește un apel.
Setează alarma unui coleg sau prieten să sune la ore ciudate, cum ar fi 3:33 dimineața, și pune un ton de apel înfricoșător.
Ia un cablu de încărcare defect și lasă-l la vedere. Când cineva îl va folosi, se va întreba de ce nu funcționează.